Německo pod tlakem, aby zachránilo eurozónu

8. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Německo se octlo pod silným tlakem od svých partnerů v EU, aby zrušilo veto uvalené na Evropskou ústřední banku a aby jí dovolilo zachránit eurozónu před rozpadem a svět před novou hospodářskou krizí.

Zatímco je hlavní záchranný fond eurozónu v hodnotě 440 miliard euro nefunkční, ukazuje se, že Evropská ústřední banka byla nucena začít rychle skupovat vládní obligace evropských zemí, které se octly pod tlakem trhů. Minulý týden koupila Evropská ústřední banka vládní obligace za 9,5 miliard euro.

Ministři financí eurozóny zahájili v pondělí večer rozhovory o krizi v eurozóně. Jejich cílem je zastavit rozklad italské ekonomiky. Úrok za italské vládní obligace totiž dosáhl rekordu 6,69 procent, což ohrožuje celou eurozónu a političtí vedoucí představitelé skoro ze všech zemí mimo Německo požadují, aby Evropská centrální banka plnou měrou zasáhla. Pokud by úroky z italských obligací dosáhly 7 procent, znamenalo by to, že by se do věci musel vložit Mezinárodní měnový fond.

I britský premiér David Cameron vážně varoval v Dolní sněmovně, že se eurozóna rozloží, pokud nepřijme Evropská ústřední banka více odpovědnosti za nákup obligací zemí, jako je Itálie, kde se krize prohlubuje a jejímu odstranění nepomáhá skutečnost, že Berlusconi odmítá odstoupit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9034

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2011