Minulost už zatraceně dávná

1. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V článku "Ožívající duch minulosti" se ohání Štěpán Kotrba strašákem funkcionářů sudetoněmeckého Landsmannschaftu s nacistickou minulostí, kteří drtivou většinou zemřeli v letech 1960-1980, tedy před padesáti! respektive třiceti lety. Ten, co z nich zemřel nejpozději, zemřel před sedmi! lety.

Je to jasný argument, že se nacistickým zaměřením dnešních funkcionářů sudetoněmeckého landsmannšaftu dá asi těžko už argumentovat. Stížnost Petra Uhla a článek Františka Řezáče právem kritizovali stereotypní, neměnný obraz. Těžko obviňovat z údajných nacistických sympatií dnešní funkcionáře organizace, kteří právě odměnili svou cenou Maxe Mannheimera, oběť nacistických koncentračních táborů.

Argument českých účastníků letošního sudetoněmeckého sjezdu spočívá v tom, že se samozřejmě - je to přirozené - postoje lidí s generacemi mění.

Osobně považuji za velmi přesvědčivý v této věci článek stínové ministryně ČSSD pro lidská práva Michaely Marksové-Tominové ZDE. Těžko ji asi obviňovat ze "sympatií k nacismu".

Jádro věci spočívá v tom, že je nutno skutečnosti věcně a inteligentně znovu a znovu zkoumat, bez ideologických klapek na očích z minulosti. Stereotypní vnímání škodí.

0
Vytisknout
7493

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2012