Putin: Referendum o autonomii jihovýchodní Ukrajiny by se mělo odložit

7. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimír Putin konstatoval, že referendum plánované na 11. května o autonomii jihovýchodní Ukrajiny by se mělo odložit, a charakterizoval celostátní prezidentské volby, které se mají konat 25. května, jako "krok správným směrem". Při setkání se švýcarským prezidentem Didierem Burkhalterem Putin také požadoval, aby ukrajinská armáda zastavila veškeré vojenské akce proti proruským aktivistům, kteří okupují ve více než deseti městech na východní Ukrajině vládní budovy a policejní stanice.

Proruští separatisté v Doněckém regionu uvedli, že budou jednat o Putinově návrhu na odložení regionálního referenda na zasedání svého shromáždění ve čtvrtek. Denis Pušili, šéf samozvané Doněcké lidové republiky, řekl: "Máme pro prezidenta Putina nejvyšší respekt. Pokud to považuje za nutné, samozřejmě o tom budeme jednat."

Putin také konstatoval, že blížící se prezidentské volby na Ukrajině, které se mají konat 25. května, jsou "krok správným směrem", ale opakoval, že před volbami se na Ukrajině musejí konat ústavní reformy.

Putin řekl, že Rusko stáhlo své jednotky od hranice s Ukrajinou, avšak NATO později konstatovalo, že nedošlo k žádnému pohybu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7351

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014