Nevyrovnaná reakce Západu na lidskoprávní zločiny odhaluje nefunkční globální systém

30. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Pokrytectví a neschopnost lidstva "sjednotit se na důsledně uplatňovaných lidských právech a univerzálních hodnotách" odhalují systém, který není schopen řešit globální krize, uvádí se ve zprávě, kterou v pondělí, v den 75. výročí Všeobecné deklarace lidských práv, zveřejnila Amnesty International, píše Brett Wilkins.

"Rázná reakce Západu na ruskou agresi proti Ukrajině ostře kontrastuje s politováníhodným nedostatkem smysluplných opatření proti závažnému porušování práv ze strany některých jeho spojenců, včetně Izraele, Saúdské Arábie a Egypta," uvádí Amnesty v úvodu své výroční zprávy o stavu lidských práv ve světě.

"V době, kdy Všeobecná deklarace lidských práv slaví 75 let, Amnesty International trvá na tom, že mezinárodní systém založený na pravidlech musí být založen na lidských právech a uplatňován na všechny a všude," tvrdí skupina.

Ruská invaze na Ukrajinu v roce 2022 v plném rozsahu rozpoutala četné válečné zločiny, vyvolala globální energetickou a potravinovou krizi, zatímco i nadále narušuje slabý multilaterální systém. Obnažila také pokrytectví západních států, které na agresi Kremlu rázně reagovaly, ale schvalovaly nebo se podílely na závažném porušování mezinárodních pravidel na jiných místech...

Dvojí standardy a neadekvátní reakce na porušování lidských práv, k němuž dochází po celém světě, podněcovaly beztrestnost a nestabilitu, včetně ohlušujícího mlčení k porušování lidských práv v Saúdské Arábii, nečinnosti vůči Egyptu a izraelskému systému apartheidu vůči Palestincům.

Zpráva rovněž upozorňuje na to, že Čína používá taktiku silné ruky k potlačení mezinárodních opatření namířených proti zločinům proti lidskosti a také na neschopnost globálních a regionálních institucí - které jsou svázány zájmy svých členů - adekvátně reagovat na konflikty, v nichž umírají tisíce lidí, včetně konfliktů v Etiopii, Myanmaru a Jemenu.

"Všeobecná deklarace lidských práv vznikla před 75 lety z popela druhé světové války. Jejím jádrem je všeobecné uznání, že všichni lidé mají práva a základní svobody," říká generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamard.

"Zatímco je globální mocenská dynamika v chaosu, lidská práva se v tomto boji nemohou ztratit. Měla by být vodítkem pro svět, který se pohybuje ve stále nestabilnějším a nebezpečnějším prostředí. Nesmíme čekat, až svět znovu vzplane," dodává Callamard.

 

Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4537

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2023