Listopad by mohl být pro ruskou armádu nejsmrtonosnějším měsícem celé války

29. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
Avdijivka se může stát hřbitovem pro ještě více ruských vojáků než Bachmut. Nepřetržité pokusy o útok na město poblíž Doněcka, bez ohledu na ztráty, vedly k obrovským ztrátám.

Podle Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny činily průměrné ztráty ruské armády v listopadu 931 osob denně. Až dosud byl za nejsmrtonosnější považován březen letošního roku, kdy při útoku na Bachmut zemřelo v průměru 776 lidí denně.

Zpravodajská služba britského ministerstva obrany považuje taková hodnocení za blízká realitě:

Zatímco vojenská rozvědka nemůže ověřit metodologii, když se vezmou v úvahu všechny oběti, zabití a zranění, tato čísla se zdají být věrohodná.

"Za posledních šest týdnů byla úroveň ruských obětí pravděpodobně jedna z nejvyšších v průběhu války," uvedli Britové v komentáři. "Těžké ztráty způsobila především ruská ofenzíva u Avdijivky."

Slovo "pravděpodobně" na stupnici používané britským ministerstvem obrany znamená pravděpodobnost 55-75 %.

To, co se děje u Avdijivky skutečně v mnoha ohledech připomíná taktiku, kterou používala Vagnerova společnost a ruská armáda u Bachmutu – nepřetržité zahánění vln vojáků na ukrajinské pozice, aby téměř doslova zavalily nepřítele mrtvolami.

Jak řekl deníku The Wall Street Journal vojín 110. mechanizované brigády ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Sergejčikov, on a jeho kolegové museli pozici opustit, protože ruští vojáci lezli po mrtvolách svých mrtvých kamarádů, dokud Ukrajincům nedošla munice. Záběry z dronu skutečně ukazují, že pole kolem města jsou poseta mrtvolami ruských vojáků, podle zprávy zpravodajů novin z frontové linie.

"Nejsou to idioti," řekl WSJ Mychajlo Kosťurba, velitel bojového vozidla pěchoty Bradley ze 47. samostatné mechanizované brigády. "Hledají u nás slabiny a jdou tam. My nemáme dost munice, ale oni mají dost lidí." "Chodí jako zombie," dodal jeho kolega Bohdan Lysenko.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2520

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2023