Mezitím v Absurdistánu 102:

Jaké to bylo v Polsku před eurovolbami

6. 6. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Je tomu více než měsíc, co jsem napsal poslední článek v sérii Mezitím v Absurdistánu. Částečně to bylo kvůli mé práci na článku o židovských záležitostech, který vyžadoval rozsáhlý výzkum, částečně protože jsem musel dělat jinou práci. To znamená, že pokud jste nečetli o polském vývoji jinde, nevíte, co se dělo po celou dobu během předvolební kampaně pro volby do Evropského parlamentu. Takže se v tomto článku podívejme podrobněji, co se stalo v tomto období.

 
Strana Právo a spravedlnost dobře ví, že navzdory tomu, že se snaží Evropskou unii Polákům zošklivit, dokonce i její voliči jsou silně pro Evropskou unii. A tak tato strana vzala eurovolby vážně. Polovina vlády se rozhodla vzdát se svých postů a kandidovat na luxusní sinekury v Bruselu. S celou armádou kandidátů, v jejich čele stála Beata Szydlo, známá jako premiérka, která odstranila vlajky Evropské unie z oficiálních vládních budov, bylo zjevné, že to PiS nebude mít zrovna lehké. Zejména proto, že v posledních týdnech před volbami následoval skandál po skandálu a faux pas následoval po faux pasu. A tím tu ani nemyslím obrovský finanční skandál týkající se Kaczyńského, protože to už je staré. Tak se podívejme na pár věcí, k nimž došlo v týdnech před volbami do Evropského parlamentu:

- ukázalo se, že vláda dělá všechno, jen aby NEZATKLA Marka Falentu, podnikatele s vazbami na Rusko, který se hledal kvůli tomu, že se podílel na odposlouchávacím skandálu, kolem něhož PiS zkonstruovala svůj narativ o zkorumpované předchozí vládě, která vedla k jejímu volebnímu vítězství (a to navzdory tomu, že na nahrávkách není ve skutečnosti nic kompromitujícího viz ZDE). Z těchto aktivit vyplývá, že strana Právo a spravedlnost se snažila udělat všechno, aby Falentu ochránila...

- bylo oznámeno další kácení stromů v chráněné oblasti Bělověžského pralesa. Ty plány na kácení jsou vypracovány tak, aby bylo možno pokácet co největší množství stromů, aniž by to otevřeně porušilo verdikt soudů Evropské unie k této věci (i když ty plány na kácení dodržují formulace zákona, porušují zcela určitě jeho ducha). Záminkou tentokrát je nebezpečí požáru. Zdá se to být legitimní - když nemáte lesy, nemohou vznikat lesní požáry, a bezpečnost se tak zlepší...

- bývalý ministr zahraničních věcí Witold Waszczykowski si postěžoval na Twitteru, že pro svůj let do Bruselu dostal letadlo nižší kvality, než jaké očekával. Podle něho byly podmínky letu "šokující", zejména pro někoho, kdo letí do práce, nikoliv jen na dovolenou. Rychle ho probudili, když mu lidi vysvětlili, že lety nižší kvality jsou populární u těch cestujících, kteří si platí letenky z vlastní kapsy...

- došlo k další havárii vládní limuzíny pro papaláše. Tentokrát limuzína BMW, kterou řídil osobní řidit první dámy zranil cyklistu, který měl přednost v jízdě. Naštěstí se polská vláda konečně rozhodla něco udělat proti chronickému problému vládních limuzín, které pořád způsobují nehody. Vláda se rozhodla zakoupit vlastní vyprošťovací vůz s "dvěma nezávislými rumpály". 

- ukázalo se, že nacisté, kteří v lese oslavovali Hitlerovy narozeniny (20. dubna), měli u soudu svého člověka. Podle Gazety wyborczej  jim poskytoval právní pomoc a poradenství asistent jednoho soudce. Později byl povýšen a dostal místo na ministerstvu spravedlnosti.

- Nově jmenovaný ředitel železniční společnosti Koleje Dolnośląskie, který převzal místo vysoce úspěšného manažera této nejúspěšnější železniční společnosti, řízené místní správou, protože předchozí ředitel nebyl stoupencem PiS (více o tom ZDE) zrušil objednávku jedenácti nových vlaků, což zřejmě povede ke ztrálě 85 milionů zlotých (510 milionů Kč) evropského financování. Tyto vlaky jsou pro tu železniční společnost životně důležité. protože v důsledku obrovského úspěchu a rychlého růstu počtu cestujících si společnost potřebuje zlepšit svou vlakovou flotilu. Ale někteří lidé podezřívají, že úspěch společnosti Koleje Dolnośląskie byl příliš ohromující a vláda chce růst této firmy omezit, aby ji mohla převzít vládou řízená celostátní železniční společnost.

- Vlajkový program strany Právo a spravedlnost kopání lodního kanálu skrze Viselskou kosu je ohrožen, protože trh opravil vládní odhady toho, co to bude stát. Stavební firmy konstatují, že výstavba kanálu bude stát až 1,5 - 1,8 miliard zlotých (9-10,8 miliard Kč) a ne jen 880 milionů zlotých, jak odhadovala vláda.

- reforma soudnictví pokračuje: Disciplinární soudce z Poznaně čelí disciplinárnímu řízení od hlavního disciplinárního soudce za to, že nepotrestal soudce, který shledal politického oponenta strany Právo a spravedlnost nevinným z trestného činu, z něhož byl obviněn.

- Jedna prokuratura se rozhodla znovu zahájit disciplinární řízení ohledně Romana Giertycha, advokáta, který je otevřeným kritikem strany Právo a spravedlnost. Píšu "ohledně", protože příslušná prokurátorka nebyla schopna vysvětlit, zda je nové řízení zaměřeno proti němu, anebo proti disciplinárnímu soudu, který ho nepotrestal za něco, co před třemi lety pronesl v televizi. I ti, kdo nerozumějí polsky, jí budou litovat, jak se neúspěšně snaží říct něco rozumného na obranu svého postupu, když na ni novináři vyvíjejí nátlak (odkaz na rozhovor ZDE).

- Mezitím italští lovci, kteří usmrtili více než 1000 ptáků během protizákonného lovu, nebudou trestně stíháni, protože prokurátor zjistil, že si nebyli vědomi, že porušují zákon.  Domníval jsem se sice, že základem právního sytému je heslo ignorantia iuris nocet, neznalost zákona neomlouvá, ale co já vím...

- když už mluvíme o lovcích: v důsledku nedávných protestů proti přehnaně intenzivnímu lovectví jen tak pro zábavu požaduje ministr zemědělství, aby dostali lovci policejní ochranu před ekologickými aktivisty...  Rád bych věděl, zda budou ti ekologičtí aktivisté také bez problémů, jestliže budou tvrdit, že nevěděli, že jejich protesty jsou protizákonné. Ale počkat - jejich protesty jsou zcela zákonné - tedy alespoň zatím...

- jachta s názvem "Miluju Polsko", kterou používá skupina kamarádů k zábavné plavbě kolem světa za peníze polských daňových poplatníků - ehm, chci říci, ve věci reklamy pro Polsko, právě přišla o stožár a bude velmi drahé ho nahradit. Ale podle kapitána jachty je to celé pro Polsko moc dobrá reklama, protože se jim podařilo dostat se s lodí do přístavu a nikdo nezemřel.

- Znovu se ukázalo, že vláda strany Právo a spravedlnost pumpuje peníze do podnikatelského impéria faráře Rydzyka všemi možnými způsoby.  Jeho geotermální podnik dostal 27,5 milionů zlotých formou grantů a 8,4 milionů zlotých formou půjček. Jeho impérium také poskytuje školení jedné vládní instituci (dostává za to více než 380 000 zlotých) a organizuje vědecké konference. Jiný vládní úřad vydal 1,5 milionu zlotých na sponzorované rozhovory se svými zaměstnanci v televizní stanici otce Rydzyka.

- V reakci na zuřivost, kterou vyvolal dokumentární film Tomasze Sekielského o pedofilii v polské katolické církvi prohnala strana Právo a spravedlnost parlamentem uspěchanou reformu trestního zákoníku. Jak obvykle, celou věc ještě zhoršila.   Od nynějška už nebude trestným činem nutit nezletilou osobu k sexu. Uprostřed chaotických změn také zmizela nedávná změna, podle níž se stalo trestným činem přetáčet zpět tachometry automobilů, takže nepoctiví prodejci vozidel se nyní mohou zase vrátit ke svým starým způsobům podvádění zákazníků. Nadto podle nově zreformovaného zákona budou fotbaloví chuligáni trestáni nižšími tresty než obyčejní násilníci a pachatelé velkých finančních podvodů budou trestáni méně než obyčejní zloději. Je to snad jen chyba, anebo je to proto, že fotbaloví chuligáni a velci finanční podvodníci patří k aktivistům strany Právo a spravedlnost?

- reforma trestního zákoníku jaksi neodstranila zjevnou absurditu, a tak rozsudek v případě pyramidového projektu Amber Gold se bude číst přibližně po 40 dnů,  protože zákon vyžaduje, aby bylo v soudní síni přečteno nahlas všech 18 000 jmen obětí tohoto podvodu....


- když už mluvíme o finančních zločincích: vyšetřování listu Gazeta wyborcza odhalilo, že si premiér Mateusz Morawiecki koupil od církve na předměstí Vratislavi nějaké pozemky za zlomek ceny. Dnes mají ty pozemky cenu stokrát větší než v době té koupě, ale čtyřistakrát větší, než co za ně Morawiecki zaplatil. Případ je to složitý a kolem celé této podnikatelské dohody je mnoho podezřelých aktivit, mohlo by jít o skryté úplatky a tak dál. Premiérova manželka, která je oficiálně vlastníkem těch pozemků, uvedla, že je připravena prodát tu část pozemků, kterých je zapotřebí pro výstavbu silnice, za tutéž cenu, za kterou je koupila, a darovat výtěžek nějaké charitativní organizaci.   No, je nutno říci, že oni vědí jak podnikat - manželka přijde o trochu peněz, ale za to město postaví silnici na její další tamější pozemky...

- Polský premiér není jediným člověkem, který rád vydělává z veřejných peněz: jeden poslanec strany Právo a spravedlnost použil policejního vrtulníku k natočení reklamy pro svou předvolební kampaň.

- Mezitím jiný vládní činitel přerušil hru místních fotbalových klubů, protože na fotbalovém hřišti přistál s vrtulníkem.

- 1. května jeden fašista z radikálně pravicové strany veřejně pošlapal vlajku EU na pozadí transparentu s rasistickými symboly:



Samozřejmě, polskou policii takové věci nezajímají. Kdyby se to stalo jen na Facebooku, alespoň by byl zablokován jako ta paní, která napsala, že podporuje za rouhání trest smrti. Měla tu drzost, že napsala satirickému serveru, který o tom informoval a požadoval vysvětlení, že opravdu ta paní chce zabíjet lidi za rouhání, ale že se to nemá plést s požadavkem usmrcení lidí, kteří mají jiné názory než ona.

Zdá se, že policie má velmi podobné názory, protože nezasahuje proti lidem, kteří požadují, aby byli jejich nepřátelé usmrceni, ani proti lidem, kteří šíří fašistické názory, jenže jen se neodvažte dát na obrázek Panny Marie duhovou svatozář - dva lidé už jsou trestně stíhání, že spáchali trestný čin urážky náboženských citů. Vzít si na zsebe tričko s logem polského letectva v duhovém rámci vás také přivede do potíží...    Ale samozřejmě nejde jen o to, že je homosexualismus špatný. Galerie byla donucena odstranit jedno umělecké dílo - sérii fotografií mladé ženy, jak jí banán - protože to mělo erotický podtext.

To jen jasně ukazuje, že aliance mezi církví a vládou v Polsku se utužuje. Nedávný vtip kolující mezi mými polskými přáteli předpovídá nedalekou budoucnost:

"Muž leží ráno v posteli, když někdo zatluče na dveře.

- Kdo to je? zeptá se.

- Policie - zní odpověď.

- Nevěřím!

- Víme to, proto jsme tady!"


Strana Právo a spravedlnost se mohla přetrhnout při své obraně církve, obviněné filmaři, že zametla problém pedofilie pod koberec:

Jeden poslanec strany Právo a spravedlnost se vyjádřil, že se na ten film dívat nebude, "stejně jako nikdy nečetl Mein Kampf", protože už ví, kolik zla ta kniha přinesla na svět. Europoslanec strany Právo a spravedlnost Ryszard Legutko zase dodal, že vzhledem k tomu, že většina obětí byli mladí chlapci, dokazuje to, že problémem není pedofilie, ale homosexualismus.

Policii bylo nařízeno,   aby monitorovala všechna veřejná promítání filmu bratří Sekielských. Státní televize TVP se snažila dokázat, že mezi zedníky je daleko větší počet pedofilů než mezi kněžími.   Budu shovívavý vůči mluvčí strany Právo a spravedlnoste Beatě Mazurkové a budu předpokládat, že když řekla, že "teď je nejdůležitější ochránit pachatele", že to bylo jen freudovské přeřeknutí. Ale když se v realitě opakuje scéna z nedávného filmu "Klérus", v niž říká biskup nejdůležitějšímu politikovi, aby řekl "ten, kdo zvedá ruku k útoku proti církvi, útočí na  Polsko", a přesně to pak říká Kaczyński, je to děsivé:





A navzdory tomu všemu strana Právo a spravedlnost v eurovolbách zvítězila. Beata Szydlo samotná dostala 470 000 hlasů. Zjevně musí opozice přijít s něčím víc než jen s heslem "hlasujte pro nás, strana Právo a spravedlnost je hrozná". Poláci vědí, že strana PiS je hrozná, přesto dál pro ni hlasují. Opozice musí konečně pochopit proč...

Jediným ulehčením je, že i když strana Právo a spravedlnost v Polsku zvítězila, Evropský parlament je, jak jeho jméno dokazuje, no, evropský. A strana Právo a spravedlnost spolu se svou aliancí ultrapravicových stran budou mít v Bruselu velmi málo prostoru. Je to škoda, protože jsme zase jednou promrhali možnost mít dobré politické zastoupení...





0
Vytisknout
9533

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019