USA zvažují vyslání bojových lodí do Černého moře

9. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
Spojené státy zvažují vyslání bojových lodí do Černého moře v příštích týdnech, aby daly najevo podporu Ukrajině během navyšování ruské vojenské přítomnosti na jejích východních hranicích, informují Barbara Starrová a Jennifer Hanslerová.


US Navy rutinně operuje v Černém moři, ale nasazení bojových plavidel by nyní vyslalo konkrétní zprávu Moskvě.

Podle smlouvy z roku 1936 ohledně úžin Bosporu a Dardanel musejí USA dát Turecku na vědomí 14 dní předem, že mají v úmyslu proplout ze Středozemního do Černého moře. Není jasné, zda už zpráva byla odeslána.

Zdroj v americkém ministerstvu obrany také řekl, že námořnictvo provádí průzkumné lety v mezinárodním vzdušném prostoru, aby monitorovalo ruskou námořní aktivitu a jakékoliv pohyby vojsk na Krymu.

Ve středu nad Egejským mořem plnily úkoly dva americké bombardéry B-1.

Ačkoliv USA nepovažují hromadění ruských jednotek za přípravu k ofenzívní akci, "pokud se něco změní", budou připraveny reagovat. Současné hodnocení zní, že Rusové provádějí výcvik a manévry a zpravodajské zdroje neindikují vojenské rozkazy pro další akce, ale zdroj uvedl, že se situace může v každém okamžiku změnit.

(Jiné analýzy nejenže válku nevylučují, ale dokonce indikují jednoznačné ruské přípravy k útoku, nikoliv ke cvičení - pozn. KD.)

Bidenova administrativa a mezinárodní společenství vyjádřily znepokojení nad rostoucím napětím mezi Ukrajinou a Ruskem. V posledních týdnech prezident Joe Biden, ministr zahraničí Tony Blinken, ministr obrany Lloyd Austin, šéf Sboru náčelníků štábů Mark Milley a poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan hovořili s ukrajinskými protějšky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5541

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021