Litevská agentura varuje před používáním čínských mobilů

24. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Podle litevské agentury při ministerstvu obrany není bezpečné používat telefony čínských značek Huawei a Xiaomi. 

Litevští experti na kybernetickou bezpečnost vyzvali vládní agentury, aby přestaly používat čínské značky "chytrých" telefonů, poté co vyšetřování identifikovalo bezpečnostní slabiny a obavy z cenzury, napsal Liudas Dapkus.

Litevské Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost oznámilo, že objevilo čtyři velká rizika u zařízení firem Huawei a Xiaomi, včetně dvou, která se týkají předinstalovaných aplikací a jednoho, které zahrnuje únik osobních dat.

Mobily Xiaomi, které zahrnují aplikaci filtrující 449 klíčových slov nebo skupin slov v čínských znacích, také zahrnují riziko možného omezení svobody projevu.

Funkce může být podle centra aktivována kdykoliv a nelze vyloučit možnost, že budou přidána i slova psaná latinkou. Aplikace získávají aktualizované seznamy cenzurovaných slov a frází a jsou schopny je blokovat.

Blokované fráze zahrnují "Svobodný Tibet", "Hlas Ameriky", "Demokratické hnutí" a "Ať žije nezávislost Tchaj-wanu". Ačkoliv aplikace filtrující obsah byla deaktivována a nedocházelo k cenzuře telefonů, které litevské centrum zkoumalo, tato funkce může být kdykoliv aktivována.

Oba čínští výrobci zprávu litevských expertů z ministerstva obrany odmítají.

U čínské značky OnePlus centrum žádné problémy nezjistilo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5465

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021