USA ani NATO nejsou připraveny čelit ruské invazi na Ukrajinu

28. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ani USA, ani NATO nemají podrobné plány pro případ vojenského vměšování Ruska do ukrajinských záležitostí na Krymském poloostrově, informuje s odvoláním na Reuters ruský liberální list Nězavisimaja gazeta. Ruský prezident ve středu uvedl do pohotovosti 150 000 vojáků v Západním a Centrálním vojenském okruhu (=počet, který Američané použili k okupaci Iráku) a byly zaznamenány pohyby vojsk těsně u hranice i přímo na Krymu.

Generál letectva Philip Breedlove, který velí silám NATO v Evropě, v rozhovoru pro Reuters a Wall Street Journal prohlásil, že Aliance v souvislosti s událostmi na Ukrajině nepřijala žádná zvláštní opatření a spoléhá na mírové řešení. Generál vyjádřil nad situací na Ukrajině znepokojení, zabývá se však "důležitějšími" záležitostmi.

Britský premiér David Cameron také včera vyjádřil znepokojení a vyzval Rusko, aby v souladu s Budapešťským memorandem respektovalo územní celistvost Ukrajiny. V podobném duchu se dříve vyjádřil americký ministr obrany Chuck Hagel.

Centrem napětí je v tuto chvíli především Krym, kde má Ruská federace pronajatý strategicky důležitý vojenský přístav Sevastopol. Kromě posádek lodí se zde v danou chvíli nachází brigáda námořní pěchoty a další speciální prapor námořní pěchoty určený pro "protiteroristický boj".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
12781

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014