Neexistuje přesvědčivý důkaz o tom, že za útokem na Nord Stream 2 stojí Rusko

22. 12. 2022

čas čtení 4 minuty

V reakci na útok na plynovod Nord Stream světoví lídři rychle obvinili Moskvu z bezostyšného a nebezpečného sabotážního činu. S blížící se zimou se zdálo, že Kreml má v úmyslu přiškrtit tok energie pro miliony lidí na celém kontinentu, což je podle některých představitelů akt "vydírání", jehož cílem je zastrašit země a přimět je ke stažení jejich finanční a vojenské podpory Ukrajině.

Nyní, po měsících vyšetřování, však řada představitelů v soukromí tvrdí, že za útok na plynovody Nord Stream Rusko nakonec možná nenese odpovědnost, informuje Washington Post.

"V tuto chvíli neexistují žádné důkazy o tom, že by za sabotáží stálo Rusko," uvedl jeden z evropských úředníků a zopakoval tak hodnocení 23 diplomatických a zpravodajských činitelů z devíti zemí, s nimiž byly v posledních týdnech vedeny rozhovory.

V měsících po explozích, které měly za následek pravděpodobně jeden z největších jednorázových úniků metanu, vyšetřovatelé prohledávali trosky a analyzovali zbytky výbušnin nalezené na dně Baltského moře. Seismologové přesně určili dobu tří výbuchů z 26. září, které způsobily čtyři úniky na plynovodech Nord Stream 1 a 2.

Nikdo nepochybuje o tom, že poškození bylo úmyslné. Úředník německé vlády, která vede vlastní vyšetřování, uvedl, že výbušniny byly zřejmě umístěny na vnější straně konstrukcí.

Ale ani ti, kteří jsou s forenzními detaily obeznámeni, nespojují Rusko s útokem jednoznačně, uvedli činitelé, kteří hovořili pod podmínkou anonymity.

Spojené státy běžně odposlouchávají komunikaci ruských představitelů a vojenských sil, což je tajná zpravodajská činnost, která pomohla přesně předpovědět únorovou invazi Moskvy na Ukrajinu. Analytici však dosud neslyšeli ani nečetli prohlášení ruské strany, která by si připisovala zásluhy nebo naznačovala, že se snaží svou účast utajit.

K prvnímu výbuchu došlo uprostřed noci jihovýchodně od dánského ostrova Bornholm. Další dva výbuchy vědci zaznamenali o více než 12 hodin později severovýchodně od ostrova.

Vzhledem k relativně malé hloubce poškozeného potrubí - přibližně 80 metrů v místě jednoho výbuchu - mohla útok teoreticky provést řada různých aktérů, případně s využitím ponorných dronů, uvedli úředníci. Seznam podezřelých se neomezuje pouze na země, které disponují ponorkami s posádkou nebo odbornými znalostmi v oblasti hlubokomořských demolic.

K úniku došlo ve výlučných ekonomických zónách Švédska a Dánska. Evropské státy se snaží zmapovat, které lodě se v oblasti nacházely ve dnech před výbuchy, v naději, že se jim podaří okruh podezřelých zúžit.

"Víme, že takové množství výbušnin musí být provedeno aktérem na státní úrovni," řekl tento měsíc v rozhovoru finský ministr zahraničí Pekka Haavisto. "Nejde o nějakého rybáře, který se rozhodne umístit tam bombu. Byl to velmi profesionální čin."

Bez ohledu na pachatele Haavisto uvedl, že pro Finsko, které není klientem Nord Streamu, "je poučením, že se ukazuje, jak zranitelná je naše energetická síť, naše podmořské kabely, internet... tváří v tvář všech teroristů."

Někteří činitelé však vyjádřili politování nad tím, že tolik světových lídrů ukázalo prstem na Moskvu, aniž by vzali v úvahu jiné země a také extremistické skupiny, které by mohly mít schopnost a motiv útok provést.

Odsouzení Moskvy bylo rychlé. Dne 30. září, čtyři dny po explozích, americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová BBC řekla , že "se zdá", že na vině je Rusko. "Je velmi nepravděpodobné, že by tyto incidenty byly náhodné," dodala.

Skeptici však s ohledem na to, jak se vyšetřování protahuje, poukazují na skutečnost, že Moskva neměla z poškození plynovodů, které přiváděly do západní Evropy zemní plyn z Ruska a přinášely jí miliardy dolarů ročních příjmů, velký prospěch. Projekty Nord Stream po léta vyvolávaly kontroverze a debaty, protože napojily Německo a další evropské země na ruské energetické zdroje.

Německo zastavilo konečné povolení projektu Nord Stream 2 jen několik dní před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. Plynovod však byl neporušený a byl již naplněn 300 miliony metrů krychlových zemního plynu, aby mohl být připraven k provozu.

 

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4887

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2022