Probuzení bolí, zůstalo jen rudo před očima!

18. 10. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 3 minuty

Nebyl jsem volit. Ano, přiznávám bez mučení, i když pár přes pusu bych asi potřeboval. "Rudá hrozba" či "Nástup komunistů" a podobně nazývaly v pondělí výsledky krajských voleb mnohé tuzemské deníky. Byla to jako facka do mého obličeje. Rychlá, přesná a bolestivá.

Nešel jsem volit a byl pro to, z mého tehdejšího pohledu, celkem logický důvod. Už několik let nežiji na adrese trvalého bydliště. Z části kvůli mým častým přesunům, z části kvůli lenosti plynoucí z nechuti s nezbytným byrokratickým bojem, se mi nepodařilo si tuto adresu změnit. Mým krajem je Vysočina, i když nyní žiji u sousedů v kraji Středočeském. Nějak mojí mysl ovládla myšlenka, že volby do krajských zastupitelstev, jsou spíše volbou jedinců než stranických příslušností a jelikož v kraji Vysočina nikoho neznám, hodil jsem vše za hlavu. Bohužel stejně reagovalo přes šedesát procent společnosti.

Jak to tedy dopadlo? Zle, řekněme spíše, hodně rudě. Lidé zapomínají a to ať již díky vlastní propagaci Komunistické strany Čech a Moravy a nebo díky proslovům Bohuslava Sobotky i jeho souputníků z ČSSD, kteří se z komunistů snaží udělat demokratické a reformované kolegy pro vládu. Jenže kolik jich je opravdu reformovaných a vzdaly se nadějí na návrat "starých dobrých časů" let padesátých a následujících? Podle fotografií z oslav vysočinských komunistů, které uveřejnila iDNES.cz, pohybuji, že dostatek.

Společnost by se měla bránit, protestovat či demonstrovat. Jenž to vše před volbami, nikoliv během nich. Neplatné lístky nic neznamenají, protože i necelých třicet sedm procent hlasů rozhoduje o naší budoucnosti. Někteří v rámci protestu nešli volit vůbec a rozhodně tím věci demokracie nepomohli.

Má generace je v mnoha případech zhnusena nynějšími politickými avantýrami našich představitelů. Kauzy, úplatky i výsměch občanům táhnoucí se celým spektrem všech politických stran. Tedy až na jednu. Komunisté neměli za poslední léta sílu toho moc měnit a určitě ne se prosadit. Bohužel pravidlo, že kdo nic nedělá nic nezkazí, kdo nic nezkazí je povýšen atd. jim pomohlo. Mnoho voličů ČSSD raději přešlo od oranžovým k rudým, změnili barvy znamenající v Česku levici. Tím rozšířili prakticky stabilní voličskou základnu KSČM. K tomu jsme ještě navíc přispěli my, pravicoví voliči, kteří volit nešli. Problém je právě v tom, že jediní voliči (možná ještě příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti) mají takový silný "morál" chodit ke každým volbám. Když jsem si procházel výsledky voleb v jednotlivých obcích na Kutnohorsku, tak se s ubývajícím procentem volících občanů, zvyšoval počet těch, který svůj hlas dali KSČM.

Se stále klesajícím počtem lidí zajímajících se o politiku, těch kteří jsou jí zhnuseni, tak stačí jen komunistům čekat a čekat. Jednou se dočkají, pokud tady zbytek společnosti volit nezačne a nepoučí se, stejně jako já. Příští volby volit půjdu. Možná nenajdu osobu se kterou bych se ztotožnil, stranu se kterou bych na sto procent souhlasil, ale raději budu volit někoho, kdo mi je alespoň trochu blízký, protože cokoliv je lepší, než aby nad Českou republikou opět zavlály vlajky, které tak pečlivě střeží v "síni tradic" v krajském sídle Komunistické strany Čech a Moravy v Jihlavě.

0
Vytisknout
14303

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2012