Koronavirus: Nová vakcína blokuje COVID-19, jeho varianty i další koronaviry

12. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Potenciální vakcína vyvinutá výzkumníky Duke Human Vaccine Institute se ukázala efektivní při ochraně opic a myší před řadou koronavirových infekcí - včetně viru SARS-CoV-2 a originálního SARS-CoV-1 a spřízněných netopýřích koronavirů, které by potenciálně mohly způsobit další pandemie. Informuje o tom článek v časopise Nature.


Nová vakcína nazývaná pankoronavirová vytváří neutralizující protilátky prostřednictvím nanočástic. Nanočástice jsou složeny z částí koronaviru, které umožňují napojit se na receptory, a jsou vybaveny chemickým posilovačem nazývaným adjuvant. Úspěch přípravku u primátů je vysoce relevantní pro lidský druh.

Achillovou patou koronavirů je jejich doména umístěná v korunkovém proteinu, která spojuje virus s receptory v lidských buňkách. Tento bod na jedné straně umožňuje viru průnik do buňky a vyvolání infekce, na druhé ale také může být napaden protilátkami.

Výzkumný tým identifikoval jednu konkrétní doménu vázající receptory, která se nachází na viru SARS-CoV-2, jeho různých variantách (včetně britské, jihoafrické, brazilské atd.) a spřízněných netopýřích virech, což znamená, že všechny tyto viry jsou vysoce zranitelné společnými neutralizujícími protilátkami.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4887

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2021