Ruská agrese na Ukrajině: podle starosty bylo nad Kyjevem po výbuchu sestřeleno několik bezpilotních letounů

28. 3. 2023

čas čtení 10 minut
 
Kyjevská protivzdušná obrana sděluje, že sestřelila 13 dronů zapojených do nočního útoku na ukrajinské hlavní město, který vyvolal požáry, ale nezpůsobil žádné oběti


- Suspilne, ukrajinský státní vysílač, na svém oficiálním kanálu Telegram informuje, že v úterý ráno byla zasažena pohraniční obec Černatske v Sumské oblasti
. Píše: "Bylo zaznamenáno 20 zásahů, pravděpodobně hlavňovým dělostřelectvem. Poškozena byla infrastruktura obce - kulturní dům a dětské hřiště a také pět soukromých domů."

- Ministerstvo obrany Spojeného království uvádí, že 10. tankový pluk Ruska nese hlavní tíhu útoku na Avdijivku a pravděpodobně ztratil "velkou část svých tanků" při pokusu o obklíčení města z jihu.

Uvedla, že pluk patří k 3. armádnímu sboru, prvnímu novému velkému útvaru, který Rusko postavilo na podporu své invaze od srpna 2022, a navzdory období výcviku v Bělorusku útvar "zřejmě vykazuje omezenou bojovou účinnost".


- Podle nejnovější aktualizace generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny ruské síly za posledních 24 hodin podnikly 24 leteckých úderů, 12 raketových úderů a provedly 55 útoků z raketových salvových systémů.

Raketový úder ve městě Slovjansk poškodil výškové budovy a soukromé domy, což si vyžádalo mrtvé a zraněné civilisty - čísla však nebyla bezprostředně k dispozici. Samostatný nálet ve městě Bersyslav rovněž způsobil škody na civilní infrastruktuře.

Podle aktualizace provedly ruské síly rovněž útoky s 15 údernými bezpilotními letouny typu Shahed-136. Čtrnáct z nich bylo ukrajinskými obránci zničeno.

Ve stejném období provedlo ukrajinské letectvo devět úderů proti ruským silám a jeden útok na protiletadlový raketový komplex. Ukrajinští vojáci rovněž sestřelili pět průzkumných bezpilotních letounů různých typů.

Raketové síly a dělostřelectvo rovněž zasáhly tři kontrolní body a prostory soustředění, dělostřeleckou jednotku v palebném postavení, muniční sklad, sklad pohonných hmot a "další dva důležité cíle".

- Německý ministr obrany Boris Pistorius v pondělí potvrdil příjezd 18 bojových tanků Leopard 2 na Ukrajinu

V příspěvku na Twitteru Pistorius uvedl, že věří, že tanky přinesou "zásadní rozdíl na frontě".


- Britské tanky Challenger dorazily na Ukrajinu
, uvedl v pondělí mluvčí ukrajinského ministerstva obrany v Kyjevě.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Iryna Zolotar sdělila agentuře AFP, že tanky byly přijaty.

Očekává se, že se tanky zapojí do případné jarní protiofenzívy zahájené Ukrajinou.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov již dříve v pondělí uvedl, že si prohlédl "nový přírůstek" do sil země - tanky Challenger a také německá bojová vozidla pěchoty Marder, plus obrněná vozidla Cougar a obrněné transportéry Stryker z USA.

"Před rokem by nikoho nenapadlo, že podpora našich partnerů bude tak silná." řekl.

- Institut pro studium války (ISW) uvádí, že monitoruje rozhovory mezi ruskými vojenskými blogery o odvolání ruských vojenských velitelů dohlížejících na jednotky v bojových zónách.


Šíří se zvěsti, že Rusam Muradov byl odvolán z funkce velitele Východního vojenského okruhu a Jevgenij Nikiforov byl nahrazen ve funkci velitele Západního vojenského okruhu.

ISW nemohl potvrdit ani jednu ze změn ve vedení, ale uvedla, že je "pozoruhodné, že ruské blogy diskutují o možném odvolání velitelů spojených s oblastmi operací, v nichž ruské síly z velké části nebyly schopny zajistit podstatné zisky nebo utrpěly velké ztráty".


- ISW rovněž uvedl, že do bojů v okolí Avdijivky byly pravděpodobně nasazeny kvalitnější jednotky Wagner
"potenciálně k posílení nedávných omezených taktických úspěchů v oblasti".


ISW uvedl, že nasazení má zřejmě pomoci podpořit slabší jednotky Doněcké lidové republiky a že pokud se jejich zapojení potvrdí, může pomoci "vysvětlit omezené taktické úspěchy dosažené v oblasti v uplynulém týdnu".


- Rada bezpečnosti OSN v pondělí odmítla ruskou žádost o prošetření výbuchů na plynovodech, které přepravují zemní plyn z Ruska do Evropy pod Baltským mořem.


Rusko, Čína a Brazílie hlasovaly pro ruskou žádost, ale ostatní členové Rady bezpečnosti se zdrželi hlasování nebo uvedli, že další vyšetřování není nutné.

K přijetí rezoluce v Radě bezpečnosti je zapotřebí minimálně devět hlasů "pro" v patnáctičlenné radě a žádné veto některého ze stálých členů - USA, Ruska, Číny, Británie a Francie.

Náměstek amerického velvyslance Robert Wood uvedl, že vyšetřování OSN není třeba, když vyšetřování Švédska, Dánska a Německa "probíhá komplexně, transparentně a nestranně".

Jde o pokus zdiskreditovat práci probíhajících národních vyšetřování a předjímat jakékoli závěry, k nimž dospěla a které neodpovídají předem stanovenému a politickému narativu Ruska. Není to pokus o hledání pravdy.

Plynovody známé jako Nord Stream 1 a Nord Stream 2 jsou ve většinovém vlastnictví ruského státního energetického gigantu Gazprom.

Nord Stream 1 přepravoval ruský plyn do Německa, dokud Moskva na konci srpna 2022 nepřerušila dodávky. Nord Stream 2 nebyl nikdy uveden do provozu, protože Německo pozastavilo proces certifikace krátce před ruskou invazí na Ukrajinu 24. února 2022. K výbuchům na obou došlo 26. září.

Vyšetřování evropských zemí zatím nepřineslo přesvědčivé výsledky, alespoň žádné zveřejněné.

- Podle starosty Kyjeva Vitalije Klička bylo v noci na pondělí v Kyjevě po útoku dronem zaznamenáno několik výbuchů. Kličko uvedl, že na západě země začal hořet obchod, ale bezprostředně nebyly hlášeny žádné oběti, přičemž kyjevská protivzdušná obrana oznámila, že sestřelila všech 13 ruských dronů, které se na útoku podílely.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij sdělil šéfovi MAAE Rafaelu Rossimu, že bezpečnost v záporožském jaderném zařízení nelze zaručit, dokud ruská vojska neodejdou.
Zelenskij v pondělí také "navštívil předsunuté pozice" v Záporožské oblasti. Dvojice se setkala, aby projednala řízení největší evropské jaderné elektrárny, kde mu Zelenskij sdělil, že nemůže zaručit bezpečnost zařízení, dokud bude oblast obsazena ruskými vojsky.

- Britské tanky Challenger jsou podle ukrajinské náměstkyně ministra obrany Iryny Zolotar "již na Ukrajině",
další podrobnosti agentura AFP neposkytla. Příjezd tanků následuje po dodávce 18 bojových tanků Leopard 2, které v pondělí poskytlo Německo spolu se 40 bojovými vozidly pěchoty Marder.

- Zelenskij hovořil s polským prezidentem Andrzejem Dudou, aby projednali probíhající válku a "aktuální obranné potřeby Ukrajiny a společné diplomatické úsilí pro blízkou budoucnost".

- Lodě ruského námořnictva vypálily nadzvukové protilodní střely na maketu cíle v Japonském moři. Ruské ministerstvo obrany o cvičení informovalo v úterý s tím, že "cíl, který se nacházel ve vzdálenosti asi 100 kilometrů, byl úspěšně zasažen přímým zásahem dvou řízených střel Moskit".

- Velitel ukrajinských pozemních sil uvedl, že jeho jednotky pokračují v odrážení těžkých ruských útoků na východní město Bachmut a že jeho obrana je "vojenskou nutností". Komentáře generálplukovníka Oleksandra Syrského opět signalizovaly záměr Ukrajiny pokračovat v bojích v Bachmutu navzdory velkým ztrátám na životech.

- Podle regionálního gubernátora byli v pondělí při ruském raketovém útoku ve východním městě Slovjansk zabiti nejméně dva lidé. Útok si vyžádal 29 zraněných, uvedl Pavlo Kyrylenko a dodal, že byla poškozena nebo zničena řada výškových budov a úřadů. Volodymyr Zelenskyj zveřejnil videozáznam, na kterém jsou vidět hořící vozidla a trosky rozházené po silnici.

- Předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk řekl britským zákonodárcům, že Kyjev je připraven vyslat své piloty, aby se vycvičili v používání západních stíhaček. Stefančuk během své návštěvy Spojeného království řekl, že Kyjev může přinést "společné vítězství Ukrajině a světu", jakmile "dostane křídla", přičemž jeho slova se shodují s únorovým projevem Volodymyra Zelenského v britském parlamentu.

- Ukrajinská média zveřejnila uniklý telefonický rozhovor údajně mezi významným ruským hudebním producentem Iosifem Prigožinem a miliardářem Farkhadem Achmedovem, v němž oba muži vyslovují dalekosáhlou kritiku války na Ukrajině a ruského vedení. Pokud je nahrávka pravá, poskytuje vzácný vhled do nálad uvnitř ruských elit.

- Ruským a běloruským sportovcům by měla být zakázána účast na olympijských hrách v Paříži v roce 2024, pokud Moskva nestáhne své síly z Ukrajiny, uvedlo Polsko poté, co Mezinárodní olympijský výbor (MOV) prohlásil, že je hodlá nechat soutěžit jako neutrály.

- Polsko zadrželo cizího státního příslušníka na základě obvinění ze špionáže pro Rusko, uvedla prokuratura. K zatčení došlo poté, co Polsko rozbilo ruskou špionážní síť, která připravovala sabotážní akce a monitorovala železniční trasy na Ukrajinu. . Pokud bude podezřelý uznán vinným, může mu hrozit až 10 let vězení.

- Maďarský parlament schválil návrh zákona, který umožní Finsku vstoupit do NATO, čímž se přiblíží k plnoprávnému členství v alianci. Maďarští zákonodárci hlasovali 182 pro, šest proti a nikdo se nezdržel hlasování. Turecko je jediným z 30 členů NATO, který vstup Finska neratifikoval.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4540

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2023