Tisková zpráva

Provoz v odpolední špičce opět narušil protest za snížení rychlostního limitu

30. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Skupina Poslední generace zorganizovala již sedmý pochod v rámci kampaně za snížení rychlostního limitu ve městě na 30 km/h. Protestu se dnes zúčastnilo zhruba sto deset občanů. Trasa vedla od Dienzenhoferových sadů k Národnímu muzeu.

Protestující požadují snížení rychlosti po vzoru evropských měst, která již opatření zavedla. Argumentují, že i pražští politici před volbami slibovali bezpečnější a klidnější ulice, které neslouží jen autům. “A výsledek? Mazání cyklopruhů? Stavby dalších tunelů a dálnic, které do Prahy přivedou ještě víc aut? Povede dál kolem Národního muzea dálnice? Třicet tři let od prvního protestu za humanizaci magistrály,” vyjádřil své zklamání ze situace v hlavním městě jeden z organizátorů pochodu Michal Pech.

Organizátoři pochodu se nechali slyšet, že chtějí dostát svému předsevzetí a pokračovat v pochodech, dokud nedosáhnou kýžené změny. “Jsme optimističtí. Kampaň je úspěšná. Roste počet účastníků, přidávají se k nám další spolky a hnutí a zahajujeme jednání s pražskými politiky. Věřím, že dosáhneme svého a z Prahy se stane město pro lidi, ne jen pro auta,” okomentoval průběh kampaně Pech.

Kontroverzní kampaň si našla své odpůrce na sociálních sítích i přímo v pražských ulicích. Řidiči na demonstranty troubí a křičí nadávky, na dnešní i předchozí pochod dokonce přišla skupinka několika lidí s transparenty s nápisem “IQ 30”. “Po pravdě jsme byli docela překvapení, že nám sem přišli pan Vondráček a jeho kamarádi ze Svobodných představit výši svého IQ. Něco takového jsme nečekali. Na druhou stranu každý má právo se veřejně prezentovat dle své potřeby a uvážení,” okomentoval situaci na pochodu jeden z účastníků Jan Vaněk.

Z dostupných dat vyplývá, že omezení rychlosti na 30 km/h vede nejen k nižší hladině hluku a vyšší bezpečnosti provozu, ale zároveň i k mírnému poklesu emisí. Důvodem je převážně vyšší plynulost jízdy. Průjezdnost silnic se také nesníží. 

Poslední generace plánuje další pochod hned na příští týden a vyzývá občany, aby se připojili. Datum a čas bude upřesněno do konce tohoto týdne. 



-1
Vytisknout
6066

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2023