Obletují i růži evropské "motýle"?

7. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Druhý evropský audit poukázal kromě problémů Agrofertu i na podobné potíže vzkříšené společnosti Agrotrade (po první zůstalo 600 milionů dluhů), kterou většinově vlastní otec a řídí bratr ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Ministr navíc v minulosti sám působil ve zmíněné "rodinné firmě", která podle zjištění investigativního týmu Pirátů a českých novinářů čerpala dvoumilionovou dotaci na drůbežárnu Xaverov. Ministr ovšem důrazně popírá, že by se audit týkal této kauzy.


Podezření, že se ministr nachází ve střetu zájmů a ze své pozice mohl ovlivňovat dotace pro otce a bratra, je ale ve skutečnosti přinejmenším osm měsíců staré - a jakkoliv Toman nyní zatlouká, šetření kvůli střetu zájmů v kauze Xaverov již v říjnu potvrdil eurokomisař Hogan ZDE.

Jistě, v ČR jde samozřejmě jen o teorii - ale normální demokratický politik by v obdobné situaci již dávno rezignoval a stáhl se z veřejného života přinejmenším do doby, dokud se neočistí.

***

"My chceme znovu motýle," prohlásil před několika dny Babiš v projevu, který lze směle postavit po bok památného řečnického výkonu Milouše Jakeše na Červeném Hrádku.

Sociální demokracie se díky obchodům rodiny Tomanových ocitá v podezření, že by i ona z evropské kasy znovu ráda brala "motýle". A ani skutečnost, že se zbrusu nový člen Toman (od února) nyní snaží vystupovat coby tržní stachanovec pracující 17 hodin denně, celkový dojem nezlepší. Nebyla to snad jeho partaj, kdo přísahal na zkrácení pracovní doby?

ČSSD má však přes všechny chronické nedostatky k normální straně stále nekonečně blíže než politická divize Agrofertu. Takže v ní nakonec nikdo není nenahraditelný.

Chce-li vůbec přežít Babišgate a uchovat si důvěru alespoň zbylých voličů, měla by se přinejmenším urychleně poohlédnout po novém ministrovi zemědělství.

0
Vytisknout
13026

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019