Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina si připomíná výročí masakru v Buče, Turecko schválilo přijetí Finska do NATO

31. 3. 2023

čas čtení 11 minut
Turecko, poslední brzda finské nabídky do NATO, schválilo  členství Finska; Volodymyr Zelenskij říká, že uplynulý rok byl pro obyvatele kyjevské oblasti "nejstrašnější v jejich životě



- Americký prezident Joe Biden vzkázal Rusku poté, co Rusko začátkem týdne zadrželo amerického reportéra Evana Gershkoviche:

Pusťte ho.

- Mychajlo Podoljak, vysoký poradce ukrajinského prezidenta, vyloučil jakékoli příměří, které by ukončilo válku s Ruskem v jeho zemi a které by zahrnovalo setrvání ruských sil v okupovaných částech Ukrajiny.


Podoljak na Twitteru uvedl, že jakékoli příměří, které by Rusku umožnilo zůstat na okupovaných územích Ukrajiny, by bylo "zcela nepřípustné". Dodal, že:

    Ukrajina má právo přesouvat na svém území vojáky a techniku, jak uzná za nutné.


- Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzia odmítl obvinění vznesené proti prezidentu Vladimiru Putinovi Mezinárodním trestním soudem (ICC) za únosy ukrajinských dětí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odhadl počet deportovaných dětí na mnohem více než 16 000. Mnohé z těchto dětí byly odebrány rodičům na "filtračních místech", když se snažily opustit nově dobyté území, odebrány z pečovatelských zařízení nebo odebrány lidem, kteří se o ně starali poté, co jejich rodiče zahynuli ve válce.

 

- Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell hovořil   o roli, kterou by Čína mohla sehrát při pomoci ukončit konflikt na Ukrajině.

Čína nemůže být prostředníkem ve válce na Ukrajině, ale mohla by sehrát roli zprostředkovatele při dosahování mírové dohody s Ruskem, uvedl Borrell na panelu konaném v Madridu. Dodal, že:

    Čína nerozlišuje mezi agresorem a obětí agrese.

- Španělský premiér naléhá na čínského vůdce, aby jednal se Zelenským

Španělský premiér Pedro Sánchez vyzval čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby promluvil s prezidentem Volodymyrem Zelenským a z první ruky se seznámil s mírovým plánem Ukrajiny, který by pomohl ukončit ruskou invazi.

Sánchez během své návštěvy Číny na tiskové konferenci uvedl, že informoval Siho, že Španělsko podporuje Zelenského návrhy, které zahrnují požadavek na obnovení ukrajinského území do stavu před ruskou anexí Krymu v roce 2014.

Řekl, že "předal naše znepokojení" nad "nezákonnou invazí" Ruska na Ukrajinu, a dodal, že "vybídl Si, aby s prezidentem Zelenským promluvil".

Sanchez podpořil dva aspekty vlastního mírového plánu Číny pro Ukrajinu - "naprosté a kategorické odmítnutí nejen použití, ale dokonce i hrozby použití jaderných zbraní" a respektování územní celistvosti.


- Japonsko v rámci nejnovější sankce proti invazi Moskvy na Ukrajinu zakazuje vývoz oceli, hliníku a letadel včetně bezpilotních letounů do Ruska, uvedlo v pátek ministerstvo obchodu.

Opatření, které rovněž zakazuje japonským subjektům vyvážet do Ruska širokou škálu průmyslových výrobků, jako jsou stavební stroje, lodní motory, testovací zařízení a optické přístroje, vstoupí v platnost 7. dubna, uvedlo ministerstvo v prohlášení.
 
- Turecko stále otálí se schválením švédskéhio členství v NATO. Ankara tvrdí, že Švédsko nepostoupilo dostatečně daleko v potlačování lidí, které Turecko považuje za teroristy.


Turecko opakovaně uvedlo, že Švédsko musí podniknout další kroky proti stoupencům kurdských ozbrojenců a členům sítě, kterou Ankara považuje za zodpovědnou za pokus o státní převrat v roce 2016. Turecko obě skupiny považuje za teroristické organizace.

Rozhovory mezi Švédskem a Tureckem příliš nepokročily, zejména po několika sporech, zejména kvůli pouličním protestům prokurdských skupin ve Stockholmu.

Stoltenberg uvedl, že naléhal na Turecko a Maďarsko, aby obě žádosti ratifikovaly. Hlasování o švédské žádosti zatím nebylo v Maďarsku naplánováno. 

- Sarosta Buče Anatolij Fedoruk, který stavbu nových budov po bombardování přirovnal k rušnému mraveništi, řekl, že obyvatelé touží uzavřít hluboce bolestnou kapitolu.

"Je to taková neuvěřitelná touha po tom, aby nám nic vizuálně nepřipomínalo to, co tu Rusové udělali a po sobě zanechali," řekl.

"Je to v srdci, duši a mysli každého obyvatele Buče."
 
Zelenskij ve čtvrtek označil osvobození Buči a dalších měst v okolí Kyjeva za "symbol toho, že Ukrajina bude schopna tuto válku vyhrát".

Ale i když většina obyvatel Buče věří ve vítězství, řekl Andrij Holovin, kněz z ukrajinské pravoslavné farnosti, může trvat generace, než se emocionální rány zahojí.

"Měli bychom pochopit, že je snadné obnovit zdi, ale mnohem těžší je obnovit zraněnou duši," řekl.
 
- Rok od odhalení masakru v Buče

Buča, předměstí ukrajinského hlavního města Kyjeva, se stala synonymem ruské brutality poté, co vojenský ústup loni v březnu odhalil zpustošené ulice poseté mrtvolami civilistů. Ukrajinské úřady vyčíslily počet mrtvých civilistů v oblastech Kyjevské oblasti osvobozených od ruských sil na 1 137, z toho 461 mrtvých jen v samotné Buče.

Ruské síly po měsíci války upustily od útoku na Kyjev a stáhly se z Buče na severu země a dalších oblastí. Boje pokračují na východě a jihu země.

Agentura Reuters přinesla tuto zprávu k ročnímu výročí odhalení masakru:

    Dnes je Buča plná života. Mladé rodiny chodí po centrálních ulicích a do svěžího jarního vzduchu doléhají zvuky stavebních prací.

    Jizvy války jsou rozesety po celém městě, kde některé výškové budovy zůstávají poničené a vrakoviště je plné aut a vojenských vozidel zničených během loňských bojů.

    Ploty podél Jablunské ulice, kde byly zabity desítky obyvatel, jsou stále posety dírami po kulkách.

 
- Turecko schválilo návrh zákona, který umožní Finsku vstoupit do NATO

Turecký parlament schválil návrh zákona, který umožní Finsku vstoupit do NATO, a uvolnil tak Helsinkám cestu k připojení k západní obranné alianci v době, kdy na Ukrajině zuří válka.

Turecký parlament byl posledním z 30 členů aliance, který ratifikoval členství Finska, poté co maďarský zákonodárný sbor tento týden schválil podobný návrh zákona.

Prezident Recep Tayyip Erdogan tento měsíc prohlásil, že Finsko si zajistilo tureckou podporu po krocích na podporu slíbeného zásahu proti skupinám, které Ankara považuje za teroristické, a na uvolnění vývozu obranného materiálu.

Finsko a Švédsko požádaly o vstup do transatlantické vojenské aliance v loňském roce v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Tento proces však byl pozdržen Tureckem a Maďarskem. Parlamenty všech členů NATO musí ratifikovat nové členy.

Švédsko čelí námitkám Ankary kvůli tvrzení, že ukrývá osoby, které Erdogan považuje za členy teroristických skupin. Finská premiérka Sanna Marinová krátce po tureckém hlasování prohlásila: "Finsko stojí za Švédskem nyní i v budoucnu a podporuje jeho žádost."
 
Finsko je o krok blíže ke vstupu do NATO poté, co turecký parlament schválil návrh zákona o ratifikaci jeho členství. Turecko bylo posledním z 30 členů západní vojenské aliance, který schválil finskou žádost o členství, poté, co maďarský zákonodárný sbor tento týden schválil podobný návrh zákona.
 
 
- Bílý dům sděluje, že má nové důkazy o tom, že Rusko opět hledá zbraně a munici pro válku na Ukrajině v Severní Koreji,
tentokrát v rámci dohody, která by Pchjongjangu na oplátku poskytla tolik potřebné potraviny a další komodity.

- Ruské úřady zatkly amerického novináře pracujícího v zemi a obvinily ho ze špionáže, za což mu hrozí až 20 let vězení. Evan Gershkovich, uznávaný reportér listu Wall Street Journal, byl zadržen ve středu během reportážní cesty do uralského Jekatěrinburgu.

    Spojené státy jsou "hluboce znepokojeny" Geshkovichovým zadržením. Ministerstvo zahraničí "je v přímém kontaktu" s ruskou vládou v souvislosti se zadržením novináře, "včetně aktivní práce na zajištění jeho konzulárního přístupu", potvrdil Bílý dům.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov bude předsedat zasedání Rady bezpečnosti OSN v dubnu, kdy Rusko převezme předsednictví tohoto mezinárodního orgánu, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Nadcházející předsednictví Ruska v Radě bezpečnosti OSN je "nejhorším možným aprílovým žertem", uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, a "důraznou připomínkou toho, že s fungováním mezinárodní bezpečnostní architektury není něco v pořádku".

- Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že Moskva bude i nadále předem informovat USA o svých raketových zkouškách, přestože pozastavila účast ve smlouvě o jaderném zbrojení Nový start, čímž změnil své středeční prohlášení. Bílý dům v úterý uvedl, že USA Rusku sdělily, že po odmítnutí Moskvy si přestanou vyměňovat určité údaje o svých jaderných silách.

- Vladimir Putin podepsal dekret o povolání 147 000 ruských občanů k zákonné vojenské službě v rámci jarní branné kampaně v zemi,
informovala ruská státní média. Naposledy ruský vůdce podepsal běžnou brannou kampaň v září, kdy povolal 120 000 občanů k zákonné službě, uvedla státní tisková agentura Tass.

- Ruské úřady se připravují na zahájení významné náborové kampaně, jejímž cílem je poslat  400 000 nových vojáků do bojů na Ukrajině, uvedlo britské ministerstvo obrany ve své poslední zpravodajské informaci s odvoláním na ruská média. Moskva tuto kampaň prezentuje "spíše jako snahu o získání dobrovolného profesionálního personálu než jako novou povinnou mobilizaci", uvedlo ministerstvo a dodalo, že v praxi by se regionální úřady mohly pokusit muže přinutit, aby se přidali. "Je velmi nepravděpodobné, že kampaň přiláká 400 000 skutečných dobrovolníků," uvedla.

- Rus, který uprchl z domácího vězení poté, co byl odsouzen k trestu odnětí svobody za diskreditaci Ruska v příspěvcích na sociálních sítích v návaznosti na vyšetřování vyvolané protiválečnými kresbami jeho dcery, byl zatčen v Bělorusku, uvedl jeho právník. Čtyřiapadesátiletý Alexej Moskalyov byl odsouzen na dva roky za kritiku politiky Kremlu v příspěvcích na sociálních sítích.  Policie ho vyšetřovala poté, co se jeho třináctiletá dcera Maria odmítla účastnit vlastenecké výuky ve škole a nakreslila kresby, na nichž byly zobrazeny rakety odpalované na rodinu stojící pod ukrajinskou vlajkou, a další kresbu s nápisem "Sláva Ukrajině!".

-  Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach se ohradil proti kritice některých evropských vlád - včetně ukrajinské - ohledně plánu na plný návrat ruských a běloruských sportovců do mezinárodního sportu. "Je politováníhodné, že některé vlády nechtějí respektovat většinu v olympijském hnutí a všechny zúčastněné strany, ani autonomii sportu," řekl ve čtvrtek Bach.

- Anglický král Karel III. pochválil jednotu Spojeného království a Německa tváří v tvář ruské invazi na Ukrajinu a konstatoval, že "válečná pohroma je zpět v Evropě". Jak Spojené království, tak Německo prokázaly "zásadní vůdčí roli", uvedl král ve dvojjazyčném projevu v Bundestagu a ocenil rozhodnutí Berlína poskytnout Ukrajině rozsáhlou vojenskou podporu jako "pozoruhodně odvážné, důležité a oceňované".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4087

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2023