Britský ministr kultury soukromě komunikoval s Murdochem, ačkoliv měl nestranně rozhodovat o jeho podniku

1. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní premiér David Cameron ve čtvrtek neodvolal z funkce svého ministra kultura Jeremyho Hunta, přestože vyšlo najevo při Levesonově vyšetřování do stavu britských bulvárních médií, že Hunt soukromě komunikoval s Jamesem Murdochem, šéfem firmy News International, přestože měl nestranně rozhodovat o její žádost o zvýšení kapitálového podílu v jedné britské soukromé televizi.

Jeremy Hunt při slyšení v rámci Levesonova vyšetřování přiznal, že komunikoval soukromě s Jamesem Murdochem o žádosti jeho firmy o navýšení svého kapitálového podílu v televizi British Sky Broadcasting, přestože byl z vládních kruhů varován, aby to nedělal.

Z dokumentů, předložených vyšetřování, vyplývá, že Hunt poslal řediteli News Corporation celou řadu zpráv, v nichž vyjadřoval podporu pro návrh, aby News Corporation získala v BSkyB většinový podíl, a blahopřál mu poté, co získání většinového podílu schválila Evropská unie.

Hunt při vyšetřování přiznal, že s Murdochem dál soukromě komunikoval, přesto, že ho varovali vládní právníci, aby přestal.

Během šestihodinového výslechu při Levesonově vyšetřování Hunt prozradil, že i jiní činitelé Cameronovy vlády podporovali Murdochovu snahu plně převzít televizi BSkyB.

Liberálně-demokratický ministr průmyslu Vince Cable prozradil ve středu při Levesonově vyšetřování, že mu činitelé Murdochovy News International vyhrožovali, že jestliže Murdochovu snahu získat v televizi BSkyB většinový podíl Cable zablokuje, Murdochovy mediální podniky se pomstí Liberálnědemokratické straně diskreditující tiskovou kampaní, zaměřenou proti ní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5286

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2012