Ruská agrese na Ukrajině: Počet mrtvých při náletech dronů v Kyjevě stoupl na tři

17. 10. 2022

čas čtení 7 minut

Počet obětí ranního útoku bezpilotního letounu na Kyjev se podle prezidentova asistenta zvýšil na tři.


Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského, podle agentury Reuters napsal, že kromě tří lidí, kteří zahynuli při tomto útoku ruského dronu na obytný dům v hlavním městě země, bylo z budovy zachráněno 19 osob a záchranné práce pokračují.

Ukrajinský ministr vnitra informoval o několika mrtvých po celé zemi v důsledku ruských útoků, ale přesnější počet obětí neuvedl.

Objevily se také záběry kyjevských policistů, kteří sestřelili dron, které zveřejnil Anton Geraščenko, vysoký poradce ukrajinského prezidenta. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat prohlásil, že dnes ráno bylo sestřeleno 13 nebo více dronů, všechny při letu z jihu.

Široce se uvádí, že mezi bezpilotními letouny použitými při útocích byly zřejmě modely íránské výroby. Írán popřel, že by Rusům poskytl zbraně.

V projevu krátce po ranním útoku na Kyjev šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell uvedl, že "budeme hledat konkrétní důkazy" o účasti Íránu na ruské válce proti Ukrajině.


Na sociálních sítích kolují záběry z průmyslových kamer, které pocházejí z vnitřku obytného domu, jenž byl dnes ráno zasažen v centru Kyjeva, a které zveřejnil ukrajinský portál Censor.NET.

Text doprovázející výše uvedené video zní: "Bezpečnostní kamera ve vchodu zaznamenala okamžik, kdy dron kamikadze zasáhl obytnou budovu".



- Tři mrtví při raketovém útoku v Sumách, sděluje regionální guvernér

Regionální guvernér východního Sumského regionu uvedl, že při raketovém útoku dnes ráno zahynuli tři lidé a dalších devět bylo zraněno.

"Ráno v 5:20 zasáhly tři ruské rakety objekt civilní infrastruktury. Zemřeli nejméně tři lidé. Devět osob je zraněno. Pod troskami jsou stále lidé," napsal na sociální síti Dmytro Žyvytskij.

Premiér Denys Šmygal předtím uvedl, že ruské údery zasáhly energetická zařízení v Sumské a centrální Dněpropetrovské oblasti, kde si podle prezidentské kanceláře útoky vyžádaly další mrtvé.

- Kyjevský starosta Vitalij Kličko rovněž uvedl, že při útoku bezpilotního letounu na obytné domy byl zabit mladý pár. Žena byla v šestém měsíci těhotenství 


"Během pátracích a záchranných operací v obytném domě v centru zasáhly kulky ruský dron a byla vytažena těla tří mrtvých civilistů.

"Mezi nimi je mladý pár, manželé, kteří čekali dítě. Žena byla v šestém měsíci těhotenství. Rusko je teroristická země!"

Rusko zaútočilo na "kritickou infrastrukturu" ve třech regionech: Ukrajinský premiér

Ukrajinský premiér Denys Šmygal dnes ráno poskytl další podrobnosti o rozsahu ruských útoků. Uvedl, že údery zasáhly kritickou infrastrukturu ve třech regionech a vyřadily z provozu elektřinu ve stovkách měst a vesnic po celé zemi.

"Ruští teroristé opět zaútočili na energetickou infrastrukturu Ukrajiny ve třech regionech," uvedl. "V Kyjevě bylo zaznamenáno pět úderů dronů. Byla poškozena energetická zařízení a obytná budova."

Dodal, že Rusko rovněž podniklo raketové útoky na "kritickou infrastrukturu" v centrální Dněpropetrovské oblasti a Sumské oblasti na východě země.

"V důsledku útoku byly odříznuty stovky sídel," dodal. "Všechny (vládní) služby pracují na odstranění následků ostřelování a obnovení dodávek elektřiny."

Šmygal vyzval Ukrajince, aby snížili spotřebu elektřiny, zejména v době dopravní špičky. Kancelář prezidenta uvedla, že ruské raketové údery na kritickou infrastrukturu si vyžádaly několik mrtvých a zraněných. A v Dněpropetrovsku byly sestřeleny tři ruské rakety, ale další zasáhly energetické zařízení.

- Nejméně tři lidé byli zabiti a tři lidé hospitalizováni po sérii útoků "kamikadze" dronů na ukrajinské hlavní město Kyjev. Starosta města Vitalij Kličko uvedl, že z trosek domu v Ševčenkovské čtvrti, kde došlo k výbuchu v důsledku útoku dronu, bylo vyproštěno tělo ženy. Dodal, že pod troskami se nachází další osoba. Pátrací a záchranné operace pokračují. Úředník uvedl, že bylo zachráněno 19 lidí. Kličko uvedl, že došlo k pěti výbuchům poté, co na město mířilo 28 dronů.

 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal řekl: "Rusko dnes opět zaútočilo na civilní a energetická zařízení na Ukrajině. Bytový dům v Kyjevě patří mezi cíle teroristů. Lidé jsou zraněni. Reakce světa na tyto zločiny musí být jasná: větší podpora Ukrajině a další sankce proti agresorovi."

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak po nové vlně útoků drony prohlásil, že Rusko by mělo být vyloučeno ze skupiny G20.

- Írán v pondělí znovu uvedl, že neposkytl Rusku drony, které použilo na Ukrajině. "Zveřejněná zpráva o tom, že Írán poskytl Rusku drony, má politické ambice a je šířena západními zdroji. Neposkytli jsme zbraně žádné ze stran válčících zemí," uvedl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání.

-  Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell uvedl, že blok bude hledat "konkrétní důkazy" o účasti Íránu na ruské válce na Ukrajině.

-   Pavlo Kyrylenko, ukrajinský gubernátor Doněcké oblasti, napsal na Telegram, že noc v oblasti kontrolované Ukrajinou "proběhla relativně klidně". Maksym Marčenko, gubernátor Oděsy, uvedl, že přes noc protivzdušná obrana v jeho regionu sestřelila šest dronů "kamikadze".

- Oleh Synyehubov, gubernátor Charkova, uvedl, že při ruských úderech v regionu za posledních 24 hodin zemřel jeden člověk a dva lidé byli zraněni.

- Ruská tisková agentura Tass informuje, že autobusy mohou opět jezdit přes krymský most, který byl před několika dny poškozen při útoku.

- Britské ministerstvo obrany ve své poslední aktualizaci uvádí, že Rusko "pravděpodobně" čelí akutnějším logistickým problémům v důsledku bombardování Kerčského mostu 8. října. "V blízkosti přechodu zůstává  velká fronta čekajících nákladních vozidel," uvádí ministerstvo.

- Starosta Moskvy Sergej Sobjanin uvedl, že částečná mobilizace bude v ruském hlavním městě ukončena v pondělí 17. října od 14 hodin.

- Provozovatel Záporožské jaderné elektrárny (ZNPP) uvedl, že v důsledku ruského ostřelování byla opět odpojena od vnějšího napájení.

-  Očekává se, že ministři zahraničí Evropské unie se při setkání v Lucemburku dohodnou na misi, která bude od příštího měsíce cvičit 15 000 ukrajinských vojáků, a na dodatečném financování dodávek zbraní Kyjevu v hodnotě 500 milionů eur.


Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3878

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2022