V Chile došlo k násilným demonstracím za vzdělání zadarmo

11. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Pokojná studentská demonstrace skončila násilím: Demonstranti zapalovali v Santiagu automobily a rabovali obchody

V ulicích chilského hlavního města a dalších měst došlo k násilným demonstracím. Desetitisíce studentů znovu demonstrovaly za změny ve státní univerzitní politice.

Maskovaní demonstranti v úterý v Santiagu pálili automobily a barikády, rabovali obchody a házeli na policii nábytek. Někteří zaútočili i na jednu obytnou budovu, házeli kamením a rozbíjeli okna. Pořádková policie použila slzného plynu a tanků s vodními děly.

Celkem bylo zatčeno 273 demonstrantů, 73 v Santiagu a 23 policistů bylo zraněno.

Pět dní poté, co policie zatkla téměř 900 účastníků nepovolené demonstrace, demonstrovali znovu v úterý studenti i učitelé v Santiagu a jinde v Chile. Požadují, aby vláda zvýšila výdaje na vzdělání a poskytla všem "rovné vzdělání zadarmo".

Jako při předchozích demonstracích demonstranti tančili, zpívali, měli na sobě kostýmy a nesli transparenty. Avšak pak se od demonstrace oddělily skupiny maskovaných aktivistů a pokusily se proniknout skrze policejní barikády k prezidentskému paláci.

Předseda studentského svazu na Chilské univerzitě Camila Vallejos uvedl, že v Santiagu demonstrovalo v postranních ulicích hlavního města 150 000 osob - vláda jim odepřela povolení pochodovat po hlavním městském bulváru. Podle oficiálních údajů se demonstrací účastnilo v Santiagu asi 70 000 - 80 000 osob.

Nepokoje ohledně školství trvají v Chile už dva měsíce. Středoškolští a vysokoškolští studenti odmítají chodit do školy, zahájili okupační stávky a organizují demonstrace, na nichž požadují zásadní změny v tom, jak Chile financuje školství. Zvlášť je kritizováno to, že soukromé univerzity mají daňové úlevy neziskových organizací, ale neinvestují své zisky do zlepšování školství, jak to vyžaduje zákon.

Mnohá chilská města nemají dostatek peněz na řádné financování středních škol. Úzká vrstvička chilských bohatých posílá své děti do soukromých škol nebo dokonce do škol v zahraničí.

Studenti využívají sociálních sítí a organizují jejich prostřednictvím mlácení do hrnců. Hromadné mlácení do hrnců během noci bylo častým protestem během diktatury Augusta Pinocheta v letech 1973-1990.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8503

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2011