Británie: Liz Trussová rezignovala na funkci britské premiérky

20. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

Liz Trussová v 14.35 českého času vystoupila před premiérský úřad v Downing Street a oznámila svou rezignaci. Tvrdila, že chtěla realizovat politiku oživení britské ekonomiky, pro kterou ji do funkce premiérky zvolili členové Konzervativní strany, ale je zjevné, že ji v nynější situaci realizovat nemůže. Proto ve čtvrtek dopoledne informovala anglického krále, že odstupuje. Neomluvila se, že vyvolala svou zbrklou politiku zvýšení úrokových měr, takže držitelé hypoték je nyní neuplatí.


Během příštího týdne se bude konat volba nového britského premiéra, řekla. Nespecifikovala, kdo ho bude volit. Zřejmě jen konzervativní poslanci.  Do té doby zůstane Trussová ve funkci.

Britští občané požadují předčasné volby a na chováním Konzervativní strany zuří.  

Rekordně, Liz Trussová byla premiérkou pouze šest týdnů. Před třemi a půl měsíci rezignoval na premiérskou funkci Boris Johnson. 

Británie bude mít od posledních voleb už druhého nezvoleného konzervativního premiéra.

Britská média jsou zahlcena vlnou reakcí od občanů, kteří požadují předčasné volby. Ty by byly pro konzervativce katastrofou a znamenaly by možná i likvidaci té strany, protože by se do Dolní sněmovny dostalo po tomto fiasku jen několik málo konzervativních poslanců. Konzervativci v médiích argumentují, že mají právo najmenovat si nového premiéra, pokud má ve sněmovně podporu poslanců své strany. Vzhledem k  tomu, že veřejnost proti tomu zuří, je zajímavé, zda si to bude pamatovat, pokud konzervativci odloží volby až na regulérní termín za dva roky, a zda se splní předpověď odborníka na volební preference profesora Johna Curtice, který poukazuje na to, že ty volby pro konzervativce i za dva roky jsou nyní beznadějně prohrány. (JČ)



0
Vytisknout
4716

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2022