Ukrajinský premiér nabídl rezignaci

28. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský premiér Mykola Azarov v úterý nabídl, že odstoupí. Uvedl, že doufá, že jeho rezignace povede k pokojnému řešení krize, která zmítá Ukrajinou už dva měsíce. Podle ukrajinské ústavy znamená rezignace premiéra, že odstupuje celá vláda.

Ukrajinský parlament zrušil devět tvrdých zákonů, zakazujících protesty, které byly zavedeny letos v lednu. Smířlivá gesta dosavadní ukrajinské vlády však neplní všechny požadavky opozice, která požaduje rezignaci i prezidenta Janukovyče.

Jiným problematickým bodem konfliktu je skutečnost, že navrhovaná amnestie pro zatčené demonstranty se bude realizovat až pod podmínkou, že demonstranti přestanou okupovat budovy a zruší pokračující protesty na náměstí Nezávislosti v Kyjevě.

Opozice tvrdí, že desítky lidí zmizely, zřejmě byly zatčeny. Tři demonstranti byli minulý týden usmrceni. Dva z nich byli zastřeleni loveckými puškami, o nichž policie tvrdí, že je nepoužívá.

Šestašedesátiletý Azarov byl jmenován Janukovyčem po prezidentských volbách v roce 2010, pečoval o těžce zadluženou ekonomiku v obtížné době, udržel hrivnu úzce navázanou na dolar a odmítl požadavek Mezinárodního měnového fondu na zvýšení ceny plynu pro domácnosti.

V listopadu ve stopách Janukovyče podpořil odmítnutí asociační dohody s EU a byl to on, kdo v parlamentu hájil ekonomické sbližování s Moskvou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ZDE

ZDE

0
Vytisknout
7367

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2014