O Klausovi a o abolici

2. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Představa, že na konečné, skandální podobě Klausovy amnestie/abolice se nepodílelo jenom jeho nejbližší okolí, nýbrž také ministerstvo spravedlnosti řízené místopředsedou ODS Blažkem mi přijde zcela málo překvapivá. Premiér a jeho ministr mohou dávat od Klausova aktu sebevíce ruce pryč, nic to nemění na tom, že je v něm ztělesněn dlouholetý "étos" ODS, podle něhož by se policie a justice neměly moc rýpat ve "svobodném podnikání" a už vůbec ne v podezřelém financování politických stran.

Kde by taky vzali Lajos Bács a Radjiv M. Sinha, fiktivní sponzoři ODS, jejichž odhalení vedlo k pádu Klausovy vlády v roce 1997, peníze na podporu toho echt pravého programu strany, která založila fungování tohoto státu od začátku na lidech, jako byl Viktor Kožený? Hlavně mít volnou ruku, nebo vlastně volné ruce... (náš současný prezident kdysi něco povídal voličům o "čistých rukou", aby pak šel ruku v ruce s Václavem Klausem). Pro připomenutí cituji z Wikipedie:

"Lajos Bács (výslovnost [Lajoš Báč], někdy uváděno nesprávně Lájos) a Radjiv M. Sinha (někdy psán počeštěně Radžív) byli fiktivní sponzoři Občanské demokratické strany, jejichž odhalení vedlo v listopadu 1997 k tzv. Sarajevskému atentátu v ODS.

Jména Lajos Bács (z Maďarska) a Radjiv M. Sinha (z Mauricia) byla uvedena v daňovém přiznání ODS z roku 1995 k zastření 15milionového daru od bývalého tenisty a majitele zprivatizovaných Třineckých železáren Milana Šrejbra. Důvodem tohoto zastírání byl fakt, že sponzorskému daru předcházela půlmiliardová státní dotace na odstranění ekologických škod od vlády Václava Klause."

A Klaus i ODS tenhle skandál z roku 1997 přežili díky podpoře "pravé" části veřejnosti, kterou asi podvody a zlodějina nějak zvláštně přitahují, a všechno to pokračuje zřejmě dodnes. Občas to narazí na nějakého "lumpa", jak označil Klaus úředníka Michálka, který poněkud idealisticky vyvolal "případ Drobil" a díky němuž jsme mohli nahlédnout do stále stejného nenasytného chřtánu politických stran. Premiér jistě mohl Klausovu amnestii/abolici nepodepsat, ale proč by to dělal, když tolik nevinných lidí, jimž volná ruka přihrála miliardy, stojí díky různému zdržování ze strany obviněných už léta před soudy neschopnými nalézt spravedlnost? Jaký by musel být člověk krutý nelida, aby jim nepomohl nějakým tím "milosrdenstvím", jak svůj čin nazval Klaus!

Pokud by tomu bylo tak, jak tvrdí Pavel Hasenkopf, čili abolice získala své milosrdné vyznění pro činy velké ekonomické kriminality právě na ministerstvu spravedlnosti pod vedením místopředsedy ODS, zdá se přímo nekřesťanské, aby se čestní občané a hrdinové volné ruky, osvobození od hledání významu otravného a nechutného pojmu "spravedlnost", nějak neodvděčili státostraně, která se podílela jak na "budování státu" let devadesátých, tak na vládě ruku v ruce s Milošem Zemanem po aféře Bács & Sinha. Zdá se mi také poměrně logické, když Zemanův kancléř svaluje vinu právě na Hasenkopfa a Klausovo nejbližší okolí. Má to celé vypadat jako nějaká zrůdnost mimo běžné fungování české politiky, aby si náhodou občané nepomysleli, že na tom byl, je a bude založen náš celý politický systém.

Lajos Bács a Radjiv M. Sinha ZDE

Nový směr u amnestie: Klausovu abolici psali u Blažka ZDE

0
Vytisknout
13611

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2013