Ukrajinská ministryně hrozí výjimečným stavem

27. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinská ministryně spravedlnosti poohrozila protivládním demonstrantům okupujícím její ministerstvo, že pokud budovu neopustí, vyhlásí výjimečný stav.

Olena Lukaš sdělila médiím, že požádá Národní bezpečnostní a obrannou radu, aby zavedla uvedené opatření. Ministerstvo spravedlnosti se stalo poslední v řadě vládních budov obsazených během neděle. Demonstranti před ním postavili barikádu z pytlů se sněhem. Mezitím se šíří i okupace správních budov v regionech.

V tuto chvíli se o výjimečném stavu mezi ukrajinskými představiteli pouze diskutuje. K vyhlášení výjimečného stavu vyzývají vládu proruští představitelé na Krymu.

Debatuje se o tom, zda má vláda dostatek loajálních jednotek, které by "vyčistily" ulice měst a pak čelily nevyhnutelné reakci. Nikdo přesně neví, jak jsou rozloženy politické sympatie vojáků, pořádkové policie a dalších bezpečnostních složek.

Lze však s jistotou říci, že velká část bezpečnostního personálu pocházejícího ze středních a západních oblastí země, kde jsou protesty nejsilnější, by odmítla splnit rozkazy prezidenta Janukovyče. Není však jasné, zda by případná represe zahrnovala i armádu, zatím signály z vlády byly negativní.

Pokud se úřady rozhodnou pro potlačení protestů a nebudou mít dostatek jednotek k jeho vynucení, vyhlášení výjimečného stavu se naopak může stát koncem prezidenta Janukovyče.

Protesty se již objevily i ve východní části země, která tradičně má blíže k Rusku a kde se Janukovyč těšil silné podpoře.

Parlament se v úterý sejde na mimořádném jednání, ale šéf dal předem najevo, že o výjimečném stavu diskutovat nebude.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8332

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2014