Mezitím v Absurdistánu 170:

Chaos při covidovém očkování, polští kněží bojují proti karanténě po celém světě a Státní lesy v Polsku dále kácejí co největší množství stromů

7. 4. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Foto: Internetové stránky nového polského "Nejvyššího soudu", státní instituce v zemi, která má odluku církve od státu zdůrazněnou v ústavě

Zdá se, že se rozpory mezi stranou PiS a jejími koaličními partnery prohlubují. Když byly vyhlášeny předčasné volby starosty města Rzeszów, strana Zbigniewa Ziobra postavila vlastního kandidáta. Marcin Warchoł, náměstek ministra spravedlnosti, byl k překvapení všech doporučen odcházejícím levicovým starostou. Ten rychle zahájil svou kampaň, a tak místní hasiči mimochodem obdrželi zboží v hodnotě 150 000 zł - uhrazené z „Fondu spravedlnosti“,  který byl zřízen na pomoc obětem trestného činu.

 
Zdá se, že PiS je ochotna tyto volby vyhrát. V důsledku podivné shody okolností se z Rzeszówa stalo polské město, ve kterém očkovací program proti covidu-19 probíhá velmi úspěšně. Více než 60% obyvatel již bylo očkováno, včetně náhodných dvacetiletých.  Ministr Dworczyk, odpovědný za očkování, tyto informace popírá a vysvětluje, že to  je jen náhodou, protože  mnoho očkovacích míst pro celý region se octlo uvnitř hranic města, a to je důvod pro tak vysoké statistické výsledky. Kupodivu si nikdo nevšiml této statistické fluktuace  před vyhlášením voleb. Byla očkovací místa přesunuta z oblastí mimo Rzeszów do samotného města, a pokud ano, proč?

Všechno je však možné. Očkovací program je totiž v chaosu. 1. dubna se ukázalo, že je možné, aby se pro očkování po celém Polsku zaregistrovali už čtyřicátníci. Některým byla dána data tak blízko jako jen hned v příští den nebo za dva dny. To přišlo neočekávaně, protože stále existuje spousta lidí z prioritních skupin, kteří pořád čekají na očkování, takže někteří lidé - jako například já - předpokládali, že to bude jen mimořádně nevkusný aprílový žert.

Ale nebyl. I když ministři všechny ujišťovali, že je vše v pořádku, nakonec po několika hodinách připustili, že šlo jen o obyčejnou chybu.  Přesto to vyvolalo tak velký zájem, že lidé, kteří se pokusili zaregistrovat na očkování online, způsobili, že celý systém pod tíhou provozu zkolaboval.
Většina z těch registrací na očkování byla od té doby zrušena, ale někteří lidé byli přesto schopni nechat se naočkovat - včetně Szymona Hołownii, bývalého kandidáta na prezidenta, který nyní buduje novou politickou stranu. Setkal se s vlnou kritiky, protože použil přesně stejné výmluvy („Nechtěl jsem, raději bych viděl očkování nějakého seniora, ale musel jsem to udělat, jinak by vakcína vyšla nazmar!“) za kterou předtím ostře on sám kritizoval herečku Krystynu Jandu, která předběhla ve frontě hned na začátku očkovacího programu. ZDE

Ale ty, kteří se zoufale snaží dostat se k vakcíně, může uklidňovat, že někteří lidé na vakcíny nevěří. Nevěří ani v existenci covidu-19. Do celé řady nemocničních pokojů  vtrhla banda konspiračních teoretiků - bez  roušek -  a tvrdila, že celá pandemie je jen spiknutí. Natáčeli zdravotní sestry bez roušek  v jejich místnostech pro zaměstnance a prázdné postele na oddělení všeobecné chirurgie. Z nějakého důvodu NEVSTOUPILI na žádná oddělení s covidovými pacienty. Možná jejich víra, že COVID je podvod, není tak silná, jak by si přáli, abychom věřili...

Víra je profesionální oblast činosti polských kněží, kteří bojují proti sociálnímu distancování po celém světě. Polský pastor v Kanadě zahnal policisty, kteří přišli zkontrolovat, zda dodržuje covidová omezení. Nadával jim do nacistů a do gestapa  Londýnští bobbies, policisté, kteří přišli do jednoho z polských kostelů v Londýně, měli více štěstí. Poté, co přerušili na Velký pátek bohoslužbu a požádali věřící, aby se rozešli, protože porušovali koronavirové předpisy, farnost použila záběry z této události k obvinění policie z „brutálního překročení jejích kompetencí“ a „zneuctění místa bohoslužeb“. I když to údajně byl sám kněz, kdo policii požádal, aby jeho stádu věřících oznámila, že se bohoslužba rozpouští.

K překvapení všech policie v Polsku také řeší otázku věřících, kteří porušují koronavirové karanténní předpisy. Ve Wolsztynu zjistila policie, že ve dvou kostelech byl povolený počet osob uvnitř překročen šestinásobně. Kněží dostali pokutu. Ten z menšího kostela musel zaplatit 20 zł (120 Kč), ten z většího - 50 (300 Kč).  Jen pro srovnání s jinými pokutami: pokud budete chodit po ulici bez roušky, dostanete pokutu 200 zł (1200 Kč). Pokud klientům otevřete svou tělocvičnu, můžete dostat pokutu až 30 000 zł (180 000 Kč) a pokud byste otevřeli svůj noční klub, mohli by být vaši zákazníci zbiti policií, která tam rozptýlí slzný plyn.

Přesto si myslím, že důvodem této zjevné nespravedlnosi může být to, že kněží v Polsku prostě nejsou zvyklí být tvrdě trestáni. Dokonce i ti, kteří spáchali ty největší zločiny. Podívejme se na arcibiskupa Sławoje Leszka Głódźe, který byl Vatikánem uznán vinným ze zakrývání skandálů s pedofilií. Laskavě se čekalo, až odejde do důchodu, a poté mu zakázali jakékoli veřejné vystupování, nařídili mu, aby se odstěhoval z gdaňské arcidiecéze (což pro něj není problém, protože ve své rodné vesnici má obrovské sídlo). Takže, v podstatě, pokud jste pedofilní kněz, budete přeloženi do jiné farnosti. Pokud jste arcibiskup zapojený do skandálu pedofilie, budete převedeni do jiné arcidiecéze.

Głódźovi bylo také nařízeno uhradit jedné církevní charitě „adekvátní“ částku. Přesná částka zveřejněna nebyla.  Nejsem překvapen: kdyby to bylo málo, pak by se každý, kdo ví, jak bohatý ten člověk  je, jednoduše zasmál. Pokud byla tato částka dostatečně vysoká, aby pokutu skutečně pocítil, její zveřejnění by  vlastně vypovídalo o tom, jak vysoké je jeho skutečné bohatství.

Ale je dobré, že se ohledně církevní pedofilie alespoň něco děje. Vládní komise pro vyšetřování pedofilie se minulý týden také dostala na titulní stránky. Její předseda Błażej Kmieciak napsal článek pro jedny z předních novin, ve kterém se podělil o své myšlenky o tom, jak hrozný je zločin pedofilie a jak bychom o něm měli mluvit s oběťmi. Je si jistý, že děti, které byly sexuálně znásilňovány, jdou přímo do nebe.  No, tak, pochybuji, že ty děti naleznou útěchu ve skutečnosti, že de facto získaly tím, že je sexuálně zneužíval kněz, propustku z pekla.  Předpokládám, že by raději uvítaly, kdyby byli  násilníci postaveni před soud. Takže, pane Kmieciaku, přestaňte psát pseudofilosofické eseje do novin a ZAČNĚTE UŽ KONEČNĚ DĚLAT SVOU PRÁCI!

Je polskou tradicí, že během velikonočních svátků se v polských kostelech staví Ježíšovy hroby, často zdobené symbolickým znázorněním hříchů, za které musel Ježíš zemřít, aby nás vykoupil. Tento rok nebyl neobvyklý v tom, že mezi těmi hříchy, které „zabíjejí Ježíše“, bylo lze najít  obrázky LGBT a aktivistek ženských stávek.  Velmi subtilní. Kupodivu ještě nevidím Ježíšův hrob zdobený některými předměty, které by naznačovaly, že by problémem mohla být i církevní pedofilie.

Ale o Velikonocích jste nemuseli chodit za Ježíšem  do kostela. Stačilo otevřít oficiální webovou stránku  jedné z mnoha státních institucí. „Ať vás vzkříšený Kristus požehná darem víry,“ uvádí web Nejvyššího soudu v zemi, která má odluku církve od státu vepsánu do ústavy:



A jako by to ještě nestačilo, mluvčí Nejvyššího soudu mluvil s novináři o evropských akcích týkajících se likvidace  právního státu v Polsku. „Je to opět  doba, kdy na velikonoční středu přijde  Evropská komise s takovýmto návrhem, loni došlo k podobné situaci“ - řekl mluvčí.  - "A je to opět ta posvátná středa, den, kdy Jidáš zradil Ježíše, den, kdy za to vzal své peníze." Mluvčí odmítl vysvětlit, koho srovnává s Jidášem a koho s Ježíšem. Jen řekl, že jsme svědky jakéhosi „Mysteria Iniquitatis“.

Ale alespoň to nakonec vládě už došlo: mladí lidé už mají papeže Jana Pavla II. plné zuby. Proto letošní dětský parlament (tradičně se koná 1. června, na Mezinárodní den dětí), bude diskutovat o jiné důležité otázce, neboť letošním tématem je „V krocích kardinála Stefana Wyszyńského - hledání směru v moderním světě podle hodnot a ideálů primase tisíciletí “. Ano, vážně. Toto je podle strany PiS téma, které je pro dnešní mládež nejnaléhavější.

Mezitím to, co  mládež (a také starší lidi) opravdu znepokojuje, je systematické úsilí o zničení polské přírody. PiS společně se Státními lesy se například snaží ochromit konzultace EU týkající se Evropské strategie pro biologickou rozmanitost. Prostřednictvím intenzivní  PR kampaně založené na lžích se strana PiS se snaží vyděsit veřejnost, aby vyplnila otázky v tomto průzkumu tak, aby veřejné mínění více podpořilo další kácení polských lesů. Mezitím další tým odborníků - tentokrát akademici z Polské akademie věd - znovu kritizovali Státní lesy za další případ ničení polské přírody.  Ale stromy se prostě v Polsku dál kácet musejí. Jak jinak by lesníci mohli dostávat  své prémie? Ředitel Státních lesů si právě koupil dům - od Státních lesů. Za dům o tržní hodnotě odhadované na 190 000 zlotých zaplatil pouze 9400 zł. I když mají někteří zaměstnanci úrávo koupit nemovitost s výraznou slevou, on toto právo nemá. Ale pokud jste ředitelem Státních lesů, můžete nakrátko změnit předpisy, koupit dům a poté je změnit zpět, že? Ale neobviňujme ho. Vy byste také udělali vše pro to, abyste se vyhnuli platbě vydřidušského nájemného ve výši 387 zł (2322 Kč) měsíčně…

Jediným problémem je, že dům je v lesích. Jeho obyvatelé se možná budou muset vypořádat se ztracenými vojáky. Protože armáda právě zakoupila 12 000 nových kompasů. Navzdory skutečnosti, že předměty armádní výstroje normálně stojí něco  mezi 165 a 400 zł za kus, armádě se tentokrát podařilo ušetřit peníze tím, že ty kompasy získala za 60 zł za kus od firmy, která prodává čínskou zahradní techniku. Až na to, že se jedná pouze o čínské hračky, které si každý může koupit na Alibaba.com od 0,30 $ (1,20 zł) za kus...  Myslím, že by se z toho dala dát dohromady pěkná sada vybavení spolu s těmi nechvalně známými puškami značky Grot, které se rozpadají ZDE. Ale nebojte se, obranná kapacita naší země se dále zlepšila tím, že vedle frekventované silnice mezi městy  Bielsk Podlaski a Hajnówka navzdory příslibům místní komunity nebude postavena cyklotrasa. Důvod? Strategický vojenský význam této dopravní tepny. 

A pokud to nepřimělo ty otravné cyklisty, aby se cítili bezpečněji, pak by možná měli být rádi, že hlavní problém týkající se bezpečnosti letového provozu byl vyřešen: dva dispečeři  letového provozu, kteří  upozornili veřejnost, že v některých letištních věžích pracuje v současné době jen jediný letový dispečer, byli  okamžitě vyhozeni z práce a jejich odborová organizace byla rozpuštěna. Nevím o těch cyklistech, ale už se cítím bezpečněji.

V posledních dnech však bylo veřejné mínění šokováno bestiálností bývalého senátora PiS. Bývalého senátora rozezlilo, že jeho pes utekl z výběhu. Tak to zvíře chytil, přivázal ho k tažné tyči svého automobilu  a smýkal ho po asfaltu až k nevyhnutelné smrti. Celou situaci zaznamenala palubní kamera jiného řidiče, takže byl bývalý senátor brzy zadržen policií. Popřel, že by se k svému psu zachoval krutě. Řekl, že  „jen venčil psa tím, že jej přivázal k autu“ a že „nikdo se o své psy nestará tak dobře jako on“. Aby dokázal svou nevinu, předvedl psa, zdravého a živého. Nebyl to však tentýž pes - policie našla zabitého psa  pohřbeného v Bonkowského zahradě. Hrozí mu 5 let vězení, ale přesto, že se již pokusil policii lhát, nebyl zatčen.

Jen asi před měsícem tragicky zemřel Jan Lityński, legendární aktivista antikomunistického undergroundu, bývalý poslanec a poradce prezidenta Komorowského. Utopil se  pod ledem při pokusu o záchranu svého psa z řeky. Rozdíl v tom, jak zacházejí se zvířaty bývalí politici PiS a opozice, může být dobrým příkladem rozdílů v morálních kompasech těchto dvou politických stran stojících na opačných stranách politického spektra...

1
Vytisknout
6970

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021