Vztahy s Izraelem se vyostřily, potvrzuje americký kongresman

7. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Izraelský ministr Benjamin Netanjahu během srpna vybuchl v přítomnosti amerického velvyslance a vyčetl mu, že Obamova administrativa má podle něj nejasný postoj k íránskému jadernému programu. Potvrzuje to Republikán Mike Rogers, předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby, který byl incidentu přítomen.

Rogersovo vyjádření přišlo krátce před tím, než Barack Obama na předvolebním sjezdu Demokratické strany přijme nominaci do listopadových prezidentských voleb. Při vyrovnaných preferencích obou kandidátů může proizraelská lobby AIPAC sehrát roli jazýčku na vahách.

Podle Rogerse Izraelci nevěří, že pro americkou stranu jsou opravdu všechny možnosti na stole, a údajně tomu nevěří ani Íránci.

Sílí mezinárodní tlak na Izrael, aby jednostranně neútočil na íránská jaderná zařízení, o nichž se domnívá, že slouží vývoji jaderné zbraně. USA prohlásily jasně, že s takovým útokem nesouhlasí. Podle Rogerse pokud USA nezaujmou jednoznačnější postoj, Izrael zaútočí.

Ministerstvo zahraničí toto vyjádření zatím nekomentovalo.

Střet mezi premiérem Netanjahuem a velvyslancem Danielem Shapiroem zřejmě potvrzuje hluboké rozdíly v pohledu na to, jak postupovat vůči Íránu, i když se obě strany snaží tento spor bagatelizovat.

Obama tvrdí, že je dost času pro diplomacii a sankce proti Íránu, které jsou mnohem tvrdší než ty, které uplatňovala předchozí administrativa. Izraelci naopak trvají na svých prohlášeních, že času je málo, a tvrdí, že je třeba Íránu "věrohodně" hrozit silou, případně provést letecký útok, který by podle nich trval 4-8 týdnů. USA namítají, že ozbrojený útok může íránský program maximálně zpomalit, ale nikoliv zastavit. Kromě toho nejsou ani přesvědčeny, že by se konflikt podařilo lokalizovat a ukončit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7365

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2012