Strom roku 2011 je opět z Olomouckého kraje. Nominovali jej školáci

21. 10. 2011

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva Nadace Partnerství

Několikaměsíční klání mezi dvanácti finalisty jubilejního desátého ročníku celostátní ankety Stromu roku, který uspořádala Nadace Partnerství, skončilo. Vítězkou se s 12 645 hlasy stala Alej ve Skaličce z Olomouckého kraje. Na druhé příčce se umístila Hruška v Horním poli ze Zlínského kraje (8 992 hlasů), třetí místo obsadil Skalický platan z Jihomoravského kraje (5 818 hlasů). Vyhlášení vítězů proběhne v Brně 20. října, kdy se v České republice slaví Den stromů, a doplní jej improvizace Jaroslava Duška se stromy. Výtěžek zpoplatněného hlasování v anketě letos dosáhl výše téměř 148 tisíc korun a opět směřuje do veřejné sbírky určené na výsadbu a ochranu stromů.

Poslední týden hlasování pořadím značně zamíchal. "Převážná většina vyplněných hlasovacích archů k nám dorazila až těsně před uzávěrkou. Celkový počet hlasů v anketě se pak v závěru navýšil na téměř 44 tisíc. Ocenění Stromu roku 2011 dnes převezmou zástupci Aleje ve Skaličce -- starostka Skaličky, ředitel tamního sociálního ústavu a ředitelka základní školy, jejíž žáci alej do ankety nominovali," uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Díky vítězství aleje ocenění Strom roku, podobně jako v minulém roce, opět poputuje do Olomouckého kraje. Alej ve Skaličce kromě prestižního titulu obdrží také odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a bude Českou republiku reprezentovat v mezinárodní anketě Evropský strom roku.

Alej tvořená 22 lípami a 10 duby se nachází v zahradách bývalého zámku ve Skaličce. "Největší a asi nejstarší dub má 450 let, po obvodu měří 5,15 metrů je vysoký 30 metrů. Abychom ho obstoupily kolem dokola, muselo nás být 22 dětí," říkají žáci ze základní školy ve Skaličce, kteří alej do soutěže navrhli. Stromy v minulosti stály u hráze dvou rybníčků. O zámecký park se od roku 1626 staral hrabě Zdeněk František Lev z Rožmitálu u Blatné. On i jeho následovníci (rod Ullersdorfů) stromy do aleje postupně dosazovali, a proto dnes vedle sebe stojí stromy stoleté se stromy čtyřsetletými. Současnou podobu parku vtiskl na počátku 19. století František Quiard, hrabě de Saint Julien. Zrušil rybníky, a tak dnes stromy lemují po obou stranách pouze přírodní cestičku.

Slavnostní vyhlášení Stromu roku 2011 se koná v brněnském Divadle Husa na provázku, kde vystoupí také Jaroslav Dušek s improvizací nazvanou Mezi nebem a zemí. Překvapením bude umístění sazenic stromů přímo na jeviště. Možná se bude dokonce jednat o ořešáky, v jejichž znamení se Dušek podle keltského horoskopu narodil. Kromě umístění jednotlivých finalistů Nadace Partnerství oznámí také výtěžek zpoplatněného hlasování. "Každý, kdo v anketě některý ze stromů podpořil, obrazně řečeno zasadil další strom. V letošním ročníku se podařilo vybrat plných 147 963 korun, které rozdělíme mezi žadatele o grant na výsadbu stromů," doplnila v závěru Hana Rambousková.

0
Vytisknout
5146

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011