Mezitím v Absurdistánu 141:

Polsko: Není to tam tak zlé. Nazvali mě zasraným teploušem jenom jednou

1. 9. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Vrátil jsem se z Polska. Strávil jsem tam asi čtrnáct dní. Rozhodl jsem se osobně zkontrolovat, zda je tam nenávist vůči komunitě LGBT opravdu tak zlá, jak to média ukazují. K tomu jsem si pořídil úvěrovou kartu Visa v duhových barvách LGBT a v Polsku jsem ji používal jako hlavní metodu pro placení. Nebylo to tak zlé. Kromě občasných zhnusených pohledů a pokladních něco si pro sebe mumlajících, mi jen jednou řekli otevřeně, že jsem zasranej teplouš...


Mluvil jsem o tom se svými přáteli, když jsme odcházeli z jedné restaurace na Starém městě ve Vratislavi. Minuli jsme vlaječku LGBT, kterou někdo zapíchl do pouličního květináče, a pak jsme došli na hlavní náměstí. Tady visela mezi dvěma stožáry na vlajky před úřadem primátora velká duhová vlajka.

"Vidíš, není to tak zlé, jak si vy lidi v zahraničí myslíte," řekl mi kamarád. "Alespoň Vratislav je pořád ještě velmi tolerantní město."




V tu chvíli se z budovy za radnicí objevili dva příslušníci městské policie. Doprovázeli dva muže, kteří požadovali, aby byla vlajka LGBT odstraněna. Hned ji začali odstraňovat a policisté zajistili, aby nikdo to odstraňování nenarušil.

Samozřejmě jsme tam nemohli jen tak stát a dívat se, tak jsme se dali do řeči s policistkou. Vzhledem k tomu, že muži,  kteří odstraňovali vlajku, tvrdě zdůrazňovali, že vadí, že je to vlajka LGBT, udal jsem policistce, že ve vzdálenosti 100 metrů je v květináči ještě jedna vlajka LGBT. Nezajímalo jí to.

"Nejde o to, že by vlajky LGBT byly urážlivé," řekla. "Jde o to, že umístění téhle je nebezpečné, někdo by se do ní mohl zamotat."

"Jak se do ní někdo může zamotat?" vykřikl můj kamarád. "Je tak vysoko, já nejsem nejmenší a klidně mohu pod tím projít."

"Ale kdybyste jen na vysokém kole, zranil byste se."

Pohrával jsem si v mysli s obrazem toho, jak můj kamarád jede na starém velocipedu s obrovským kolem a rozhodl jsem se, že to není pravděpodobné. Není na to dostatečně výstřední a odvážný. Chtěl jsem se zeptat na všechny ty sošky trpaslíků, které jsou rozmístěny po celém městě - během let jsem zakopl o celou řadu z nich, takže ty jsou opravdu bezpečnostním rizikem, ale mezitím oba muži tu vlajku sundali a předali ji policistce. "Je ta vlajka vaše?" zeptala se mne. "Ne, není," řekl jsem. "Ale rád si ji vezmu, jestli se jí chcete zbavit."

"No jo, jasně, nelíp si ji vem na sebe, ty zasranej teplouši," vyjádřil se muž stojící za námi a rychle zmizel, když se k němu obrátil můj kamarád se spuštěnou videokamerou na mobilu.



"Pokud šlo o bezpečnost, co kdybychom ji pořádně pověsili na ten vlajkový nosič?" navrhl jsem. Byly tam čtyři vlajkové nosiče a jen na třech byly vlajky - vlajka Polska, Evropské unie a Vratislavi.

"Nemůžete věšet vlajky na stožáry, když ten stožár nevlastníte," řekl policista a policisté odešli a vlajku si s sebou odnesli. Zjevně, vlajku vyvěsit nesmíte, ani když vlajkový nosič vlastníte, navzdory petici, kterou podepsalo několik stovek občanů. Poslali ji primátoru Vratislavi, ten vlajky LGBT vyvěsit odmítl. 

A tak nenávistníci bojující proti LGBT zase vyhráli. A zatím to vypadá, že se jim daří lépe než kdy předtím. Nenávistná vozidla šířící dezinformaci, spojující homosexualitu s pedofilií se nyní šíří z Varšavy i do jiných měst. Často je doprovází policejní eskorta: 



a lidé, kteří se jim snaží zabránit v cestě, jsou silou odstraňováni policií.

 
Mezitím transgenderová aktivistka, protizákonně zatčená za útok na jedno takovéto vozidlo byla propuštěna z vězení. Okamžitě zveřejnila svou fotografii, jak signalizuje vulgárním gestem vůči Polsku:


což vyvolalo ostrou kritiku, i od obhájců práv LGBT, kteří zdůrazňují, že aktivisté LGBT by měli za všech okolností zůstávat zdvořilí, kulturní a mírní, pokud chtějí něčeho dosáhnout. Tito lidé to zjevně stále ještě nepochopili: komunita LGBT je zdvořilá a mírná už příliš dlouho. Všechno, co dostává za to oplátkou, je jen více útoků. Už zjevně nebude zdvořilá a mírná...

A ten boj bude tvrdý. Stát podporuje aktivisty proti LGBT v mnoha ohledech. Ministryně školství se postavila na obranu školského činitele, který tvrdí, že "virus LGBT"   je daleko nebezpečnější než koronavirus, protože dehumanizuje společnost, mladé lidi, odebírá jim jejich hodnotu". Podle tohohle člověk je LGBT "diktatura lidí, kteří jsou jasnou menšinou a vnucují svou ideologie, která je mutací marxismu". Ministryně pro rovnost má tentýž názor: "Žijeme v době, kdy se snaží menšina vnutit své zákony většině", řekla.  Nejprve se stal komunistický prokurátor ústavním soudcem, a teď tohle. Vybírá si strana Právo a spravedlnost lidi pro své funkce ironicky?

Mezitím Zbigniew Ziobro, ministr spravedlnosti a generální prokurátor, požaduje zrušení legalizace Reformované katolické církve.  Tato malá náboženská organizace je pravděpodobně jedinou církví v Polsku, která žehná v Polsku homosexuálním sňatkům. Existuje také Ekumenická katolická církev, ale tu oficiálně polský stát neuznává. Poté, co její biskup loni celebroval mši během homosexuálního průvodu Pride March, musí se nyní zodpovídat z trestného činu "urážky náboženských citů". Takže je poněkud nepravděpodobné, že by tato církev byla nyní uznána polským státem. Samozřejmě, zákon praví, že věřící musejí jen splnit pár byrokratických požadavků a registrace by měla být formalitou, jenže příklad toho, že Církvi příšery z létajících špaget byla odepřena oficiální registrace státem poté, co (katoličtí!!) experti rozhodli, že pastafariánská víra není autentická, dokazuje, že v Polsku nerozhoduje zákon o tom, co smí být oficiálně registrované náboženství a co nesmí.

Avšak Jeho Nudlovatost, to je loňská zpráva. Dnes jsou hlavním nepřítelem homosexuálové. Šílenství je tak všeobecné, že jeden muž zvandalizoval reklamní stánek, který přesvědčoval obyvatele Vratislavi, aby si koupili novou troubu na pečení. Omylem totiž četl výzvu “ZMIEŃ PIEC” - "kupte si novou troubu" jako “ZMIEŃ PŁEĆ” - "změň své pohlaví". V městě Legnicie Pole požadoval místní ultrapravicový radní, aby se  místní školka přejmenovala.  Už se nemá jmenovat "Duhový koutek", má se přejmenovat na "Pohádkový koutek", aby ta duha nepřipomínala LGBT. Děsím se, co se mu asi děje, když těsně po dešti vyjde slunce...

Avšak opravdové vzrušení vyvolali biskupové. Episkopát vydal sedmadvacetistránkový text, v němž popírá základní fakta týkající se LGBT a homosexuality. Označuje ji jako něco, co je "zjevně v rozporu s lidskou přirozeností"  a požaduje založení "klinik na pomoc lidem, kteří chtějí získat zpět svou přirozenou sexuální orientaci".  Chtějí zakládat kliniky tzv. "konverzní terapie" - zkompromitované pseudovědecké metody, kterou mnozí považují za mučení. To kritizoval teolog Stanisław Obirek  - bývalý kněz a nyní spokojený manžel.  Což dokazuje, že jestliže "chování, které je v rozporu s lidskou přirozeností" - jako je celibát katolických kněží - může být vyléčeno, může být vyléčeno bez speciálních klinik, prostě jen tím, že kněz otevře oči rozumu. Takže ještě je naděje. Pro ty biskupy.

Avšak, samozřejmě, LGBT není dnes v Polsku jediným tématem. Konec konců jsme oslavovali stoleté výročí vítězství nad bolševickou armádou v bitvě o Varšavu. Tato bitva, kterou považují, a to nejen polští historikové, za jednu z bitev, která určila evropskou geopolitiku, měla být oslavována v bezprecedentním měřítku. Avšak se stranou Právo a spravedlnost to skončilo jako obvykle. Konalo se pár koncertů, pokládaly se květiny a byla odcelebrována mše.  V důsledku koronavirové pandemie se nekonala žádná vojenská přehlídka, ale nad Varšavou přeletělo pár stihaček. A jestliže má někdo nějaké pochybnosti o tom, kdo zvítězil v té bitvě, často zvané "Zázrak u řeky Visly". byla vyrobena obří socha Panny Marie, která drtí v rukou pár šípů (bojovala s bolševiky, nebo s Vinnetouem?).



Pokud má Panna Maria ochraňovat Polsko, dělá to tedy pěkně blbě. Polská vláda stále ještě nezvládá koronavirovou pandemii. Pečovatelské domovy a nemocnice stále mají zoufalý nedostatek ochranných pomůcek. Došlo to tak daleko, že jeptišky, které provozují pečovatelský domov v městě Nowy Sącz  apelovaly na "koronaskeptiky", aby jim šli do domova dobrovolně pomáhat. Vzhledem k tomu totiž, že koronaskeptici nevěří na pandemii, nebudou vyžadovat ochranné pomůcky. A situaci známe díky úsilí jednoho osmnáctiletého chlapce a skupiny dobrovolníků na internetu, kteří vypracovali nejlepší statistický přehled situace, protože vládní instituce to vůbec nejsou ochotny a schopny dělat. Dokonce i ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski  toho už měl plné zuby a vykašlal se na svou funkci (a pak rychle odjel na dovolenou do Španělska, v přímém rozporu s tím, co doporučoval veřejnosti). Stěžoval si, že po příchodu domů byl tak unavený, že měl jen čas dívat se na YouTube na nějaké pitomé filmy. Takže to má stejné jako drtivá většina lidí pracujících v dělnických profesích a tisíce jiných lidí z jiných zaměstnání. Až na to, že ne každý si může dovolit projíždět se na jachtě na Kanárských ostrovech poté, co se vykašlal na svou (pokud věříme politikům) tak strašně špatně placenou funkci. Že by jeho rezignace opravdu neměla vůbec nic společného s všemi těmi finančními skandály ohledně ochranných zdravotnických pomůcek v pandemii, do nichž byl údajně zapleten?

Možná, že doufal, že budou zrušeny všechny lety a že bude muset zůstat na Kanárských ostrovech. I když situace je proměnlivá: poté, co vláda vydala oficiální seznam zemí, odkud lety do Polska nebudou povoleny, musela ho rychle pozměnit. Částečně proto, že špatně napsala jméno Svazijska (teď se totiž jmenuje Eswatini) a částečně proto, že na seznamu byla i Andorra, navzdory tomu, že nemá jediné letiště...

Szumowski nebyl jediným členem vlády, který z ní utekl. Kromě odchodu dvou náměstků ministrů jsme byli také svědky rezignace Jacka Czaputowicze, ministra zahraničí. A to rovnou uprostřed běloruské krize. Taky si uvědomil, že na tu práci nestačí?

MEzitím se příští týden bude konat každoroční festival polských písní v Opole. Jednou z hlavních atrakcí bude koncert s titulem "Cisza jak ta" - pocta zemřelému Romualdovi Lipkovi, vedoucímu jedné z nejdůležitějších polských rockových skupin všech dob - Budka Suflera. Na festivalu bude spousta hvězd, avšak skupina Budka Suflera pozvána nebyla.   Že by to bylo proto, že se odvážili protestovat, když jeden z politiků ze strany Právo a spravedlnost během předvolební kampaně bez povolení používal jejich písně?

Avšak alespoň soudnictví konečně funguje tak, jak by mělo. Poté, co městská policie ve Vratislavi pohnala k soudu protipotratového aktivistu za to, že na transparenty ve městě umístil fotografie poškozených nenarozených dětí, prokurátoři do případu zasáhli a zrušili ho.  Mezitím ve Varšavě ministr spraveldnosti Zbigniew Ziobro spolu s generálním prokurátorem Zbigniewem Ziobrou osobně dohlíželi na vyšetřování, které prováděla skupina prokurátorů, které jmenoval Zbigniew Ziobro, ohledně zakládajícího kongresu organizace Solidární Polsko, strany Zbigniewa Ziobra, který se konal v Krakově v roce 2013. Tento kongres byl oficiálně uspořádán jako summit o globálním oteplování, aby pro něj bylo možno využít financování z EU. Avšak Zbiogniew Ziobro a Zbigniew Ziobro ve spolupráci se skupinou lidí závislých na Zbigniewu Ziobrovi zjistili, že Zbigniew Ziobro nespáchal žádné trestné činy.  Je dobré vidět, že spravedlnosti bylo učiněno zadost. Škoda jen, že je to jen opravdu zvláštní Právo a spravedlnost. 

(Pozn. red. Tomasz Oryński není homosexuál.)

1
Vytisknout
11609

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2020