Bidenův kabinet v OSN blokuje úsilí o příměří mezi Izraelem a Hamásem

13. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Bidenova administrativa blokuje zveřejnění prohlášení Rady bezpečnosti OSN, které volá po okamžitém příměří mezi Izraelem a Hamásem, zatímco Izrael pokračuje ve zničujících náletech na okupované Pásmo Gazy. Izraelské nálety ke středečnímu večeru podle zdravotníků v Gaze usmrtily 65 osob včetně 16 dětí. Na izraelské straně hlásí sedm obětí.

Podle agentury Reuters, která citovala anonymní diplomaty a zdroje obeznámené se strategií Bidenovy vlády, USA zdržují snahy RB OSN o vydání veřejného stanoviska týkajícího se eskalujících bojů mezi Izraelem a Hamásem, protože by mohly poškodit zákulisní jednání o ukončení násilí, píše Jake Johnson na webu commondreams.org.

Jeden nejmenovaný zdroj Reuters sdělil, že USA jsou aktivně zapojeny do zákulisní diplomacie se všemi zainteresovanými stranami, aby bylo dosaženo příměří, avšak tentýž zdroj nespecifikoval, jak by stanovisko RB OSN mohlo tato jednání oslabit.

List Guardian poznatky Reuters potvrdil a ve středu uvedl, že Bidenova vláda blokovala apel RB OSN volající po ukončení bojů, zatímco se začaly objevovat otřesné záběry z Gazy.

Mluvčí americké diplomacie Ned Price se během úterní tiskové konference opakovaně vyhýbal odpovědi na otázku, zda Bidenův kabinet upustil od své opozice vůči prohlášení RB OSN, které bylo v pondělí předloženo norskou delegací. Price den předtím odmítl odsoudit usmrcení palestinských dětí při izraelských náletech.

Zatímco Bidenova administrativa blokuje prohlášení RB OSN, Izrael údajně odmítl přijmout nabídku příměří ze strany OSN a Egypta. Netanjahuova vláda naopak zintenzivnila bombardování Pásma Gazy, kde izraelské letectvo zabíjelo civilisty včetně dětí a ničilo rezidenční budovy, což je podle řady pozorovatelů válečný zločin.

List Jerusalem Post ve středu citoval nejmenovaného izraelského předáka, podle nějž Izrael na příměří nepřistoupí, dokud Hamás za své útoky proti Izraeli nezaplatí. Lídři Hamásu naopak uvedli, že jsou v kontaktu s Egyptem, Katarem a dalšími stranami, aby smrtící násilí mohli deeskalovat.

Bidenova vláda mezitím čelí sílícímu tlaku ze strany některých kongresmanů, aby Spojené státy přiměly Izrael útoky na Gazu zastavit.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4855

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2021