Zelenskij: "Potrestáme každého, kdo se dopustil zvěrstev"

7. 3. 2022

čas čtení 5 minut
 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v neděli večer ve svém projevu prohlásil: "Neodpustíme. Nezapomeneme. Potrestáme každého, kdo se v této válce dopustil zvěrstev. Drzost agresora je pro Západ jasným signálem, že uvalené sankce nestačí. Před touto skutečností se nelze skrývat. Před novým vražděním na Ukrajině se nelze skrýt."


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém večerním videoposelství rovněž kritizoval západní představitele za to, že nereagovali na oznámení ruského ministerstva obrany, že Rusko bude bombardovat ukrajinský vojensko-průmyslový komplex a že zaměstnanci závodů by se neměli dostavit do práce.
 
Zelenskij prohlásil:

    :Neslyšel jsem na to reagovat ani jednoho světového lídra. Drzost agresora je jasným signálem pro Západ, že sankce uvalené na Rusko nejsou dostatečné ...

    Zamyslete se nad pocitem beztrestnosti okupantů, že mohou oznamovat taková plánovaná zvěrstva."

 
-  Ruské ministerstvo obrany  v neděli uvedlo, že jeho síly plánují zasáhnout ukrajinský vojensko-průmyslový komplex "přesnými zbraněmi",
přičemž mluvčí ministerstva Igor Konašenkov (v prohlášení, které přinesla státní tisková agentura Tass) uvedl: "Vyzýváme veškerý personál ukrajinských závodů obranného průmyslu ... aby opustil území svých podniků," uvedla agentura AP.

Zelenskij řekl:

- Na zítřek Rusko oficiálně oznámilo ostřelování našeho území.
Naše podniky obranného komplexu. Většina z nich byla postavena před desítkami let sovětskou vládou, postavena ve městech. A nyní se nacházejí uprostřed běžného městského prostředí. Pracují v nich tisíce lidí. Statisíce lidí žijí v jejich blízkosti ... To je vražda. Úmyslná vražda."

- Zelenskijj vyzval k vytvoření "tribunálu", který by pohnal k odpovědnosti lidi, kteří se dopustili zvěrstev.


- Potřebujeme chléb.

Na Blízkém východě a v severní Africe rostou obavy, že válka na Ukrajině povede k prudkému nárůstu cen základních potravin, protože budou zasaženy dodávky pšenice, což může podnítit nepokoje. Rusko a Ukrajina dodávají čtvrtinu světového vývozu pšenice, zatímco Egypt je největším světovým dovozcem pšenice.

V Tunisku, stejně jako mnoho lidí, kteří stojí frontu na chléb v rozlehlé tuniské medíně neboli starém městě, řekl Khmaes Ammani, námezdní dělník, že ho rostoucí životní náklady tlačí do úzkých. "Na konci měsíce nikdy nejsou žádné peníze," řekl. "Dokonce si musím nějaké půjčovat. Všechno je čím dál dražší."

Téměř polovina tuniského dovozu pšenice pochází z Ukrajiny a ruská invaze způsobila, že ceny vystoupaly na 14leté maximum. Přestože tuniský stát kontroluje ceny chleba, lidé se obávají, že nevyhnutelně pocítí krizi.

"Pokud se cena chleba zvýší, bude to znamenat škrty jinde," řekl Ammani. "Chléb potřebujeme."

- Ruský rubl se v pondělí propadl na nová rekordní minima vůči dolaru a euru a letos zatím ztratil více než třetinu své hodnoty. Rubl se v pondělí ráno obchodoval za 131,25 za dolar a 143,3 za euro.


Tento propad přichází v době, kdy stále více mezinárodních podniků prohlašuje, že se stahují z Ruska kvůli invazi této země na Ukrajinu.

V pondělí finský potravinářský gigant Valio uvedl, že odchází z ruského trhu, zatímco účetní firmy PwC a KPMG o víkendu rovněž oznámily, že zastavují své aktivity v Rusku, což je součástí exodu západních společností ze země.

"Důrazně odsuzujeme ruskou invazi na nezávislou Ukrajinu," uvedla prezidentka a generální ředitelka společnosti Valio Annikka Hurmeová.

Již dříve řada mezinárodních firem, včetně společností Toyota, Honda, Nike, Apple, Exxon, Ford, Netflix a Ikea, uvedla, že zastavuje svou činnost v Rusku.

Analytici nabídli bezútěšnou prognózu vývoje ekonomiky země v souvislosti s bezprecedentními západními sankcemi.

Institut pro mezinárodní finance (IIF) minulý týden předpověděl 15% pokles ruského HDP v roce 2022, což je dvojnásobek propadu, který země zaznamenala během globální finanční krize.
 

 
- Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že situace na Ukrajině se každým dnem zhoršuje a že Francie bude i nadále vyvíjet tlak na Rusko prostřednictvím sankcí.

- Polská letadla "nebudou bojovat nad Ukrajinou", aby podpořila obranu bojující země proti Rusku, uvedli v pondělí polští vládní představitelé.


- Uprchlíci, kteří se snažili uniknout z obléhaného ukrajinského města Mariupol pomocí tzv. humanitárních koridorů, zůstali uvězněni, protože cesta, ke které směřovali, byla zaminována,
uvedl Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK).

- Zaměstnanci  v ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně dostávají pokyny od ruského vojenského velitele,
který minulý týden v rozporu s mezinárodními bezpečnostními protokoly areál obsadil.

- Emmanuel Macron prosil Putina, aby nechal civilisty uprchnout z obléhaných ukrajinských měst během téměř dvouhodinového maratonu telefonátů, když druhý pokus o evakuaci přístavního města Mariupol skončil pod ruským bombardováním.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že USA a jejich spojenci vedou "velmi aktivní diskusi" o zákazu dovozu ruské ropy a zemního plynu.

- Více než 4 300 lidí bylo zatčeno poté, co demonstrant vyšli do ulic v 21 ruských městech a odsoudili invazi Vladimira Putina na Ukrajinu.

- V Irpinu bylo podle starosty při evakuaci usmrceno  osm civilistů.


- Netflix, TikTok, Ikea, Apple, Microsoft, TikTok, Mastercard a Visa, Boeing, Nike, Volkswagen a další společnosti pozastavily nebo omezily činnost v Rusku.

0
Vytisknout
8325

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2022