Druhé silné zemětřesení v Turecku a v Sýrii, více než 2600 lidí mrtvých

6. 2. 2023

čas čtení 8 minut
Po dvou silných zemětřeseních, která během 12 hodin zasáhla Turecko a Sýrii, zahynulo nejméně 2600 lidí. Očekává se, že počet mrtvých bude stoupat. V regionu probíhají pátrací a záchranné operace, zřítilo se mnoho budov a předpokládá se, že v sutinách je uvězněno mnoho lidí. 

Mapa postižené oblasti:
European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC)
https://www.emsc-csem.org/#2

    Podle oficiálních údajů z Turecka tam zahynulo 1 014 lidí, 5 383 bylo zraněno a zřítilo se 2 818 budov. Syrské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zahynulo více než 326 lidí a 1 042 bylo zraněno. Kromě těchto údajů záchranná služba Bílé přilby na severozápadě Sýrie v oblastech, které nejsou pod kontrolou vlády, uvedla počet 221 mrtvých, což dává dohromady 1 561 potvrzených mrtvých.

    V souvislosti se zemětřesením, které zasáhlo Turecko, bylo mobilizováno více než 10 pátracích a záchranných týmů z Evropské unie, uvedl mluvčí Evropské komise. Mezi dalšími zeměmi, které veřejně nabídly pomoc, jsou USA, Spojené království, Izrael, Rusko a Čína.

    První zemětřesení udeřilo v době, kdy lidé spali, a mělo sílu 7,8 stupně, což je jedno z nejsilnějších zemětřesení v regionu za posledních nejméně sto let. Bylo cítit až na Kypru a v Káhiře. Evropské středomořské seismologické centrum (EMSC) uvedlo, že podle předběžných údajů mělo druhé silné zemětřesení sílu 7,7 stupně a bylo zaznamenáno v hloubce 2 km severovýchodně od tureckého Kahramanmaraşu. Seismologové zaznamenali více než 100 menších následných otřesů.

    První zemětřesení mělo epicentrum nedaleko Gaziantepu a poškodilo tamní historický hrad, který byl využíván již od římských dob.

    Turecké ozbrojené síly zřídily letecký koridor, aby umožnily pátracím a záchranným týmům dostat se do postižené oblasti.

    Turecká jaderná elektrárna Akkuyu, která je ve výstavbě, nebyla zemětřesením poškozena, uvedl představitel ruské společnosti, která elektrárnu staví.

    Mezinárodní záchranný výbor (IRC) vyzval k navýšení finančních prostředků na humanitární pomoc v Sýrii s tím, že mnoho lidí na severozápadě země již bylo až dvacetkrát vysídleno a že lékařská péče v regionu byla "napjatá nad rámec svých možností, a to i před touto tragédií".

    Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že je znepokojena oblastmi v Turecku, ze kterých po zemětřesení nepřicházely žádné zprávy.

    V roce 1999 otřesy podobné síly jako dnešní zemětřesení v Turecku zpustošily Izmit a zabily více než 17 000 lidí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil pondělí za nejhorší katastrofu pro zemi od roku 1939, kdy zemětřesení zabilo přes 32 000 lidí a více než 100 000 jich zranilo.
 

Absolutely horrific scenes out of city of Iskenderun #Turkey, vast devastation and destruction from magnitude 7.8 earthquake. People feared to be under rubble. Death toll already above 200… pic.twitter.com/7Fo6yIyut6
- Původní zprávy z noci:

Turecká agentura pro řešení katastrof AFAD v pondělí uvedla, že při silném zemětřesení, které se projevilo v několika provinciích na jihu země, zahynulo 76 lidí a 440 bylo zraněno.

"76 našich občanů přišlo o život v Adaně, Adiyamanu, Malatyi, Kahramanmarasu a Gaziantepu a 440 občanů bylo zraněno v Sanliurfě, Diyarbakiru, Adaně, Adiyamanu, Malatyi, Osmaniye, Hatay a Kilisu," uvedla AFAD.

V sousední Sýrii zemřelo nejméně 50 lidí.

Podle státních médií bylo 42 lidí usmrceno ve vládou kontrolovaných částech země, zatímco místní nemocnice agentuře AFP sdělila, že osm dalších bylo zabito v severních oblastech kontrolovaných protureckými frakcemi.

"V Aleppu, Hamá a Latákii bylo v důsledku zemětřesení předběžně hlášeno 42 mrtvých a 200 zraněných," uvedla státní tisková agentura Sana s odvoláním na úředníka ministerstva zdravotnictví.

Záchranáři pokračují v prohledávání trosek zřícených budov, neboť se očekává, že počet mrtvých bude stoupat.

- 'Dva z mých přátel jsou nyní pod troskami, snažíme se k nim dostat', říká obyvatel Pazarcıku

Obyvatelé tureckého Pazarcıku uvedli, že se bojí o ty, kteří uvízli pod zřícenými budovami.

Nihat Altundağ uvedl, že jeho rodinu probudily silné otřesy způsobené zemětřesením:
"Náš dům vypadá zvenku pevně, ale uvnitř jsou praskliny. Kolem mě jsou zničené budovy, hoří domy. Jsou tu budovy, které praskají. Jen 200 metrů od místa, kde se teď nacházím, se zřítila budova. Díky Bohu jsou naši přátelé v bezpečí, ale slyšeli jsme, že jsou lidé, kteří se nemohou dostat ze svých domovů, a jsou lidé, ke kterým se nemůžeme dostat. Čekáme, až vyjde slunce, abychom viděli rozsah zemětřesení. Všichni lidé jsou venku, všichni mají strach."

"Pazarcik je v troskách," řekl obyvatel Hüseyin Satı. "Budova, kde bydlím, není tak vysoká a byla postavena v souladu s předpisy pro zemětřesení, takže se nezřítila. Přesto jsou na zdech praskliny. Můj soused si při zemětřesení zlomil páteř, když skákal z balkonu, a teď je v nemocnici."

Satı řekl, že civilisté se horečně snaží pomoci svým sousedům vyhrabat se zpod zřícených budov. Řekl:

Mezitím v tureckém Gaziantepu obyvatel Erdam agentuře Reuters řekl, že zemětřesení takové síly ještě nikdy nepocítil.

"Nejméně třikrát jsme se otřásli velmi silně, jako dítě v postýlce.Všichni sedí v autech nebo se snaží odjet na volná prostranství dál od budov. Dovedu si představit, že v Gaziantepu teď není ve svých domovech jediný člověk."


- Nejméně 111 mrtvých v Sýrii: ministerstvo zdravotnictví

Podle syrského ministerstva zdravotnictví bylo v celém Aleppu, Hamá a Lattakii zabito nejméně 111 lidí a 516 jich bylo zraněno.

LSituace je velmi tragická, ve městě Salqin se zřítily desítky budov," uvedl člen záchranné organizace Bílé přilby ve videoklipu na Twitteru s odkazem na město vzdálené asi 5 km od tureckých hranic.

Záchranář na klipu, který ukazoval ulici zasypanou sutinami, uvedl, že domy jsou "zcela zničené".

Mnoho budov v regionu již utrpělo škody v bojích během téměř 12 let trvající občanské války v Sýrii.

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se podle zpráv státních médií   sešel s guvernéry měst Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye a Şanlıurfa, aby s nimi projednal situaci po zemětřesení.

Erdogan, který bude pod tlakem, aby dohlédl na účinnou reakci na katastrofu před blížícími se volbami 14. května, vyjádřil své sympatie a vyzval k národní jednotě.

"Doufáme, že tuto katastrofu překonáme společně co nejdříve a s co nejmenšími škodami," napsal turecký vůdce na Twitteru.

- Obyvatelé v hrůze opouštějí své domovy

V ulicích měst na jihovýchodě Turecka a v Sýrii utíkali lidé ze svých domovů a ukrývali se v autech v obavách z následných otřesů a dalších zřícených budov.

Záchranáři a obyvatelé stále horečně hledají přeživší pod troskami rozdrcených budov v několika městech na obou stranách hranice.

V jednom ze zemětřesením postižených tureckých měst desítky lidí odtahují kusy betonu a pokrouceného kovu. Lidé na ulici křičeli na ostatní uvnitř částečně rozbitého obytného domu, který se nebezpečně nakláněl.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12832

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2023