Proč ČSSD není v opozici

6. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ještě jsem se tak mimoděk zamyslel nad argumentem, často používaným v ČSSD, proč zůstat v Babišově vládě. Prý by ČSSD jako opoziční strana nebyla vidět mezi tolika jinými stranami, které oponují Babišovi. Zanikla by, abych se to nějak pokusil nazvat sám za sebe, v „houštině trpaslíků“.

To je ovšem velmi zvláštní pohled, protože ČSSD by mezi opozicí byla jedinou levicovou a zároveň demokratickou stranou. Co mají říkat strany jako ODS, TOP09, STAN a KDU-ČSL? Ty by se měly oprávněně bát, že je voliči přestanou brát vážně, že je budou navzájem zaměňovat. A přesto se jim v opozici daří výrazně lépe než ČSSD ve vládě.


Oproti nim by ČSSD v opozice byla jedinou levicovou a zároveň prozápadní stranou v celém spektru opozice proti Babišovi. Babiš levicovou opozici nemá. Jeho voliči s tím, jak je ČSSD stále slabší, stále ponižovanější vidí v Babišovi jedinou realistickou hráz proti pravici a „pražské kavárně“. ČSSD může říkat, že uskutečňuje svůj program, ale ve vládě má jasnou menšinu, je neustále ponižována prezidentem i premiérem, takže na voliče v žádném případě nemůže působit jako ten vůdčí princip, který dělá ve státě levicovou politiku. Opticky ji dělá Babiš. A reálně ji dělá, samozřejmě, jen v mezích svých finančních zájmů.

Argument, že by ČSSD zanikla mezi opozičními stranami, z nichž žádná není jasně levicová, se podobá argumentu, že bílá vrána zanikne v hejnu černých vran. Kdo takto uvažuje, tak buď už ČSSD nepovažuje za levicovou, nebo prostě uznává svou neschopnost skutečně levicovou politiku hájit proti mocnému oligarchovi, nota bene když ten nabízí vládní posty (ČSSD dokonce nechala na své vládní kořistit parazitovat prezidenta a nechala mu svůj post ministra zemědělství, tak beznadějně slabá a pokakaná strana to je… nemluvě o případu pana Staňka, kde si prezident s ČSSD opět škaredě pohraje).

0
Vytisknout
9138

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019