Ušetřeme energii tím, že nepřejdeme koncem října na zimní čas, říká britský odborník

20. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
 
Profesorka Aoife Foleyová říká, že by zůstalo světlo po část energetické špičky mezi 17. a 19. hodinou, což by snížilo účty domácností.

(Otázka je, zda by to fungovalo v ČR, protože tam kvůli nespavosti Franze Josepha na rozdíl od všech ostatních zemí chodí lidé stále do práce neuvěřitelně brzo a jezdili by ráno za tmy.)

 

Britské domácnosti by mohly ušetřit více než 400 liber ročně na účtech za energie, pokud by se koncem října nepřešlo na zimní čas, tvrdí odbornice podle které by to lidem pomohlo s krizí životních nákladů a snížilo  v zimě tlak na  celostátní energetickou síť.

Večerní poptávka po energii v zimě vrcholí mezi 17. a 19. hodinou, kdy už slunce po letním čase zapadá. Pokud by se nepřešlo na zimní čas, zůstalo by alespoň po část této doby světlo, což by snížilo emise uhlíku a poptávku po energii.

 

Profesorka Aoife Foleyová, odbornice na čistou energii z Queen's University Belfast, uvedla:  "Tím, že v říjnu  nepřejdeme na zimní čas, ušetříme energii, protože v zimě by bylo večer déle světlo, takže snížíme poptávku po elektrické energii v komerčních a obytných budovách, protože lidé by lidé odcházeli z práce dříve a přicházeli domů dříve, což znamená, že by bylo potřeba méně osvětlení a vytápění."
 
To by podle ní pomohlo vládě řešit "energetickou válku" v Evropě, která je důsledkem invaze na Ukrajinu. "V závislosti na povětrnostních podmínkách této zimy je velmi pravděpodobné, že budeme muset začít velmi vážně přidělovat energii, abychom se vyhnuli větším energetickým problémům v prosinci a v lednu, kdy začnou docházet zásoby plynu," řekla.

Podle výpočtů Foleyové by domácnosti mohly ušetřit 1,20 libry  (asi 30 Kč) denně a více než 400 liber (12 000 Kč)  ročně na účtech za elektřinu, pokud by na konci října nepřešlo na zimní čas, i když přesné částky závisí na tarifech.

Někteří kritici zrušení letního času se obávají dopravních kolizí, ale Foleyová ve svém výzkumu uvedla, že k většině úmrtí na silnicích dochází za dobré viditelnosti během dne a mimo zastavěné oblasti, a to obvykle v pátek, sobotu, neděli a pondělí, přičemž hlavními faktory jsou rychlost, únava a alkohol.


Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4605

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2022