30742

Stále větší chaos ohledně reálných možností Západu

2. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Musím říci, že nejhorší na všech těch debatách o tom, jaké sankce ještě uvalit na Rusko nebo jakými zbraněmi Ukrajině pomoci, je nepřehlednost, různá míjející se nebo přímo proti sobě jdoucí stanoviska expertů i představitelů západních zemí – a pak ještě, což je nejhorší, jejich promítnutí do médií a politiky.

Rozhovor Britských listů 498. Jak Česko neléčí traumata vzniklá covidovou izolací

31. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta



Psychiatryně Kateřina Duchoňová má zkušenosti s tím, co dvouletá covidová izolace udělala dětem v uzavřených, izolovaných rodinách. Proč to Česká republika v podstatě neřeší? S Kateřinou Duchoňovou hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 31. května 2022.

30050

Investice v Rusku by podnikl jen šílenec

Proč - a za jakou cenu - posiluje rubl

2. 6. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

V průběhu ruské agrese na Ukrajinu se nejdříve ruská měna silně propadla, ale pak postupně posílila na úroveň výrazně vyšší než předválečnou. Bývá to interpretováno tak, že se Rusku vlastně daří a posiluje, že sankce se minuly účinkem a tak dále. Je to mylná interpretace, z následujících důvodů...

 18530

Moskva varuje USA před dodávkami raket do Kyjeva; Ukrajina ztrácí až 100 vojáků denně

1. 6. 2022

čas čtení 21 minut

- Na oficiálním kanálu ukrajinského úřadu v Mariupolu na Telegramu se objevila obvinění z válečných zločinů, kterých se proruské okupační síly dopouštějí od chvíle, kdy převzaly plnou kontrolu nad městem po kapitulaci ukrajinských vojáků v ocelárně Azovstal. Uvádí se v nich: "V Mariupolu okupanti vězní a střílejí ukrajinské dobrovolníky a úředníky. Všichni odmítli spolupracovat s kolaboranty a okupačními orgány.

    Falešný soud Doněcké lidové republiky odsoudil vedoucího jedné z azovských obcí k deseti letům vězení. Nejméně jeden úředník byl popraven zastřelením.

    Desítky dobrovolníků jsou rovněž drženy ve vězení v Olenivce. V březnu a dubnu pomáhali evakuovat obyvatele Mariupolu a snažili se do zablokovaného města dopravit potraviny a vodu.

    Na verdikt falešné republiky čeká také ukrajinský soudce, který projednával několik vysoce postavených případů separatistů. Objevují se zprávy o mučení.



- Ruské jednotky  ve čtvrtek ráno  ostřelují vesnici Mykolajivka nedaleko strategického města Slovjansk na východě Donbasu.

Serhij Leščenko, ukrajinský vládní poradce a dobrovolník, uvedl, že dělostřelecké granáty dopadají na osadu "nepřetržitě".

Leščenko rozvážel potraviny, neprůstřelné vesty a další zásoby, které drží linii severně od Slovjansku proti ruskému postupu.

Doněcký vojenský gubernátor Pavlo Kyrylenko uvedl, že ostřelování ve čtvrtek probíhalo na "celé linii kontaktu" včetně Slovjansku, Bachmitu a Avdijivky, kde zůstalo 3 500 civilistů.

V celém regionu zůstalo ve svých domech 340 000 lidí z celkového počtu 1,67 milionu před invazí, uvedl.

- Rusko nyní okupuje 20 % území Ukrajiny, říká Zelenskij

Ruské síly v současné době okupují asi 20 % území Ukrajiny, uvedl prezident Volodymyr Zelenskij ve videoposelství lucemburskému parlamentu.

Frontové linie bojů se táhnou na více než 1 000 km, uvedl Zelenskij a dodal:

Musíme se bránit proti téměř celé ruské armádě. Do této agrese jsou zapojeny všechny bojeschopné ruské vojenské formace.

Podle něj na východě Ukrajiny denně umírá 100 Ukrajinců a dalších 450-500 lidí je zraněno.

 18789

Eliášův vrah zpoza psacího stolu – Edvard Beneš

2. 6. 2022 / Tomáš Krystlík

čas čtení 10 minut

Smrt generála Aloise Eliáše, předsedy protektorátní vlády, souvisí s atentátem na Heydricha jen okrajově – byl za heydrichiády popraven za něco, co s atentátem nesouviselo. Důvody, které vedly k jeho zatčení, k odsouzení k smrti za napomáhání nepříteli a k smrti, jsou navýsost pozoruhodné, o jeho popravu se přičinil měrou zcela nejvyšší samotný Edvard Beneš. Přímý důkaz sice chybí, ale indicie vylučují, že by Beneš nebyl viníkem, Eliášovým vrahem zpoza psacího stolu.

 17128

Kongres zahájil snahu o ukončení americké role v jemenské válce

2. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Po téměř osmi letech války se v Jemenu poslední dva měsíce daří udržet příměří, které vyjednala OSN. V době, kdy zvláštní vyslanec OSN začíná usilovat o prodloužení tohoto dočasného příměří, má Kongres opět příležitost převzít své pravomoci v oblasti válečných opatření a poskytnout prezidentovi nástroj k ukončení americké účasti v konfliktu, informuje web Responsible Statecraft.

 18029

Ideologie velké války "je pro Rusko kontraproduktivní"

2. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Vladimir Putin učinil z připomínání sovětského vítězství ve 2. světové válce středobod své ideologie, ale tato ideologie není jednoduše zbytečná, ale kontraproduktivní, pokud jde o sjednocení bývalého sovětského prostoru do jediného ruského impéria, říká Nikita Gorynyč.

30458

Paralela zrcadlem

2. 6. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

V době Gorbačovovy perestrojky, kterou naši kovaní soudruzi povětšině nemohli vystát, jsem nastoupil jako řadový úředník na havlíčkobrodskou radnici. Chtěl jsem se zabývat tak či onak ochranou ŽP, což se pak i kupodivu stalo. Zpočátku mě ale čekala řada i jiných činností, které mne vedou k následující krátké úvaze. Na našem komunálním odboru byla docela široká náplň. V rámci tzv. vnitřního obchodu se povolovalo alespoň to minimum řemesel, které jako soukromou činnost tenkrát povolit šlo - přece jen se doba miniaturně uvolnila. Dělali jsme to extenzivně, tzn. povolili jsme cokoli i mimo vyhrazený seznam, pokud byl dotyčný řemeslník důvěryhodný a měl přiměřené vzdělání, případně dohledatelnou praxi. Stále nás někdo varoval, že takhle tedy ne, ale nějak to kostrbatě fungovalo, přece jen malá municipalita není žádná „Praha“. Až jednou jsme tvrdě narazili. Naštěstí pár týdnů po nárazu přišla sametovka.

29463

Takto Izrael nezákonně anektuje palestinský Západní břeh Jordánu

2. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Izraelský Nejvyšší soud rozhodl, že palestinská oblast Masafer Jatta v jižních kopcích Hebronu má být zcela zabrána izraelskou armádou a místní obyvatelstvo čítající více než 1 000 Palestinců má být vyhnáno. Rozhodnutí soudu ze 4. května nebylo nijak překvapivé. Izraelskou vojenskou okupaci neprovádějí pouze vojáci se zbraněmi, ale také politické, vojenské, ekonomické a právní struktury, které stojí za rozšiřováním nelegálních židovských osad a vyhánění Palestinců, píše Ramzy Baroud.

30597

Analýza: muslimové jsou v amerických médiích zobrazováni negativně

2. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Vřelé přijetí, kterého se Ukrajincům dostalo od Američanů a Evropanů, ostře kontrastuje s nejednotnou - a často nepřátelskou - politikou vůči syrským uprchlíkům.

Politolog David Laitin upozorňuje, že za tímto postojem stojí náboženská identita. Jak upozornil v nedávném rozhovoru, syrští uprchlíci byli většinou muslimové a čelili vyšší míře diskriminace než Ukrajinci, kteří jsou převážně křesťanského původu, píše web Informed Comment.

 

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 18788

"Kolektivní Západ" to s Ukrajinou - a se svou budoucností - stále myslí sotva napůl vážně

1. 6. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Fialovu kabinetu stačí tvářit se jako největší přítel Kyjeva, ale přitom dál platit ruskou agresi proti němu.

"Dějiny selhání ve válce je téměř vždy možno shrnout do dvou slov: ‘Příliš pozdě.’ Příliš pozdě při chápání smrtícího záměru potenciálního nepřítele. Příliš pozdě při uvědomění si smrtelného nebezpečí. Příliš pozdě v připravenosti. Příliš pozdě při spojení všech možných sil k odporu," prohlásil kdysi americký generál Douglas MacArthur. 

Letecký útok zasáhl chemický závod v Severodoněcku

1. 6. 2022

čas čtení 7 minut

- Pětiletá Maryna z Chersonské oblasti:


- Letecký útok zasáhl chemický závod ve městě Severodoněck na východě Ukrajiny, napsali v úterý pozdě odpoledne ukrajinští představitelé na Telegramu.

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, uvedl, že Rusové zasáhli "nádrž s kyselinou dusičnou v chemickém závodě", a zároveň vyzval obyvatele, aby nevycházeli z úkrytů kvůli toxickým výparům.

 
-  Ruské síly převzaly kontrolu nad většinou města Severodoněck, ale neobklíčily ho,
uvedl gubernátor ukrajinské Luhanské provincie, zatímco v klíčovém městě a jeho okolí pokračovaly těžké boje a civilisté byli vyzváni, aby zůstali pod zemí.

Serhij Hajdaj v úterý pozdě večer v internetovém příspěvku uvedl, že ruské ostřelování znemožnilo dodávky humanitárních zásob i  evakuaci lidí.

Již dříve starosta města Oleksandr Striuk uvedl, že dělostřelecké bombardování ohrožuje životy tisíců civilistů, kteří se stále ukrývají ve zničeném městě, a evakuace není možná.

"Polovina města byla obsazena Rusy a probíhají prudké pouliční boje," řekl Striuk. "Situace je velmi vážná a město je v podstatě nemilosrdně ničeno blok po bloku.

"Ukrajinská armáda nadále odolává tomuto zběsilému náporu a agresi ruských sil. Bohužel ... město bylo rozděleno na dvě poloviny. Ale zároveň se město stále brání. Je stále ukrajinské," řekl a doporučil těm, kteří jsou stále uvězněni uvnitř, aby zůstali ve sklepích.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

 18771

Fašismus, nacismus a putinismus

1. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Někteří na Západě nyní začínají říkat, že Putin a jeho okolí "kopírují nacisty". Ale ve skutečnosti, vzhledem k tomu, co říkají a dělají na Ukrajině, je dnes mnohem vhodnější, říci, že "nekopírují nacisty", ale že "jsou nacisté", napsal Alexandr Skobov.

 18299

Německo - úpadek moci

1. 6. 2022

čas čtení 5 minut

V NATO bylo Německo odhaleno jako bezzubý spojenec a jeho pověst ekonomického národa taje. Staré jistoty se ztrácejí každý týden. Německo je zjevně schopno se bránit pouze v případě požadavků na jeho rezignaci, napsal Dirk Schümer.

30898

Co je "silovikizace" a jak daleko tento proces v Rusku zašel

1. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Žádný neruský jazyk nemá ekvivalentní výraz pro slovo "silovik", i když to, co tento termín označuje – lidé v silových strukturách – existuje v mnoha zemích. Jenže silovikizace ruského života zašla dále než kdekoli jinde, a proto je vhodné, aby tento ruský výraz zůstal v ruštině, říká vědkyně Moskevského sociologického institutu Natalija Kolesniková.

 18600

Šest druhů putinské elity: Levo-pravé dělení není důležité

1. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Většina analytiků elit se zaměřuje na rozdělení založené na levo-pravém spektru politických názorů, ale v Rusku daleko více váží jiné faktory, jako jsou postoje vůči Západu, sovětské a imperiální minulosti a etno-nacionální základ státu - a s Putinovou válkou na Ukrajině jejich význam ještě zesílil, upozorňuje Ivan Fomin.

Ruská televize: Musíme vyvraždit 2 miliony Ukrajinců a zničit USA jadernými zbraněmi

31. 5. 2022

čas čtení 2 minuty


Řeknu vám zcela kompetentně:

Zničit celé východní pobřeží Spojených států, to vyžaduje jen dvě rakety Sarmat.  A dvě rakety pro západní pobřeží USA. Čtyři rakety a nezbude nic.  A při použití čtyř raket bude ten hřib bude vyšší než mrakodrap.  Bude viditelný až z Mexika.

Jaké že to oni používají metody? Snaží se zvyšovat napětí. Máme se toho bát? Určitě ne. Jen vysvětlujeme, že jejich kalkulace jsou naprosto mimo. Je nutno říct, že tam nezůstane naprosto nic. Ať nikdo nemá žádné iluze, že po jaderné válce něco zbude.

Ve vašem předchozím vysílání byl dobrý příklad. Že navzdory té celé nacifikaci,  knihám a tak dále, úplnému vypnutí ruských TV kanálů na celé Ukrajině, je 40 % Ukrajinců proti odstraňování památníků Velké vlastenecké války.

36 % Ukrajinců je v té věci neutrální. A jsou neutrální jen proto, že se bojí. Tři čtvrtiny Ukrajinců je proti bourání těch pomníků. Pro bourání těch pomníků je jen 19% Ukrajinců. Pokud správně restrukturalizujeme jejich mozky, 12-15 procent z nich také přijme názor, že se ty pomníky nemají bourat.  Nevyléčitelných Ukrajinců  bude maximálně 5 %.

Jednoduše řečeno, 2 miliony Ukrajinců jsou ochotny znovu vytvořit SS. Azov je fašistická SS.  Ukrajinské ozbrojené síly, to je Wehrmacht. To je úplně jasné. Tyto 2 miliony lidí buď musí opustit Ukrajinu, anebo musejí být denacifikovány, tedy zlikvidovány.

Pro mě je tohle bohužel občanská válka.

Zraňuje to  mé srdce, protože to jsou všechno Rusové bojující s Rusy, jako tomu bylo během naší občanské války. 10 milionů lidí zahynulo, zcela bezdůvodně a Západ a spojenci chtěli rozčlenit Rusko, Je snad dnes tomu jinak? Donutili lidi, aby proti sobě začali bojovat, aby z Ruska udělali 10-15 státečků, aby pro ně Rusko už nikdy nebylo problém.

A totéž chtějí udělat i s Ukrajinou. To se jim nepodaří!

EU konečně schválila částečné embargo na dovoz ruské ropy

31. 5. 2022

čas čtení 12 minut

- Bidenova administrativa plánuje poskytnout Ukrajině řízené vícenásobné raketové systémy (GMLRS) s dosahem až 60 km. Rozhodnutí by mohlo padnout tento týden, dodány by byly během několika týdnů; výcvik by trval ~10 dní.


- Vysoce postavený ruský zákonodárce navrhl unést ministra obrany NATO na Ukrajině a přivézt ho do Moskvy, informovala agentura Reuters.

Oleg Morozov, který byl poprvé zvolen do ruského parlamentu v roce 1993 a je členem dominantní strany Jednotné Rusko, v rozhovoru pro státní televizi Rossija-1 v ponděl  řekl:

"Víte, možná je to fantastická zápletka, o které uvažuji... že v blízké budoucnosti, v určité fázi, pojede ministr války některé země NATO vlakem do Kyjeva, aby si promluvil se Zelenským. Ale on Moderátorka Olga Skabejevová Morozova se hozeptala: "Chcete říct, že bychom jej unesli?", na což odpověděl "ano".
  - Vedoucí představitelé EU podpořili částečné embargo na ruskou ropu poté, co se jednání na summitu v Bruselu protáhla až do pondělní noci.


Předseda Evropské rady Charles Michel uvítal dohodu jako údajný "pozoruhodný úspěch", který na Rusko vyvine "maximální tlak, aby ukončilo válku".

    Sankce budou mít okamžitý dopad na 75 % ruského dovozu ropy. A do konce roku bude zakázáno 90 % ruské ropy dovážené do Evropy," uvedl Michel.

V rozhovoru s médii v pondělí pozdě večer Michel uvedl: "Je to pozoruhodný úspěch Evropské rady.

    Nepodceňujeme všechny obtíže. Víme, že jsme potřebovali několik týdnů, než jsme byli schopni přijmout rozhodnutí.

    V posledních hodinách a dnech se objevily spekulace o absenci evropské jednoty a já si myslím, že více než kdy jindy je důležité ukázat, že jsme schopni být silní, že jsme schopni být pevní, že jsme schopni být tvrdí, abychom bránili naše hodnoty a naše zájmy."

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dodala, že toto rozhodnutí "vyjadřuje jednotný signál".

"Rada by nyní měla být schopna do konce roku dokončit zákaz dovozu téměř 90 % veškeré ruské ropy," dodala. "Je to důležitý krok vpřed."

Činitelé dosáhli kompromisu, že z ropného embarga bude vyčleněn ropovod Družba a vyňaty dodávky přicházející do Evropy ropovodem pro Maďarsko, Českou republiku a Slovensko poté, co maďarský premiér Viktor Orbán varoval, že zastavení dodávek by zničilo ekonomiku jeho země.

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell později na Twitteru napsal:

    "Přelomové rozhodnutí, které ochromí Putinovu válečnou mašinérii.

    V naší jednotě je naše síla."

Nejnovější balík sankcí zahrnuje také zrušení přístupu k platbám Swift pro největší ruskou banku Sberbank, zákaz dalších tří ruských státních vysílacích společností a další sankce proti "osobám odpovědným za válečné zločiny na Ukrajině".



Chtějí bezdomovci žít na ulicích?

31. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Někteří lidé o lidech bez domova mají tendenci tvrdit, že mnoho z nich ve skutečnosti chce žít tak, jak žije, píše Martin Freund.

Já jsem přesvědčený, že to téměř nikdy není pravda, respektive, že jde opravdu o velmi nízké procento.

Před několika měsíci jsme přijali jednoho pána, zvyklého žít dlouhodobě v lese. Zdravotně na tom nebyl moc dobře. Nedovyšetřený, závažné neurologické potíže, defekt na dolní končetině.


 17651

Moskva zastaví dodávky plynu do Nizozemska; USA nedodají Kyjevu raketové systémy dlouhého doletu

31. 5. 2022

čas čtení 6 minut

- Co zbylo po ruských útocích z města Rubižne:

- Ruské jednotky se stále usilovně  zaměřují na Donbas, silně ostřelováno je město Bachmut v Doněcké oblasti,   se 72 000 obyvatel.

"Nemáme tady žádné nové zbraně, žádné nové jednotky, nic. Očekává se, že budu bojovat proti tankům samopalem. Jsme tu jen kanonénfutr. Jsme v prdeli."

- Rusko v úterý přeruší dodávky plynu do Nizozemska, uvedl v pondělí Nizozemskem podporovaná firma GasTerra poté, co společnost odmítla platit dodavateli Gazprom v rublech.

Gazprom Export požaduje, aby evropské země platily za dodávky ruského plynu v rublech kvůli sankcím uvaleným kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu. Gazprom již přerušil dodávky plynu do Finska, Polska a Bulharska poté, co odmítly dodržovat nové platební podmínky.

Společnost GasTerra, která nakupuje plyn a obchoduje s ním jménem nizozemské vlády, ve svém prohlášení uvedla, že "předvídala" kroky Ruska k odpojení plynu a část z 2 miliard metrů krychlových plynu, které měla od Gazpromu do října odebrat, nakoupila "jinde".

Přibližně 44 % nizozemské spotřeby energie je založeno na plynu, ale podle vládních údajů pochází z Ruska jen asi 15 % nizozemského plynu. Nizozemská vláda již dříve oznámila, že země hodlá do konce roku přestat používat ruská fosilní paliva.

Evropské státy se rozcházejí v názoru na to, jak reagovat na požadavek Moskvy, aby veškeré platby za plyn byly prováděny v místní měně. Německo a Itálie údajně sdělily svým firmám, že si mohou otevřít rublové účty, aby mohly nadále nakupovat ruský plyn, aniž by porušily sankce.

 18452

Volba pomatenců

31. 5. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Mimochodem, i tohle je důsledek zavedení přímé volby prezidenta, nedomyšlené a nevhodné.

1) Vyrojí se hejno exkluzivních pomatenců a všichni se přihlásí do soutěže. Média informují, protože musí - kandidatura na prezidenta je důležitá věc, nemohou ji pominout.

2) Veřejnost přirozeně reaguje: když před někoho postavíte tácek s chlebíčky, tak si vezme. Někdo jásá, někdo spílá, další si z toho dělají srandu, ale všichni nějak reagují. Zabírá to náš mentální prostor, přesně podle zásady Steva Bannona: "zahrňte je sračkama" (...nebudou mít čas přemýšlet o důležitých věcech).

Kolumbie možná brzy získá svého prvního levicového prezidenta

31. 5. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 

Kolumbijské prezidentské volby, které se konaly minulou neděli, budou mít druhé kolo, které se bude konat 19. června a v němž se utkají levicový kandidát Gustavo Petro a populistický podnikatel Rodolfo Hernández. Petro získal přibližně 40 %, zatímco Hernández téměř 30 %. Je to poprvé v historii Kolumbie, kdy levice dosáhla takového úspěchu v prezidentských volbách.

 18785

Lilian Landová, věčná kamarádka, která nikdy nezestárne...

31. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

Slečna Lilian, slečna Lia a paní R. Tři životní osudy prakticky stejně starých žen. Tak rozdílných osudů, které tolik vypovídají o naší současnosti….


"Kdo se v táboře zachránili, nebyli ti nejlepší, předurčení k dobru, nositelé poselství. To, co jsem viděl a zažil, dokazuje pravý opak. Přežívali většinou ti horší, sobci, násilníci, mučitelé, kolaboranti z šedé zóny…"

(Primo Levi: Potopení a zachránění)

Tohle se ale nestalo. Lilian Landová je mrtvá.

Píše se rok 2022 a paní Landové je 63 let, důchodový věk, ale úplně ji vidím, jak se v současné době občansky angažuje třeba na pomoc romským uprchlíkům z Ukrajiny a bojuje s českým rasismem, rozčiluje se nad pragmatismem a hloupostí její generace, prostě zvučná Lilian, asi bez peněz, nejspíše i bez pronikavé kariéry, ale stále svá.. Tu ponechá jiným.

K tomu: Jaroslav Hutka, Poprava květinky

 18551

Co to znamená být Rus?

31. 5. 2022

čas čtení 6 minut


Stejně jako ostatní, kteří se stydí za invazi na Ukrajinu, jsem opustil Rusko, svůj domov. Cítíme se jako listí, které rozmetal hurikán, píše spisovatel Ivan Filipov

 
"Ukrajinci nemusí platit!" Snažím se na trhu v gruzínském Tbilisi koupit tři šavarmy, ale pouliční prodavač důrazně odmítá přijmout mé peníze. Snažím se mu to vysvětlit, i když jsem byl varován, že to nemám říkat: "Omlouvám se, nejsem Ukrajinec, jsem Rus". Prodavač se podívá na odznak s ukrajinskou vlajkou na mé klopě; nevěří mi.

Před 24. únorem jsem nikdy nepřemýšlel o tom, co to znamená být Rus. Teď nemyslím na nic jiného.

 18786

Volkswagen je žalován za otroctví, znásilňování a mučení během brazilské vojenské diktatury

31. 5. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
Různá německá média v neděli zveřejnila, že druhá největší automobilka na světě, Violkswagen,  se 14. června dostaví k brazilskému soudu, aby se hájila před obviněními, která podle mluvčího společnosti "bere současné vedení velmi vážně" a která se týkají zneužívání dělníků v této jihoamerické zemi během vojenské diktatury (1964-1985).

 16524

Další západní věc, která nám prospěla: zákaz kouření v restauracích

31. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty



Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků zákaz kouření restauracím prospěl. Zákaz platí od konce května 2017 a byl předmětem intenzivní kampaně, která tvrdila, že jde o naprostý nesmysl, že dojde k masivnímu krachu českých hospod, které přijdou o zákazníky. Do kampaně na obranu tradičního života se zapojil i prezident Zeman a další politici.

 18755

Jsou opičí neštovice novým AIDS, protože neúměrně postihují homosexuály?

31. 5. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



Opičí neštovice jsou patogen, který se endemicky vyskytuje v populacích hlodavců a opic v západní a střední Africe a u lidí způsobuje příznaky podobné chřipce a vyrážku a v závislosti na konkrétním kmeni může být až v 10 % případů smrtelný. Mnoho lidí v médiích se obává perspektivy, že opičí neštovice budou považovány za "nemoc homosexuálů". Světová zdravotnická organizace nedávno potvrdila způsoby přenosu, které jsou příčinou propuknutí nákazy v Evropě, Austrálii, Latinské Americe a Spojených státech: "Na základě v současnosti dostupných informací byly případy zjištěny především, ale nikoli výhradně, mezi muži majícími sex s muži, kteří vyhledali péči na klinikách primární péče a sexuálního zdraví," uvedla WHO.

Greenpeace: Částečné sankce EU proti Rusku jsou nedostatečné - omezte sektor dopravy

31. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


Silvia Pastorelli z Greenpeace EU říká:

"Částečný zákaz prodeje ruské ropy není zákaz a je nepřijatelné, aby peníze ze zemí EU byť jen částečně financovaly tuto brutální válku. Nyní není čas na polovičatá opatření - pokud EU nemůže vyhlásit ukončení veškerého dovozu ruské ropy, musí vedoucí představitelé najít jiné způsoby, jak zastavit tok peněz Putinovi, a to okamžitým snížením poptávky v sektoru dopravy."


Lukáš Hrábek z Greenpeace ČR říká:

“Česko má velkou výhodu, že odebírá ropu i z jiných zdrojů než z Ruska a že se dá objem této ropy rychle navýšit. Vláda premiéra Petra Fialy by se nyní měla zasadit o to, aby ruská ropa přestala proudit do ČR mnohem dříve než v polovině roku 2024. Vedle odběru ropy odjinud by se vláda měla snažit snížit spotřebu pohonných hmot, například podporou veřejné dopravy, přepravy nákladů po železnici či omezováním dojíždění do práce díky home office.”


Podle analýzy Greenpeace by jen krátkodobá opatření v dopravním sektoru mohla snížit spotřebu ropy v EU o 40 milionů tun a umožnit Evropě během několika měsíců ušetřit 28 % ropy, která v současnosti pochází z Ruska. Putinův režim by v takovém případě dostal o 19,7 miliardy eur méně, a tyto peníze by tak nemohl použít na financování války.

 18787

Zastavme špinavé prachy

31. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Příští týden proběhnou Akční dny proti špinavému pojištění. Zaměří se na pojišťování fosilního plyn rakouskými pojišťovnami.


Desítky lidí po celé ČR budou pestrými happeningy a akcemi protestovat proti pojišťování fosilních paliv. Hlavním cílem akcí budou pojišťovny  Kooperativa a ČPP, které jsou obě součástí pojišťovny Vienna Insurance Group. Hlavním požadavkem je, aby tyto pojišťovny přestaly pojišťovat nové plynové a ropné projekty. . V menší míře se akce zaměří také na pojišťovnu Uniqa. 

 17804

EU debatuje o zmírnění zákazu těžby ruské ropy kvůli odporu Maďarska

30. 5. 2022

čas čtení 6 minut

 

Dohoda, která má uklidnit maďarského premiéra Viktora Orbána, by mohla umožnit dovoz ropy přes Ukrajinu


EU diskutuje o tom, zda zmírnit zákaz dovozu ruské ropy, aby uklidnila maďarského vůdce Viktora Orbána, který blokuje nejnovější evropské sankce proti válečné mašinérii Vladimira Putina.

Vysocí diplomaté EU, kteří se v neděli sešli na zvláštní schůzce, se ocitli na mrtvém bodě ohledně kompromisního plánu, podle kterého by blok zakázal dovoz ruské ropy v tankerech, ale povolil by dovoz ropovody, což by umožnilo Maďarsku, Slovensku a České republice pokračovat v dodávkách prostřednictvím ropovodu Družba, který vede přes Ukrajinu ze sovětské éry.

Exekutoři Čechy dál děsivě okrádají a likvidují jim existenci. Českým vládnoucím politikům to nevadí

30. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta



Firma Czechoslovak Group "je pro Ukrajinu velmi důležitým partnerem"

30. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Na Britských listech vyšel článek inspirovaný jiným článkem pana Kmenty v Reportéru, kde se uvádí, že Jaroslav Strnad, zakladatel holdingu CSG, údajně brzdil dodávky moderních zbraní na Ukrajinu

https://blisty.cz/art/108317-lidi-ze-zemanova-kruhu-zbrane-rusko-a-ukrajina.html

Článek (jak Kmentův, tak ten na BL) je v rozporu s fakty, píše Andrej ČÍrtek z firmy Czechoslovak Group a dodává:


Firmy z CSG jako jedny z mála v Evropě dodávaly na Ukrajinu těžkou techniku (samohybné houfnice, bojová vozidla a podvozky Tatra) před vypuknutím aktuálního konfliktu. Po vypuknutí ruské agrese se tato pomoc zmnohonásobila a není nadsázkou říci, že jsme pro bojující Ukrajinu velmi důležitým partnerem a dodavatelem. Tyto skutečnosti také v rámci bezpečnostních pravidel transparentně komunikujeme. Příklad:

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/excalibur-army-richard-kubena-valka-zbrane-dodavatel-vyroba-mobilizace-cesko.A220311_180033_eko-zahranicni_albe?zdroj=patro

Pan Kmenta ve svém článku v Reportéru řešil projekt dodávky samohybné houfnice DAMA M1 pro Ukrajinskou armádu. To je modernizovaná houfnice československé výroby ze 70. let. O projektu dodávky 26 kusů této houfnice na Ukrajinu se jednalo několik let a o realizaci projektu jsme měli eminentní zájem. Vyjednat vyzbrojovací projekt na Ukrajině (a konec konců kdekoliv jinde) je mimořádně náročné, do vypuknutí války se to nepodařilo. Jedná se o kvalitní zbraň, ale fantazie, že by včasné dodání těchto houfnic zásadně ovlivnilo průběh války, která v únoru vypukla, jsou z vojenského hlediska nesmyslné (pan Kmenta navíc ve svém článku oproti realitě ´zdvojnásobil´ její dostřel na 40 km).

Tvrdit o panu Jaroslavu Strnadovi, který už několik let Czechoslovak Group nevlastní a na chod jejích firem nemá žádný vliv, že na přání šedých eminencí z Hradu sabotoval vyzbrojování Ukrajiny v situaci, kdy je opak pravdou a CSG je pro Ukrajinskou armádu velmi významným partnerem, je nepravdivé a dovolím si říci i neslušné.

K tomu: reakce Albína Sybery ZDE

 18784

Pussy Riot v lublaňské Metelkove

30. 5. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta

V rámci svého evropského turné, během kterého podporují Ukrajinu vystoupili Pussy Riot minulý čtvrtek v lublaňském ikonickém autonomním kulturním centru Metelkovo.

Jejich vystoupení kombinující rap, promítání fotografií a videí se saxofonovými sóly a dalšími prvky živé muziky bylo svérázným představením minulosti kapely stejně jako evoluce putinovského režimu snoubící církev, konzervatismus a represivní složky. V kontextu invaze Ukrajiny pak jejich performance nabyla ještě na síle, se kterou bezprostředně navázali kontakt s publikem a vtáhli je do svého příběhu.

V Severodoněcku probíhají "těžké boje"; Zelenskij vystoupí před lídry EU

30. 5. 2022

čas čtení 11 minut



- Zelenskij sděluje, že ruské ostřelování Severodoněcku zničilo "celou kritickou infrastrukturu" města. Hodlá předložit návrh na nové sankce vůči Rusku

- Dva civilisté byli zabiti a pět zraněno při ostřelování, když ruské jednotky vstoupily na předměstí ukrajinského města Seveerodoněck, uvedl v pondělí brzy ráno v prohlášení gubernátor Luhanské oblasti Serhij Gajdaj.

Gajdaj uvedl, že probíhají "těžké boje", ruské jednotky útočí na město se všemi zbraněmi a leteckou podporou a vstoupily do jeho jihovýchodní a severovýchodní oblasti.

    Ruské střely zabily dva obyvatele Severodoněcka a pět dalších zranily. Většinou se jedná o obyvatele jednoho bloku ve staré části města. Připravovali si jídlo na dvoře, když náhle začalo ostřelování. Dva obyvatelé Sirotína byli vážně zraněni. Všichni zranění dostali domácí péči a jsou již v nemocnicích v Doněcké oblasti.

Přes noc bylo zničeno nejméně 12 domů v Severodoněcku a 18 v sousedním Lysyčansku, dodal.

Ruské síly převážejí do oblasti Severodoněcka ve velkém množství munici a vybavení, uvedl starosta.

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, zveřejnil na svých sociálních sítích další aktuální informace o situaci v Severodoněcku a Lysyčansku. Píše:

    [Rusové] se konsolidují na předměstí Severodoněcka, zabité Rusy neodvážejí, regionální centrum zaplnil zápach mrtvol. Dva obyvatelé byli zabiti, pět zraněno.

    Za posledních 24 hodin bylo odraženo 14 nepřátelských útoků, zničeny dva dělostřelecké systémy, 11 jednotek bojové obrněné techniky a 10 nepřátelských vozidel. Jednotky protivzdušné obrany sestřelily dvě křídlaté rakety a tři Bpla typu Cube.


- Ruská tisková agentura RIA Novosti přináší zprávy o velkém výbuchu v Melitopolu, městě v Záporožské oblasti, které je nyní okupováno Ruskem.
Cituje Vladimira Rogova, který je členem nové vojenské rady uvalené na region:

    Dnes kolem 7.40 hodin se v samém centru města ozval silný výbuch. Okna a stěny domů se třásly. Centrum města se zaplnilo černým dýmem.

RIA Novosti tvrdí, že podle zdroje z nové místní samosprávy explodovalo auto, zaparkované poblíž jedné z budov radnice v Melitopolu. Předpokládá se, že za tím stála ukrajinská sabotážní skupina.

Odstíny šedi českého průmyslu a byznysu

30. 5. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut

Společnost Czechoslovak Group (CSG) se ohrazuje proti článku časopisu Reportér, ve kterém autoři argumentují, že ve zpoždění dodávek zbraní na Ukrajinu mohly hrát roli zájmy loby stojící za prezidentem Zemanem a mezi jehož sponzory se CSG řadí


Odkaz na článek společně s krátkým komentářem vyšel také na BL a CSG požádala o jeho odstranění, či uveřejnění reakce společnosti


Ve své reakci se ale CSG soustředí především na vedlejší argumenty, a přitom odkazuje na úspěchy CSG v oblasti zbrojního průmyslu


Potíž s reakcí společnosti CSG spočívá v tom, že zčásti obchází stěžejní argument autorů Reportéru. A sice, že zpoždění jednání o dodávkách přišlo pro ukrajinskou stranu v tu nejméně vhodnou chvíli a že o postoje ve prospěch Kremlu není v okolí příznivců Miloše Zemana nouze.

O masakru v texaském Uvalde

30. 5. 2022

čas čtení 11 minut

"Moji rodiče říkají, že nošení roušek nás ztraumatizuje"...

Reaguji na další hrozný masakr v USA a do určité míry bych chtěl něco doplnit k článkům na Britských listech, které se zaměřují na souvislosti s držením zbraní v USA.

Chci se na to podívat z jiného úhlu pohledu, hledat příčinu a možná dokonce navrhnout možné kroky, které by mohly vést k omezení těchto otřesných události. Byť tedy přiznávám, že velká většina těchto myšlenek pochází od jiných osob, skutečných odborníků a není z mé hlavy., píše Jiří Tunak.

Pozn. JČ: K níže uvedené argumentaci. Je to zajímavé, avšak nesmíme pomíjet jedno. Bohužel, obyvatelstvo Spojených států je trvale drženo jako rukojmí hrstkou politiků, kteří jsou zkorumpováni obrovskými finančními dary organizace National Rifle Association. Problémem je i nefunkční volební systém v USA, kde je každý stát americké Unie, bez ohledu na to, jak je malý a jak málo má obyvatel, zastoupen v Senátu dvěma senátory. Znamená to, že v USA rozhoduje skupinka stárnoucích bělošských poslanců, zastupujících několik málo malých venkovských států s ultrakonzervativním obyvatelstvem, a velká americká multikulturní města s mnoha miliony obyvatel jsou v americké demokracii nezastoupena. Tito stárnoucí bělošští muži ochraňují astronomické zisky výrobců a prodejců střelných zbraní a brání i zavedení kontroly toho, kdo si zbraň v USA smí koupit, přestože tuto kontrolu požaduje 90 procent amerického obyvatelstva! V USA si mladík nesmí koupit pivo, dokud mu není jednadvacet, automatickou útočnou pušku si však smí volně koupit od osmnácti.

13. března 1996 zastřelil ve skotském městě Dunblane šílený "sběratel zbraní" Thomas Hamilton ve škole 16 dětí a jednu učitelku. V Británii od té doby byly zákony o držení zbraní ještě drasticky zpřísněny a od té doby tam nedošlo k žádnému takovému masakru. Podobně jako to vyplývá ze zkušeností ze všech zemí světa, k masakrům nedochází, jsou-li ve společnosti zakázány zbraně.

I v USA v době, kdy bylo v letech 1994-2004 zakázáno vlastnit útočné automatické zbraně, poklesl počet masových vražd střelnými zbraněmi o 43 procent. Po zrušení tohoto zákazu se počet takových masových vražd ztrojnásobil:

Američtí občané v současnosti vlastní 400 milionů střelných zbraní. V USA jich je v domácím vlastnictví víc, než je obyvatel USA (330 milionů). Když američtí Otcové zakladatelé včleňovali do americké ústavy právo nosit zbraň, neexistovaly moderní automatické opakovací zbraně a útočné pušky, jimiž za pár vteřin můžete zabít spoustu lidí. Střelná zbraň se koncem 18. století musela pracně po každém výstřelu nabíjet. Historický Druhý dodatek americké ústavy je v tomto smyslu naprosto zastaralý.

Jak píše americký satirický časopis The Onion:

"Vůbec se tomu nedá zabránit," konstatuje jediný stát na světě, v němž se to děje:


Pan Tunak píše:

 18169

Rizika jaderné eskalace po skončení války na Ukrajině

1. 6. 2022

čas čtení 10 minut

Pozornost se soustředí na riziko, že válka zahájená Ruskem proti Ukrajině by mohla přerůst v jadernou. Toto riziko existuje, ale zdá se být relativně nízké. Existuje však ještě jedno nebezpečí, které dosud zůstalo nepovšimnuto: Riziko jaderné války se může po skončení války v závislosti na západní politice vůči Rusku prudce zvýšit . Podle některých verzí zásad "změny režimu" může riziko eskalace narůst na nepřijatelnou úroveň, upozorňuje Nikolaj Sokolov.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
19379