Třicet lidí zahynulo a Netanyahu chce zintenzivnit bombardování Gazy

12. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Po úterku zuřivých vzájemných útoků zemřelo 28 Palestinců a 2 izraelské ženy


;

Benjamin Netanyahu se zapřísáhl, že zintenzivní vojenské údery proti Gaze po úterku zuřivých konfrontací, při nichž zahynulo 30 lidí, poté, co izraelská letadla bombardovala Gazu a palestinští extremisté odpalovali rakety do Izraele.

Na palestinské starně zemřelo 28 osob, včetně 10 dětí. V Izraeli zahynuly dvě ženy.

Skotský ministr spravedlnosti Humza Yousaf: Manželka usilovně pláče celý večer. Její bratr žije v Gaze s manželkou a třemi malými dětmi. Píše nám, že prší rakety. Jako rodič je bezmocný. Nemohou odejít, protože je blokáda. Jediné, co můžeme dělat, je modlit se a doufat, že se dožijí rána:


Netanyahu se zapřísahal, že Hamas a Islámský džihád zaplatí "těžkou cenu za svou bojechtivost".

V městě Gaza City bombardovala izraelská letadla výškové budovy, rodiny se přes noc skrývaly v suterénech budov. V úterý večer bombardovala izraelská letadla třináctipatrovou budovu, v níž byly byty a úřady organizace Hamas, která vládne v Gaze. Budova se rozpadla. Jejím obyvatelům bylo předem sděleno, aby budovu evakuovali. Hamas odpálil 130 raket na území Izraele směrem k Tel Avivu

Útoky začaly v pondělí večer, kdy po několika týdnech intenzivního násilí v Jeruzalémě odpálil Hamas celou řadu raket směrem k Jeruzalému.

V posledních týdech došlo k velkému zintenzivnění hněvu ohledně půlstoletí trvající izraelské okupace palestinských území a stále se zintenzivňující tvrdé vlády armády nad palestinským životem a nad vlnou vyhazování Palestinců z jejich domovů a nad ničením jejich příbytků. V Jeruzalémě byly zraněny stovky Palestinců při každonočních protestech, které se rozšířily do ostatních oblastí Izraele a na okupovaný Západní břeh.

Izraelské policie reagovala ochromujícími granáty a kovovými kulkami, potaženými gumou. V pondělí ráno, navzdory apelům z USA, z Evropy i odjinud, izraelská pořádková policie zaútočila na mešitu al-Aqsa, třetí nejposvátnější místo v islámu a čelila tam věřícím. Hamas pohrozil, že začne jednat a v pondělí večer začal odpalovat rakety.

Izrael a Hamas spolu vedly tři války, které se považují za prohru pro obě strany.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
5439

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2021