Británii hrozí třetí kolo hospodářské krize

Škrty konzervativního ministra financí kritizoval i vysoký bankéř od Goldman Sachs

26. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní ministr financí George Osborne musí uznat, že jeho program vládních škrtů selhal a změnit hospodářskou politiku Británie a zabránit tak hrozícímu třetímu kolu hospodářské krize, konstatoval vlivný mezinárodní investiční bankéř.

Jim O'Neill, předseda firmy Goldman Sachs Asset Management uvedl, že britský ministr financí dál realizuje vládní škrty navzdory tomu, že ekonomika stagnuje, zhoršuje se HDP a riskuje tak, že Británie ztratí celých deset let v důsledku nízkého růstu a zvyšující se veřejné zadluženosti.

Z údajů zveřejněných v pátek vyplývá, že se v posledním čtvrtletí roku 2012 britská ekonomika dále zmenšila. Pokud dojde k zmenšení ekonomiky i v prvním čtvrtletí roku 2013, bude to znamenat, že Británie se dostala od roku 2008 už do třetí hospodářské krize.

Vláda trvá na tom, že škrty jsou jedinou možno politikou, ale sílící hlasy kritiků zdůrazňují, že státní deficit roste proto, protože ekonomika stagnuje.

Ministra financí Osborna kritizoval i londýnský konzervativni primátor Boris Johnson, který vyjádřil názor, že vládní výdaje by vedly k vzniku cyklu utrácení peněz firmami, což by aktivovalo kapitál, který firmy mají k dispozici, a vyvolalo by to hospodářský růst.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7537

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2013