Konec pohádek o tom, jak Stalin zatočil s korupcí

7. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Ti kteří obdivují Stalina a říkají, že by rádi obnovili vládu v jeho stylu, často trvají na tom, že za sovětského diktátora neexistovala žádná korupce ani stínová ekonomika. Stalin prý byl osobně asketa a používal své pravomoci k tomu, aby zabránil lidem zapojit se do takových ekonomických zločinů.

Ale tento obraz, i když je povrchně věrohodný, neodpovídá skutečnosti. Korupce a stínová ekonomika byly ve skutečnosti rozšířenými rysy Stalinova režimu, jak podrobně dokumentuje kniha historika Moskevské státní univerzity Olega Chlevňuka.

Právě vydaný svazek nese název Korporace samozvanců. Stínová ekonomika a korupce ve Stalinově SSSR (v Rusku; Moskva: NLO, 2023, 320 s., ISBN 978-5-4448-1881-7). Portál Polit.ru zveřejnil úryvek, který dává tušit, o čem kniha je a jak dobře je zdrojována.

Na začátku roku 1948 Nikolaj Pavlenko, bývalý předseda družstevního stavebního artelu, který si uzurpoval hodnost plukovníka ženijního vojska a další vojenské hodnosti přidělil svým podřízeným, vytvořil pomocí padělaných dokumentů stínovou organizaci. Tato fiktivní společnost, která se v různých dobách jmenovala Katedra vojenské výstavby č. 1 a č. 10, uzavřela četné dohody se státními strukturami a během několika let postavila desítky úseků dálnic a železnic v SSSR.

Jak byla Pavlenkova organizace uspořádána? Jak dokázala existovat tak dlouho – od roku 1948 do roku 1952? Oleg Chlevňuk ve své knize na základě nových archivních materiálů zkoumá historii Pavlenka jako příklad sociálního mimikry, adaptace na život v totalitních podmínkách a zároveň jako součást sovětské stínové ekonomiky, která demonstruje skryté skutečnosti sociálního vývoje země na konci Stalinovy ​​éry.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5664

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2022