Transparency International: Blažek musí odstoupit

2. 12. 2023

čas čtení 11 minut
tisková zpráva

Českou politickou scénou a mediálním prostorem poslední dny letí kauzy: „Oznamovatelé vs Ministři“.  Od 1. srpna letošního roku v Česku platí zákon o ochraně oznamovatelů. Tuto podstatnou informaci ale zřejmě přehlédli členové vládní pětikoalice vedené Petrem Fialou (ODS), která zákon přijala. Jak jinak si totiž vysvětlit, že se oznamovatelů, kteří upozorňují na nekalosti v jejich resortech, rychle zbavují. A co nás tedy společně dnes všechno čeká?
  • Podíváme se, jak se Ministerstvo spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) staví k oznamovatelům.
  • Projdeme si rozhodnutí o sankci na ŠLÁGER TV kvůli rozhovoru s Andrejem Babišem (ANO).
  • Zjistíme, jak si vede 42 miliard korun v rámci Fondu spravedlivé transformace.

Blažek se zbavil nepohodlného oznamovatele. Fiala by mu měl udělit druhou žlutou kartu

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se skrze vládní systemizaci státní správy zbavil nepohodlného oznamovatele. Jan Benýšek, ředitel Insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti, podal podnět na Blažkova politického náměstka, spolustraníka a sponzora ODS Antonína Stanislava. Podnět popisuje možné manipulace u zkoušek souvisejících s insolvenční agendou z dob, kdy odbor vedl právě Stanislav.

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) | zdroj: ČTK

Insolvence zahrnují mimo jiné řešení miliardových pohledávek zkrachovalých společností. Jedná se o velmi lukrativní byznys, který zajímá celou řadu soukromých vlivových skupin. Informace o kauze přinesli investigativní novináři zpravodajského serveru Seznam Zprávy Adéla Jelínková a Lukáš Valášek. Podnět má nyní prošetřit paradoxně samo ministerstvo, které vede Pavel Blažek.
 
„Ukazuje se znovu slabina systému, na kterou jsme jako TI při přípravě zákona dlouhodobě poukazovali: že ministerstvo může prošetřovat samo sebe. Mohla by nastat i absurdní situace, kdy se sám prošetřovatel stane oznamovatelem, když na něj bude vyvíjen nezákonný nátlak ze strany politického vedení,“ vysvětluje právník a člen správní rady TI Petr Leyer.
 
Bez aktivního zásahu je stále ohrožena nezávislost justice v Česku a hrubě podkopáván právní stát. Ministerstvo spravedlnosti s Pavlem Blažkem v čele opakovaně odůvodňuje změny na pracovišti na základě neexistujících analýz a podkladů. Tak tomu bylo již v případě restrukturalizace vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které dozoruje vyšetřování případu kupčení s městským majetkem v Brně.
 
Proto TI nadále vyzývá zástupce vládní pětikoalice Petra Fialu (ODS), Ivana Bartoše (Piráti), Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09), Mariana Jurečku (KDU-ČSL) a Víta Rakušana (STAN) k odvolání Pavla Blažka z pozice ministra spravedlnosti.
 
Další detaily se dozvíte v naší novince.

Šlágr TV dostal na podnět TI sankci za odvysílání jednostranného rozhovoru s Andrejem Babišem

Slovenská Rada pro mediální služby (RPMS) ve středu 8. listopadu 2023 zveřejnila rozhodnutí o udělení sankce – upozornění na porušení zákona. Sankce se týká vysílacích stanic ŠLÁGER ORIGINÁL a ŠLÁGER MUZIKA vysílaných v České republice přes slovenskou společnost ČESKOSLOVENSKÁ MUZIKA, spol. s r.o. Podnět na prošetření podala v únoru tohoto roku česká kancelář nevládní protikorupční organizace Transparency International ve spolupráci se slovenskou pobočkou.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, vystupuje ve vlastní talk show během prezidentské kampaně 2023 | zdroj Facebook Andreje Babiše

V pátek 20. ledna 2023 došlo na Slovensku k odvysílání pořadu „ABeceda života“, kde byl hostem tehdejší kandidát na prezidenta a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. V rozhovoru zazněly jednostranné politické názory směřující proti jeho volebnímu konkurentovi a později zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi a dále české vládě.

Většinový majitel a moderátor televize Šlágr Karel Peterka poskytl expremiérovi Babišovi během kampaně volný prostor a v politických prohlášeních jej nekriticky podporoval. RPMS uvádí, že program byl tematicky spjatý se zpravodajstvím, a to bez jakéhokoliv úsilí o vyváženost, zpřesnění či zařazení uvedených názorů do širšího kontextu. Úřad zároveň zastavil správní řízení vedené v této souvislosti ve věci možného nezabezpečení všestrannosti informací a názorové plurality v rámci vysílání.

„Vítáme rozhodnutí slovenské Rady pro mediální služby, která na základě podnětu TI udělila vysílací společnosti nejvyšší možnou sankci v případě prvního porušení zákona. Šlágr TV na Slovensku jasně porušil pravidla, a to zveřejněním nevyváženého politického rozhovoru s Andrejem Babišem v době vrcholící české prezidentské kampaně,“ vysvětluje Ondřej Kopečný, ředitel české TI.

„Jedná se o signál nejen samotným médiím, ale především celé řadě politiků, kteří by mohli být v pokušení obcházet zákaz politické reklamy v televizi. Rozhodnutí je také precedentem pro další volby, mimo jiné ty nejbližší do Evropského parlamentu,” upozorňuje.

Pokračovat ve čtení můžete na webu TI.

Hodnocení Fondu spravedlivé transformace: Nejasný přínos strategických projektů, důraz na rychlé čerpání a malé zapojení veřejnosti

První dotace z Fondu spravedlivé transformace (FST) putují k úspěšným žadatelům v rámci výzvy na strategické projekty. V polovině listopadu o tom informovalo Ministerstvo životního prostředí. Uhelné kraje si z Fondu rozdělí 42 miliard korun a až polovina připadne právě strategickým projektům. Ty přitom doprovází řada problematických aspektů. Přípravy FST komentují organizace Centrum pro dopravu a energetiku (CDE) a Transparency International.

Panel k snídani pro novináře o Fondu spravedlivé transformace. Zleva: Zuzana Vondrová, odbornice na spravedlivou transformaci CDE, Ondřej Kopečný, ředitel TI, a Václava Marková, mediální koordinátorka CDE | zdroj: TI

FST vznikl nově jako podpora pro regiony nejvíce zasažené odklonem od fosilních paliv. České uhelné kraje, Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský, patří současně mezi dlouhodobě přehlížené a strukturálně postižené regiony potýkající se s řadou sociálně-ekonomických problémů. Fond tak představuje příležitost, jak podpořit jejich rozvoj.

Fond spravedlivé transformace je výborný hlavně díky cílené podpoře dlouhodobě přehlížených regionů. Abychom ale byli v transformaci úspěšní, musíme adresovat také témata, která Fond neřeší, a dělat rozumná rozhodnutí a kroky na národní úrovni,” komentuje Zuzana Vondrová, odbornice na spravedlivou transformaci CDE. 

Má-li být transformace férová, potřebujeme se postavit příčinám sociální nestability a zároveň hledat maximální finanční i legislativní podporu sdílené a obnovitelné energie včetně dekarbonizovaného teplárenství,” doplňuje.

Ve skutečnosti ale výběr strategických projektů probíhal narychlo a netransparentně. Zatím není jasné, jaké vybrané projekty uspějí – výzva skončí letos v prosinci. Nejasný je také transformační potenciál těchto projektů, neboť k nim chybí řada významných informací, které by byly veřejně dostupné. 

„Hlavní problém s přípravou Fondu spravedlivé transformace spočíval v tom, že jeho plánování probíhalo zbrkle a bez komunikace s občanskou společností. Zvyšují se tak nejen korupční rizika, ale i nebezpečí, že prostředky nebudou využity účelně a v souladu se strategickými cíli,“ říká Ondřej Kopečný, ředitel TI.

Pro více informací si projděte naši společnou aktualitu.

Děkujeme moc za vaši podporu!

David Vávra bych chtěl něco sdílet…

David Vávra #JÁTOPLATÍM | zdroj: TI

V Transparency mocných a vlivných nebojíme. Podpořte naši práci, protože bez Vás to nejde. Děkujeme!

Podpořit Transparency

A tradiční tip na závěr našeho zpravodaje. Whistleblowery jsme začali a whistleblowingem také skončíme. Pokud byste se setkali s protiprávním jednáním či nekalostmi a netušili byste na koho se obrátit, můžete kontaktovat naši Právní poradnu nebo kolegyně a kolegy z Oživení skrze jejich Whistleblowing center.
 
Přeji Vám úspěšný prosinec!
 
S pozdravem

David Kotora
vedoucí komunikace
Transparency International ČR


PS. A pokud jste dočetli až sem a máte ještě chvíli, projděte si další užitečné informace za měsíc listopad.
Jaké novinky byste ještě neměli přehlédnout?
Transparency v médiích

2
Vytisknout
2282

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2023