Západ zaplatí vysokou cenu za ztrátu důvěryhodnosti vůči Izraeli

30. 11. 2023

čas čtení 5 minut

Izraelská okupace se neomezuje pouze na Palestinu. Reakce západních elit na izraelský masakr v Gaze ukazuje, jak Tel Aviv okupuje i myšlení amerických a evropských představitelů, míní Taha Ozhan na webu middleasteye.net.

Kromě zakládání kolonií na palestinské půdě zašel Izrael ještě dál a zřizuje politické osady v západních hlavních městech.

Tyto kroky se setkaly s nebývalým nedostatkem odporu a politici napříč spektrem se po útoku Hamásu ze 7. října sjednotili na podpoře Izraele. Existuje ostrý kontrast mezi jejich vášnivými projevy k ruské invazi na Ukrajinu a jejich odtažitou, fanatickou rétorikou k Izraeli.

V rámci mezinárodních institucí jsme byli svědky toho, jak Západ vetoval rezoluce o základní humanitární pomoci, což vážně poškodilo jakékoli nároky na morální autoritu.

Takový vývoj lze pochopit pouze optikou trvalého vlivu Izraele v USA a Evropě. Vliv Tel Avivu na vlády Blízkého východu je rovněž zřejmý, neboť ty zrcadlí jeho politiku, když jsou konfrontovány s "hrozbou" demokracie doma.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu situaci výstižně vystihl, když minulý měsíc řekl: Jsem přesvědčen, že mnoho arabských vůdců to chápe." "Vůdcům arabských států, vůdcům, kteří se obávají o budoucnost svých zemí a Blízkého východu, říkám jedno: musíte vystoupit proti Hamásu..." Je zřejmé, že to chápou.

Za poslední měsíc, kdy miliony lidí po celém světě protestovaly proti útoku na Gazu, se tragédie vyvinula v genocidu. Probíhající protesty slouží jako ostré odhalení nesouladu mezi západní veřejností a jejími vůdci.

V tomto bouřlivém prostředí jsou výroky amerického prezidenta Joea Bidena ozvěnou zdůvodnění ruského prezidenta Vladimira Putina pro invazi na Ukrajinu. Tento postoj podporují evropští ministři, kteří jako by nebyli schopni vidět paralelu s ruským jednáním, zatímco pokorná reakce blízkovýchodních lídrů připomíná postoj Izraele k jiným zvěrstvům po celém světě.

Uprostřed eskalace globálního politického a ekonomického napětí a v době, kdy alianční mapy procházejí transformačními změnami, se Západ potýká se skutečností, že jeho vliv prudce klesá. To bude mít v příštích letech zásadní důsledky.

V době, která se vyznačuje erozí demokracie, vzestupem populismu, rozpadem vztahu mezi lidskými právy a prosperitou a vážnou krizí geopolitické soudržnosti, zaplatí Západ značnou cenu za to, že tak volně vynakládá svou důvěryhodnost na Izrael.

Udržitelný mír v Gaze, na okupovaném Západním břehu Jordánu ani v širším regionu není možný, dokud Izrael neuzná právo Palestinců na existenci.

Otázkou však zůstává: mohou se západní političtí představitelé a mainstreamová média odvážit vybočit z mezí diktovaných Izraelem při definování svého narativu o okupaci Palestiny a masakru v Gaze? A co je ještě důležitější, stala se podpora Tel Avivu ze strany Západu obžalobou, protože protesty sílí a podpora Izraele ze strany veřejnosti klesá?

Tato krize překračuje hranice pokrytectví a dvojího metru. Pokud se Západ nevymaní z izraelské okupace, krize se bude jen prohlubovat. Tato situace ohrožuje křehkou globální stabilitu, která vznikla po druhé světové válce.

Ve vyprávění připomínajícím knihu Slepota Josého Saramaga se zdá, že 7. října západní politické elity ztratily zrak. Od té doby trvají na tom, aby zbytek světa nebyl svědkem toho, co samy nejsou schopny vidět.

A přesto se události nadále odehrávají před zraky celého světa. Gaza se proměnila v obrovský koncentrační tábor, v němž je uvězněno 2,3 milionu lidí. Stala se také morálním lakmusovým papírkem.

Zároveň se zdá, že veškerá očekávání, že by Izrael mohl projevit alespoň minimální zdrženlivost, byla marná. Ze současné krize neexistuje žádné jasné východisko. Trvalý mír v Gaze, na okupovaném Západním břehu Jordánu ani v širším regionu nebude možný, dokud Izrael neuzná právo Palestinců na existenci.

Izraelský koloniální projekt závisí na zmizení Palestinců - populace, která je stejně početná jako židovská populace Izraele. Pokud bude stát v této posedlosti pokračovat, tíha izraelského břemene na Washington a Evropu výrazně vzroste, pokud nezmění kurz.

V této situaci jsou izraelští představitelé snadno schopni legitimizovat jakýkoli zločin spáchaný státními silami nebo obhajovat jakékoli porušování lidských práv. Izraelská okupační mentalita je protkána morálním bankrotem.

Pokud si Washington a evropské metropole trvale myslí, že mohou nést tíhu Izraele a jeho kampaně krutostí bez následků, vážně se mýlí.

Bylo by v nejlepším zájmu západních elit - a lidstva jako celku -, aby se od politické blokády uvalené Izraelem odpoutaly dříve, než dojde k ještě větší katastrofě.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

 

 

0
Vytisknout
2448

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2023