Jak jsou české odbory na jedné lodi s velkokapitálem

29. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Odboráři demonstrují u Strakovy akademie, ale vláda zrovna dnes zasedá v Jeseníku. To je pech! Podle odhadu reportérky Seznamu jsou na místě asi dva tisíce lidí. I kdyby jich bylo deset tisíc, je to velmi smutná vizitka síly odborů mobilizovat nespokojenost občanů se současnou vládou. Přitom by člověk řekl, že sociální napětí jim musí hrát do karet.

Vrcholem odborářské bídy je ovšem to, že levicový elektorát v tomto státě ovládá už dlouho velkokapitalista, miliardář, jeden z nejbohatších Čechů. Dovedete si představit, že by někde v civilizované zemi mluvil na protivládní odborářské demonstraci jako zastánce zájmů pracujících právě takový velkokapitalista? U nás se to stalo.

Do značné míry je pochopitelné, že odbory chtějí mít na své straně představitele levicového elektorátu. Na druhé straně tento levicový elektorát byl miliardářem využit například ke snížení daní bohatým (ve spojení s ODS a SPD). Ostatně už na podzim 2013, kdy miliardář nastupoval do vlády se sociální demokracií, první věc, kterou zatrhl, bylo zvyšování korporátních daní.

Na odborářské demonstraci vystoupil také šéf ČSSD, dnes už bezvýznamné strany, a, světe div se, také zástupce krajně pravicové SPD. Odbory a krajní pravice? V Česku je možné zjevně všechno. Ke kompletnímu trojlístku, který udělal snížením daní bohatým díru do rozpočtu 100 miliard ročně, tam chyběl už jenom představitel ODS.

Zaujalo mne, že výše zmíněný miliardář apeloval na odboráře, aby zaplnili Václavák, prý je jich tak půl milionu, tak na to mají. O to větší bída je právě to, kolik lidí přišlo loni podpořit Josefa Středulu nebo kolik jich je dnes před Úřadem vlády. Samo o sobě je ovšem pikantní a neuvěřitelné, že velkokapitalista, miliardář vyzývá odbory, aby jejich příznivci zaplnili Václavák.

Když se podíváme do Německa nebo Francie, kde odbory stávkují za zvýšení mezd lidí práce, žasneme nad situací v této zemi, kde lidé mají mzdy dvakrát až třikrát nižší, zatímco odbory prakticky vůbec nestávkují a místo toho se bratříčkují s velkokapitalistickým miliardářem. Za normálních podmínek by měl Babiš považovat odbory a nikoli vládu za své hlavní oponenty, ale u nás je všechno vzhůru nohama.



2
Vytisknout
5910

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2023