Psychologové: Levicoví autoritáři vykazují klíčové osobnostní rysy autoritářů ultrapravicových

22. 9. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Není pravda, že by autoritáři zastávali pouze ultrapravicové názory. 

Lidé s extrémními politickými názory upřednostňujícími autoritářství vykazují překvapivě podobné chování a psychologické charakteristiky, ať už jde o příznivce krajní levice nebo krajní pravice.

Studie publikovaná v časopise Journal of Personality and Social Psychology představuje výzkum levičáckého autoritářství z pera psychologů Emory University.

Pravičáčtí autoritáři mají sklon agresívně se stavět na stranu etablované hierarchie, zatímco levičáčtí se zase agresívně staví proti ní. Oba zdánlivě diametrálně odlišné postoje ale sdílejí společné psychologické jádro.

Autoritáři mají predispozici k zálibě ve stejnosti a oponování rozdílnostem u lidí v jejich okolí. Jednají submisivně vůči těm, které vnímají jako autoritu, ale vůči těm, s nimiž nesouhlasí, se chovají agresívně. Starostlivě se podřizují normám své skupiny.

Je chyba považovat autoritářství za pravicový jev, jako tomu někdy bylo v minulosti. Výzkum zjistil, že ideologie je sekundární záležitost. Z psychologického hlediska jste nejprve autoritářem a ideologem se stáváte jen potud, pokud to slouží mocenské struktuře, kterou uctíváte.

Dále bylo zjištěno, že na obou stranách politického spektra umožňuje autoritářství predikovat zapojení do politického násilí. Zatímco levičácké autoritářství predikuje "protisystémové" násilí, pravicové zase násilí, které systém podporuje.

Psychologické studium autoritářství sahá zpět až do 30. let 20. století, kdy se sociální vědci snažili pochopit psychologické procesy, které vedly k růstu podpory fašismu v Evropě. Vzniklý měřící nástroj, F-škála, vedl ke vzniku politické psychologie.

Pro novou studii její autoři vytvořili pojmový rámec levičáckého autoritářství a měřící nástroje pro něj. Poté testovali validitu nástrojů na pěti komunitních vzorcích a nástroje dále zpřesnili.

Výzkum přitom také zjistil, že levicoví autoritáři častěji považují svět za nebezpečné místo a zažívají intenzívní emoce a pocit nekontrolovatelnosti v reakci na stres. Pravicoví autoritáři jsou naopak kognitivně rigidnější, méně otevření novým zkušenostem a méně často důvěřují vědě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8352

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021