Setkání německého a britského vojáka v Normandii po 75 letech

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

"Nyní jsme přáteli."

"Jsme víc než to. Jsme bratři."


Rozumné sdělovací prostředky upozorňovaly během všech ceremonií, připomínajících jak v anglickém Portsmouthu, odkud invaze vyplula, tak v Normandii, kde přistála, nynější pětasedmdesáté výročí "Dne D", spojenecké invaze do Evropy, jíž začala konečná porážka nacistického Německa, jako obrovskou obět tisíců vojáků, kteří byli usmrceni na normandských plážích, pětasedmdesát let dlouhému míru a v posledních desetiletích i sjednocení Evropy v Evropské unii, která je nyní hlupáky nebezpečně znovu ohrožována.

Nyní devadesátiletí až století účastníci invaze do Evropy v červnu 1944 upozorňují, že ne oni, oni nejsou hrdinové a neměli by být oslavováni. Hrdiny byli jejich dvacetiletí kamarádi, kteří byli při invazi v Normandii usmrceni a na něž dnešní devadesátníci stále osobně vzpomínají. Byla ta oběť tisíců lidí nadarmo, protože jsme už zapomněli, že nám spolupráce mnoha národů (na invazi v Normandii se podíleli i Čechoslováci) přinesla dlouhodobý mír a prosperitu? (JČ)

Channel 4 News přinesly reportáž o setkání dvou více než devadesátníků, kteří se před pětasedmdesáti lety měli navzájem usmrtit: Němce, Paula Golze, jemuž bylo v  roce 1944 teprve osmnáct, a Angličana Harryho Reida, jemuž bylo tehdy devatenáct.


Angličtí a němečtí veteráni z druhé světové války se setkali při vzpomínkových akcích na "Den D":

"Jsem tak rád, že vás vidím a že vás mohu vzít za ruku, a říci, Bůh ti žehnej. Jsme partneři. Kdysi jsme byli na opačných stranách, ale teď jsme společní partneři."

"Samozřejmě!"

" - partneři při znovuvybudování světa."

Mohli se na této pláži před 75 lety navzájem usmrtit, když bylo německému vojáku Paulu Golzovi teprve osmnáct a britskému vojáku Harrymu Reidovi 19.

"Můj selský rozum mi říká, že bylo tehdy mnoho lidí, kteří chtěli mír. A jejich hlasy, jako tak často, byly umlčeny."

"Podívejte se na ty hřbitovy. Ti lidé zemřeli za nás. Teď máme 75 let mír."  

"Udržujme mír. Bůh ti žehnej."

"Teď jsme přátelé."

"Jsme víc než to. Jsme bratři."

 

0
Vytisknout
7167

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019