Ruský průmysl se zatím vyhnul krachu - díky zbrojení

2. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Dramatický nárůst vojenských výdajů kvůli Putinově válce na Ukrajině hrál spolu s příjmy z exportu ropy a plynu klíčovou roli při udržení ruské ekonomiky ohrožované kolapsem, napsal Aleksandr Širokov.

To je zřejmé, vezmeme-li v úvahu poklesy v jiných částech ekonomiky.

Produkce spotřebního zboží a export klesly o deset nebo více procent a vláda omezila výdaje na sociální potřeby, jako je vzdělání a zdravotní péče. Pokud budou válečné výdaje v roce 2023 pokračovat na současné úrovni nebo výše, situace se jen zhorší.

Na jedné straně budou reálná ekonomika a veřejný blahobyt nadále klesat. Ale na druhé straně bude Kreml stále moci tvrdit, že ekonomika roste – ale pouze za předpokladu, že opomene vysvětlit, jak se to děje v době, kdy se životní úroveň ruského lidu a ruská ekonomika ve skutečnosti zhoršují.

Vojenské výdaje zásadně ovlivnily celkové ekonomické údaje a vládní příjmy. To vše staví Rusko do velmi odlišné pozice od ostatních vyspělých zemí, které nadále žijí v míru. Tam růst závisí na spotřebitelské poptávce, ale v Rusku jsou klíčové vojenské výdaje financované z vládního rozpočtu.

A již existují první známky toho, že Rusko nebude schopno dlouhodobě udržet rekordně vysoké vojenské výdaje. Až k tomu dojde, začne hrozit zhroucení celého domečku z karet.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6408

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2023