NASA oznámila, že se misi DART podařilo posunout dráhu asteroidu

12. 10. 2022

čas čtení 1 minuta
 

Vesmírná agentura NASA  se před dvěma týdny pokusila o první test svého druhu, aby zjistila, zda by se v budoucnu podařilo odstrčit z cesty Zemi asteroid hrozící do Zeměkoule narazit

 

Vesmírné sondě, která narazila do malého neškodného asteroidu vzdáleného miliony kilometrů od Země, se podařilo posunout jeho dráhu, uvedla v úterý společnost Nasa a oznámila výsledky svého prvního takového testu.

Americká vesmírná agentura strategicky vypustila sondu Double Asteroid Redirection Test ("DART") do dráhy asteroidu, čímž jej vychýlila z kurzu.

NASA doufá, že bude schopna vychýlit jakýkoli asteroid nebo kometu, které budou pro Zemi představovat hrozbu.

 
Správce NASA, bývalý astronaut a demokratický senátor za Floridu Bill Nelson, řekl: "Ukázali jsme světu, že NASA to s obranou této planety myslí vážně."
 
Dva slavné teleskopy NASA, Webbův a Hubbleův, zachytily 26. září okamžik srážky sondy s měsíční planetkou. Trvalo několik dní pozorování, než se podařilo určit, jak moc náraz změnil dráhu 160 metrů velké  planetky kolem jejího průvodce, mnohem většího asteroidu.

V prohlášení po testu NASA uvedla, že DART "úmyslně narazil do Dimorphosu, měsíčku-planetky v systému dvojitých planetek Didymos. Jednalo se o první test techniky kinetického nárazu na světě, při němž se pomocí kosmické lodi vychýlí asteroid, který nepředstavuje pro Zemi žádnou hrozbu, a upraví se dráha objektu.

DART změnil dráhu asteroidu Dimorphos o 32 minut. ?inimální požadavek na změnu oběžné doby byl "ve skutečnosti pouze 73 sekund".

V loňském roce byla při testu, který stál 325 milionů dolarů, zničena jiná sonda DART, velká zhruba jako prodejní automat, když narazila rychlostí 14 000 km/h do asteroidu vzdáleného 7 mil. km.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4545

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2022