Ném serete, Agroferte

6. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
V reakci na první návrh auditu EK Andrej Babiš prudce otočil českým zahraničněpolitickým kormidlem. Obratem se přesunul na pozice dosud zastávané spolupracujícími extrémistickými stranami SPD a KSČ(M) ZDE. A málo platné: Kdo v tomto geografickém prostoru válčí s Bruselem, vzdaluje se od něj automaticky směrem na východ.


Babiš dlouho obdivuje a v mnohém i napodobuje autoritářského maďarského premiéra Viktora Orbána ZDE. A ten má ve svých plánech kromě jiného vznik druhého mocenského centra v rámci EU - Visegrádské skupiny, která by se následně spojila s dalšími, vlivnějšími "obránci křesťanské civilizace", jako je šéf italské ultrapravicové Ligy Matteo Salvini či jeho francouzská kolegyně Marine Le Penová. Spolek těch, kdo z Bruselu cynicky dojí peníze, seč síly stačí, avšak odmítají základní evropské hodnoty a solidaritu, však zatím sám příliš soudržnosti nevykazuje. Orbán se musí víceméně omezit na Visegrád - a i tam mu ještě překáží jeho pro Poláky a v menší míře i pro Slováky nepřijatelná orientace na Kreml.

Babiš až dosud Orbána sice chválil, ale nespěchal do stejné mezinárodní izolace jako jeho vzor. Dlouho si dával zvlášť záležet, aby domácí spolupráce s extrémisty byla navenek co nejpečlivěji zakryta menšinovou vládní koalicí s ČSSD. Po seznámení s obsahem připravovaného evropského auditu - či přesněji auditů, v nichž již nyní jde o částku bratru 2,5 miliardy korun ZDE - však pochopil, že hra na slušňáka definitivně ztratila smysl.

Ve sporu s Bruselem už si vzal premiér celou ČR jako rukojmí. Z osobní kauzy udělal "útok" proti republice. A protože neumí ustoupit ani prohrávat - a kdyby i dovedl, hrozilo by mu vězení - nezbývá mu než pokračovat na kolizním kurzu. Udělá tedy všechno proto, aby celý stát obrátil proti unii a nacionalisticky mobilizoval proti evropským auditorům.

Po posledních eurovolbách více než kdykoliv jindy izolovaný Viktor Orbán jistě rád přijme do kouta zahnaného českého spojence, jímž se bude moci doma chlubit a předvádět, nakolik mezinárodně důležitý údajně je.

V Česku okamuristé i komunisté také vycítili jedinečnou šanci na dokončení přechodu k "iliberální demokracii" a obratu k Putinově náruči.

Je tu ale i naděje. Zhruba třetina voličů podle posledních průzkumů podporující ANO nebude sama o sobě většinově protievropských - tak jako nejsou většinově protievropští ani Češi obecně. Nemalá část Babišova apelu až dosud spočívala v tom, že vůči Bruselu hrával dvojí hru, stavěl se na jednu stranu proevropským, ale v jiných souvislostech vystupoval protievropsky.

Jestliže se teď Babiš jednoznačně vyhraní proti EU, vyhlídky ANO v příštích volbách by již nemusely odpovídat nedávným průzkumům. Jistotu vítězství ve volbách by premiér předem v kapse neměl.

Mnoho běžných voličů samozřejmě narazí na problém připustit si, že se nechali podvést jako zájezd naivních seniorů na draze zaplacené cestě za předraženými patentními hrnci. Že idealizovaná osoba, která měla napravit "zkažené poměry", je sama jejich dokonalým ztělesněním - plus umocněním na druhou.

Ale 100 % svých voličů Andrej o "bruselské zradě zničeho nic" rozhodně nepřesvědčí.

Což by mohl být začátek jeho konce.

0
Vytisknout
13194

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019