Tvrdé rozbroje v anglické Konzervativní straně

60 poslanců žádá o referendum požadující vystoupení Británie z EU

23. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron se snaží tvrdě potlačit vzbouření v Konzervativní straně. Přibližně 60 konzervativních poslanců požaduje uspořádání referenda požadujícího, aby Británie vystoupila z Evropské unie. Cameron s názory euroskeptiků prý sympatizuje, a bude v budoucnu usilovat o získání co největších rozhodovacích pravomocí z Bruselu zpět do Londýna, avšak nyní, uprostřed krize, argumentuje Cameron, je prvotním úkolem spolupracovat s EU ve snaze krizi zažehnat.

Cameronovi se vzbouření v Konzervativní straně v pondělí podaří potlačit, protože většina poslanců Konzervativní strany bude hlasovat pod tlakem tak, jak si přeje premiér. Avšak rebelie ho přije draho. Hodlá dokonce odstoupit několik poradců ministrů, kteří mohli být v příští vládní restrukturalizaci povýšeni do ministerského stavu.

Známý euroskeptik a někdejší blízký spojenec Margaret Thatcherové, lord Tebbit, varuje, že Angličané budou "houfně opouštět Konzervativní stranu", pokud nepřijme euroskeptismus a nebude ochotna vyvést Británii z Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6697

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011