Hamas: "Izrael musí zrušit blokádu"

7. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Činitelé Hamasu v Gaze pohrozili, že obnoví "vojenské akce", "první minutu" po ukončení třídenního příměří dohodnutého s Izraelem v pátek v pět hodin ráno světového času, pokud jeho podmínky nebudou splněny.

Palestinci požadují, aby byla zrušena izraelsko-egyptská blokáda Gazy a 100 osob, vězněných Izraelem, propuštěno. Izrael požaduje, aby Hamas odzbrojil, což jeho mluvčí označili za "nemyslitelné".

Prohlášení Hamasu naznačuje, že dojde k dalším vojenským akcím v konfliktu, v němž zemřelo téměř 1900 Palestinců, většina z nich civilistů, a 64 izraelských vojáků. Hamaas za poslední týdny odpálil do Izraele více než 3000 raket. Většina těch, které směřovaly do obydlených oblastí, byla zlikvidována za letu, ale tři civilisté v Izraeli byli usmrceni.

Nepřímé rozhovory, které v Káhiře zprostředkuje Egypt, pokračují, ale ve čtvrtek večer zbývalo už velmi málo času.

Společná palestinská delegace se zástupci všech palestinských frakcí se setká naposledy s Egypťany ve čtvrtek ve 22 hodin místního času a učiní své konečné rozhodnutí.

Neshody mezi požadavky palestinské delegace a Izraele zůstávají podstatné. Izrael odmítá zrušit osm let trvající blokádu Gazy, protože se domnívá, že by to výrazně posílilo Hamas.

Většina obyvatelstva v Palestině Hamas podporuje, alespoň na veřejnosti, ale pokud se Hamasu nepodaří od Izraele zajistit podstatné ústupky, může to vést k poklesu popularity Hamasu mezi Palestinci, míní deník Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7903

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014