Jak jsme to zas jednou Bruselu osladili

29. 3. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Česko si kvůli překonání závislosti na ruských energetických surovinách půjčí z Bruselu až 11 miliard eur. To je nejkratší možný komentář "fikanosti" paleokonzervativních českých energetiků. 

Po vypuknutí ruské pokračovací invaze na Ukrajinu se v Česku dostal do oběhu jeden velmi zvláštní narativ. Operuje s oprávněnou kritikou německé zabedněnosti, která hodlala použít k zálohování obnovitelných zdrojů energie zejména ruský zemní plyn. Potud ještě je v pořádku.

Od této kritiky, která "taktně" zamlčela, že zatímco Německo záviselo na ruském plynu ze 40 %, u ČR podíl přesahoval 90 %, se však dále velmi "odvážně" odvíjela obecná kritika "zeleného šílenství Bruselu", které prý vede zásadně pouze k absurditám německého střihu.

Zmíněný narativ se samozřejmě snaží podprahově sdělit, že zatímco v Berlíně a Bruselu údajně sedí potrhlí zelení ideologové vydávající se na milost a nemilost Moskvě, MY u NÁS jsme přece mnohem chytřejší a nic podobného bychom nikdy neudělali.

Až tedy na to, že samotný evropský Green Deal rozhodně nelze redukovat na německou energetickou politiku před 24. únorem 2022 poznamenanou dlouhými prsty Gazpromu. A až na to, že Praha si na překonání energetické závislosti na Rusku půjčuje z Bruselu, nikoliv naopak.

A ve zmíněné skutečnosti je tak nějak obsaženo vše, co zde stojí za řeč.

Konkrétně Německo se při pokusu o energetickou transformaci vyžadovanou evropskými orgány vydalo špatným směrem - kdežto Česko se vydalo směrem ještě mnohem špatnějším dokonce i bez jakéhokoliv pokusu o nějakou podobnou transformaci.

Zatímco Němci se s následnými problémy vypořádávají za své, Praha si na to, co si sama nadrobila, půjčuje u "zeleného" Bruselu, který premiér Fiala údajně hodlá "krotit" v alianci s italskou postfašistkou Meloniovou.

Nevím jak vy, ale já bych byl opravdu mnohem a mnohem raději, kdyby už konečně někdo z Bruselu zkrotil české furianty, co "vždycky všemu rozumí nejlíp". Ve skutečnosti se většinou jen trapně a zamindrákovaně vytahují na ty, kdo jsou v řešení obdobných problémů jaké mají oni sami výrazně úspěšnější - a od kterých si nakonec "nenápadně" musí půjčovat řádově stovky miliard korun na záchranu před důsledky české hlouposti.

5
Vytisknout
7978

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2023