Zelenskij: O budoucnosti Evropy rozhoduje ukrajinský odpor

7. 3. 2022

čas čtení 8 minut


- Volodmyr Zelenskij prohlásil, že o budoucnosti Evropy rozhoduje ukrajinský odpor, a vyzval západní představitele, aby mu poskytli vojenská letadla. Ukrajinský prezident rovněž vyzval k bojkotu ruské ropy a jejího vývozu.

- Ruští vojáci stříleli na švýcarského novináře Guillaumea Briqueta. Stříleli na jeho automobil označený slovem PRESS, vytáhli ho z něho a okradli ho:




- Rusko se neobtěžovalo zúčastnit dnešního jednání mezinárodního soudního dvora v Haagu.


Rusko se vyhnulo slyšení u nejvyššího soudu OSN, které se týká právní snahy Kyjeva zastavit ničivou invazi Moskvy na Ukrajinu.

Řada míst vyhrazených pro ruské právníky u mezinárodního soudního dvora byla v pondělí ráno při zahájení slyšení prázdná.

Předsedkyně soudu, americká soudkyně Joan E. Donoghueová, uvedla, že ruský velvyslanec v Nizozemsku informoval soudce, že "jeho vláda nemá v úmyslu účastnit se ústního jednání". Slyšení pokračovalo bez ruské delegace.


- Téměř 5000 lidí v neděli 6. března zatčeno v Rusku



Nikolaj Kuleba, ombudsman pro děti při úřadu ukrajinského prezidenta, napsal pro deník Guardian naprosto srdcervoucí článek o tom, co musí děti a jejich rodiče v zemi snášet.

"Denně mi volají rodiče a prosí o pomoc při evakuaci svých dětí, kteří jsou ochotni podstoupit jakékoli riziko, aby našli bezpečí. Nemohu jim teď všem pomoci. .

Rodiny se rozdělují, matky a otcové připínají jména na kabáty svých dětí a čichají vůni jejich vlasů, než se musí zavřít dveře autobusu.

Odpovědět na jejich prosbu pomoci  znamená také zlomit jim srdce. Těm, kteří mají ukrajinské děti ve své péči - vězte, že jsou milovány. Říkejte jim to prosím a ukládejte je každý večer do postele s polibkem na čelo, jak by to udělali jejich matky a otcové.

Pro děti, které jsou stále zde, neexistuje žádné bezpečí, jen hrůza.

Po celé zemi jsou záměrně ničeny školy, po nichž zůstávají trosky poseté malými židličkami a pestrobarevnými papíry. Malé boty, které zůstaly úhledně seřazené na další den, jsou rozházené a ohořelé. Útoky na základní školy nemají žádný vojenský účel, jen divošství."

 

 - Z města Irpin nedaleko ukrajinského hlavního města Kyjeva bylo dosud evakuováno asi 2000 civilistů, uvedla v pondělí policie.


- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba se  plánují setkat na okraj diplomatického fóra v tureckém letovisku Antalya 10. března
, informují ruské tiskové agentury.


- Premiéři zemí Visegrádské čtyřky - Maďarska, Polska, České republiky a Slovenska - se v úterý sejdou v Londýně, aby jednali o válce na Ukrajině, uvedl v pondělí ve videu na Facebooku maďarský premiér Viktor Orbán.

- Společnost Levi Strauss & Co dočasně pozastavuje obchodní operace v Rusku, včetně jakýchkoli nových investic, a připojuje se tak k řadě západních značek, které po invazi na Ukrajinu zastavily své aktivity v této zemi, informuje agentura Reuters.

"V roce 2021 pocházely přibližně 4 % celkových čistých příjmů společnosti z východní Evropy, z čehož polovina se týkala Ruska," uvedla firma v prohlášení.

V neděli přerušily styky s Ruskem také streamovací gigant Netflix, tři z účetních firem velké čtyřky - KPMG, EY a PricewaterhouseCoopers LLP (PwC) - a společnost American Express vydávající kreditní karty.

Francouzský výrobce jogurtů Danone, který v Rusku a na Ukrajině realizuje přibližně 6 % svých tržeb, v neděli uvedl, že pozastavuje investice v Rusku a že na Ukrajině uzavřel jednu ze svých dvou továren.


Polská vláda plánuje vytvořit fond ve výši 8 miliard zlotých (1,75 miliardy USD) na pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny.

OSN odhaduje, že od 24. února, kdy Rusko zaútočilo na svého souseda, uprchlo z Ukrajiny více než 1,5 milionu lidí.

Více než 1 milion jich překročilo hranice do Polska. Mnoho tisíc lidí bylo ubytováno po celé zemi, ale pomoc převážně nesou na svých bedrech nevládní organizace, dobrovolníci a obce.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken ujistil Litvu o ochraně NATO a americké podpoře, když zahájil bleskovou návštěvu tří pobaltských států, které jsou stále více v napětí, protože Rusko pokračuje v invazi na Ukrajinu.

- Společnosti McDonald's Corp a PepsiCo Inc patří mezi společnosti, které v Rusku nadále působí,
což přimělo penzijní fond státu New York, který je jejich akcionářem, aby je vyzval ke zvážení pozastavení jejich činnosti v Rusku.


- Zvedla se nová obrovská vlna ruských trollů:


- Podle map zveřejněných agenturou RIA budou koridory umožňovat civilistům směřovat pouze na neukrajinská území, přičemž koridor z Kyjeva povede do Běloruska, zatímco civilisté z Charkova budou smět pouze do Ruska.

Rusko rovněž připraví leteckou přepravu, která Ukrajince z Kyjeva do Ruska dopraví, uvedlo ministerstvo obrany země.

Mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj řekl agentuře Reuters, že tento krok je "zcela nemorální", a dodal, že Rusko se snaží "využít utrpení lidí k vytvoření televizního obrazu".

Jsou to občané Ukrajiny, měli by mít právo evakuovat se na území Ukrajiny. To je jeden z problémů, který způsobuje rozpad humanitárních koridorů. Zdá se, že s nimi souhlasí, ale sami chtějí dodávat humanitární pomoc pro obraz v televizi a chtějí, aby koridory vedly jejich směrem.

- Rusko podporuje myšlenku šéfa atomového dozoru OSN Rafaela Grossiho na trojstrannou schůzku s Ukrajinou o zajištění bezpečnosti tamních jaderných zařízení během ruské invaze - ale ne v Černobylu, jak chce Grossi.

 
 
- Dostávám obrovské množství tweetů, že tato fotografie je fake. Sám jsem ji před pár hodinami vyfotografoval, píše reportér Guardianu Shaun Walker:



- Prezident Macron  požádal o dodržování mezinárodního práva, ochranu civilního obyvatelstva a neomezený přístup [humanitární] pomoci.


Připomněl [Putinovi] význam vyjednaného řešení, které by bylo pro Ukrajince plně přijatelné. Respektování mezinárodního humanitárního práva znamená především zastavení bombardování a [vojenské] ofenzívy.

O to opakovaně žádáme od začátku války. Žádali jsme, aby Rusové zastavili boje, chránili civilisty a umožnili neomezený přístup pomoci. Připomínáme, že je to Rusko, kdo vede válku proti Ukrajině, a ne Ukrajina, kdo vede válku proti Rusku.


- Jižní Korea vyhlásila další hospodářské sankce vůči Rusku

Jižní Korea se stala nejnovější zemí, která v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu oznámila další ekonomická opatření.

Jižní Korea od úterý imobilizuje veškerá aktiva držená ruskou centrální bankou ve wonové měně a zastaví transakce s ruskou centrální bankou v návaznosti na podobné kroky USA a EU, uvedlo její ministerstvo financí.

Jižní Korea rovněž oznámila nové sankce vůči klíčovým ruským státním investičním fondům, Fondu národního majetku Ruské federace a Ruskému fondu přímých investic, jakož i bance Rossija, aby je odřízla od jakýchkoli obchodů s jihokorejskými občany a společnostmi.



1
Vytisknout
5968

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2022