První chemické zbraně opustily Sýrii

8. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

První zásilka syrských chemických zbraní opustila zemi na palubě dánské lodi Ark Futura. Plavidlo včera opustilo severosyrský přístav Latakíja a je eskortováno ruskými a čínskými válečnými loďmi.

Odstranění nejnebezpečnějších chemikálií je prvním krokem k realizaci dohody o eliminaci syrského chemického arsenálu zastřešené OSN.

Předchozí pokus byl zrušen, když se syrským představitelům nepodařilo včas doručit chemikálie do Latakíje.

Nebezpečný náklad by měl být převezen do Itálie, kde bude přeložen na loď amerického vojenského námořnictva a odeslán do mezinárodních vod, kde dojde k jeho zničení ve speciální titanové nádrži na palubě.

Misi řídí společně OSN a její Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Má se za to, že Sýrie vlastní asi 1 300 tun bojových chemických látek včetně sarinu a účinnějšího plynu VX.

OSN oznámila, že materiál na palubě dánské lodi pochází ze dvou syrských lokalit, ale neupřesnila odkud. OPCW nezveřejnila, kolik procent syrského arsenálu bylo tímto odevzdáno ke zničení.

Očekávalo se, že dojde k předání toxických látek k 31. prosinci. Tato lhůta však nebyla dodržena v důsledku těžkých bojů a přítomnosti opozičních skupin na hlavní silnici mezi Damaškem a Latakíjou.

Veškeré zásoby syrských chemických látek a vybavení mají být zničeny do června. Za nejkritičtější je považováno zničení asi 20 tun zpuchýřující látky hořčičného plynu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6967

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2014