Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov požaduje zlepšení vztahů s USA

28. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Lavrov tvrdí, že Západ roznítil konflikt na Ukrajině ve svém vlastním zájmu, avšak Moskva chce vztahy s Washingtonem zlepšit

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov požaduje "reset", tj. obnovení dobrých vztahů se Spojenými státy, poté, co se západní politikové vyjádřili, že jejich sankce mohou být zrušeny, pokud Rusko bude na Ukrajině pracovat ve prospěch míru.

Počítačová hra na budování koalic s co největší plochou na glóbu

29. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Sleduji poměrně podrobně z různých zdrojů příběh bojů proti tzv. "Islámskému státu" (IS). Před rokem jsem na Facebooku komentoval úvahy amerických představitelů o bombardování al-Asadova režimu kvůli chemickému útoku v Ghútě jako cestu k "novému Tálibánu". Dnes, když tento "nový Tálibán" vznikl, moc nerozumím tomu, proč všichni zároveň tvrdí 1. že musí být zničen, že zničit ho lze jen pozemními operacemi, ale 2. že ho bude západní koalice mnoha států "jen" bombardovat -- což pro IS znamená dobrý důvod pro sjednocení s jinými islamisty a vytažení praporu boje proti ďáblovi na Západě.

Spojené státy přístupem k vojenské pomoci dál destabilizují Ukrajinu

29. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Američtí důstojníci mimo službu během minulých dní poskytli výcvik ukrajinským dobrovolnickým ozbrojeným formacím. Dodané know-how se nyní bude dále šířit prostřednictvím tří regionálních center ZDE.

Ukrajinské armádě se přitom žádné podstatné západní pomoci nedostává. Obdržela až dosud pouze "neletální" vybavení a jídlo.

NE sankcím, Ano míru!

29. 9. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 7 minut

Projev Jana Kavana na demonstraci na Václavském náměstí v Den nezávislosti.

Je jasné, že tady se nemusíme navzájem přesvědčovat, že sankce jsou absurdní, nesmyslné, škodlivé a kontraproduktivní. Jsem ale velmi potěšený faktem, že premiér české vlády je nepodporuje a velmi jsem uvítal výzvu prezidenta Zemana, aby byly sankce zcela zrušeny. Po mnoha letech trapných pravicových vlád je úlevou, že se nemusím stydět za nejvyšší představitele. Osobně jsem rád, že prezident Zeman pronesl svůj zásadní projev v Řecku, tedy v zemi, s níž jsem v roce 1999 vyjednal česko-řeckou mírovou dohodu, která přispěla k ukončení bombardování bývalé Jugoslávie.

Miloš Zeman si pro svůj projev půjčil i metaforu, kterou předtím použil ředitel jeho zahraničního odboru Hynek Kmoníček, tedy, že Ukrajina je chřipkou. S tím a nepovažuji to za bagatelizaci neboť je jasné, že podceňovaná a neléčená chřipka může značně oslabit organismus, který se pak není schopen účinně bránit rakovině, tedy radikálům z Islámského státu.

FRANCIE:

Nacionální fronta Marie Le Penové získala dvě křesla v horní komoře parlamentu

28. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicová Nacionální fronta Marie Le Penové zaznamenala už třetí zásadní politický úspěch. V neděli získala svá první dvě křesla v horní komoře francouzského parlamentu, v Senátu, zatímco vládnoucí socialisté a jejich levicoví spojenci přišli o svou většinu ve prospěch pravicových stran.

Obě získaná senátní křesla zastupují jižní Francii, kde je Nacionální fronta velmi populární. Je to už třetí potupná volební porážka pro Socialistickou stranu, kterou rozčarovaní voliči trestají, zatímco podpora Nacionální fronty stoupá. Letos v březnu zvítězila strana Le Penové ve více než deseti městských komunálních úřadech. O dva měsíce poté se umístila jako první v eurovolbách. Z jednoho průzkumu veřejného mínění vyplývá, že by Le Penová mohla teoreticky porazit při příštích prezidentských volbách v roce 2017 francouzského prezidenta Françoise Hollandea.

Podrobnosti v angli ZDE

Rusko chce použít svůj rezervní fond k stimulaci svého stagnujícího hospodářství

28. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rusko uvažuje o tom, že v roce 2015 poprvé použije svůj rezervní fond, vytvářený z ropných zisků, ke stimulaci své stagnující ekonomiky mj. v důsledku západních hospodářských sankcí. Sankce totiž vedou k úprku zahraničního kapitálu z Ruska a k nedostatku investic pro domácí ruské firmy. V září 2014 mělo Rusko v tomto rezervním fondu 92 miliard dolarů. Ruská vláda uvažuje, že začne z rezervního fondu půjčovat dolary ruskému podnikatelskému sektoru. Rusko už přislíbilo, že vytvoří mnohamiliardový dolarový nouzový fond pro ruské firmy, postižené západními sankcemi. Vyplývá z toho, že se Rusko připravuje na dlouhé období hospodářské izolace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O revoluci před čtvrt stoletím ve středovýchodní Evropě

29. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Oddělení pozdního socialismu a postsocialismu Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a Oddělení pro studium moderní české filozofie Filozofického ústavu AV ČR si Vás dovolují pozvat na mezinárodní vědeckou konferenci *1989: Thinking Revolution in East-Central Europe, která se uskuteční ve dnech 2. a 3. října 2014 ve Vile Lanna, V Sadech 1, Praha 6.

Konference představí revoluci roku 1989 jako námět rozličných myšlenkových a politických konceptů a zdůrazní tak širší souvislosti událostí, které před 25 lety zásadně ovlivnily vývoj zemí střední a východní Evropy.

VíceZDE

Britská Konzervativní strana se octla v chaosu

28. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

V předvečer svého výročního stranického sjezdu se britská Konzervativní strana octla v krizi. Její ministr pro občanskou společnost rezignoval, poté, co rozeslal ze svého mobilu explicitní fotografii svých genitálií. Těsně před sjezdem, v sobotu, také veřejně přeběhl za poslední měsíc už druhý konzervativní poslanec k euroskeptické straně UKIP.

O protičeské xenofobii v britské veřejnosti

Británie "se nemusí bát odchodu z EU, otevře to nové příležitosti"

27. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Aktualizace, sobota 16.00: Konzervativní poslanec Mark Reckless oznámil na sjezdu euroskeptické strany UKIP (za skandování účastníků "UKIP, UKIP!!"), že odchází z Konzervativní strany a přechází do strany UKIP. Vyvolal tak ve svém volebním okrsku v Rochesteru a Stroodu doplňovací volby. V posledních několika týdnech je to už druhý konzervativní poslanec, který opustil Konzervativní strany a vstoupil do protiimigranstké a tvrdě euroskeptické strany UKIP. ZDE

Velká Británie "se nemusí bát odchodu z EU, otevře to nové příležitosti," konstatoval v předvečer výročního stranického sjezdu britské Konzervativní strany ministr kultury Sajid Javid. "Vůbec se toho nebojím," dodal.

Britský konzervativní premiér David Cameron chce usilovat o znovuzvolení v britských všeobecných volbách v květnu 2015 na základě příslibu, že "nově vyjedná" britské podmínky členství v EU a uspořádá pak v Británii referendum, zda má země zůstat členskou zemí EU.

BRITÁNIE:

45% konzervativních komunálních radních by dnes hlasovalo pro odchod Británie z EU

28. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pozoruhodný průzkum o hodnotovém systému současných anglických konzervativců zveřejnil list Sunday Politics.

  • 45% anglických konzervativních radních z komunálních úřadů by hlasovalo pro odchod Británie z EU, kdyby se o tom zítra konalo celostátní referendum. 39% by hlasovalo pro setrvání Británie v EU.
  • 30% konzervativních radních podporuje volební pakt s euroskeptickou ultrapravicovou stranou UKIP, 63% je proti tomu.
  • 31% konzervativních radních souhlasí s tím, že David Cameron legalizoval sňatky homosexuálů, 60% je proti tomu.
  • 86% konzervativních radních zastává názor, že imigrace do Británie je příliš vysoká.
  • 49% konzervativních radních přiznává, že dochází ke globálnímu oteplování, ale člověk "to nezpůsobuje".
  • 56% konzervativních radních zastává názor, že dosavadní vládní škrty, které provádí Konzervativní strana, nejsou dost drastické.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jestliže Anglie bude chtít hlasovat pro odchod z EU, Skotsko bude v EU chtít zůstat

28. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Jestliže londýnská vláda nesplní příslib radikální decentralizace Skotska, který učinili angličtí politikové těsně přes skotským referendem, v důsledku tlaku euroskeptické strany UKIP na ohrožené konzervativce, to by vedlo ve Skotsko k "opravdu hněvivé reakci", varovala nominovaná nové šéfka Skotské nacionální strany Nicola Sturgeon v rozhovoru pro týdeník Observer. A pokud by pak Anglie hlasovala pro odchod z Evropské unie, zatímco Skotsko by hlasovalo pro setrvání v EU, znamenalo by to, že Skotská nacionální strana by do svého programu pro volby r. 2016 byla nucena zařadit další referendum o nezávislosti.

Lavrov v OSN ostře kritizoval USA

28. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu v OSN ostře zaútočil na USA, na Západ a na NATO. Obvinil je, že nejsou schopni změnit svůj studeoválečnický "genetický kód" a argumentoval, že Spojené státy se musejí vzdát svého nároku na "věčnou jedinečnost".

Téhož dne řekl americký prezident Barack Obama ve svém pravidelném týdenním projevu, že americké vedení ve světě je "jedinou konstantou v nejistém světě". Lavrovův projev byl zdůrazněním stále ostřeji protizápadního postoje ruského prezidenta Vladimíra Putina, který je v důsledku své nacionalistické rétoriky a své politiky v Rusku v současnosti bezprecedentně populární.

Amnesty International:

Řízení EU proti České republice za diskriminaci ve školách je vítězstvím pro právo, spravedlnost a pro Romy

27. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Organizace Amnesty International vítá zprávu Evropské komise, která oznámila, že použije proti České republice své pravomoci na zahájení procedury týkající se porušení zákona. Česká republika totiž porušuje protidiskriminační zákony Evropské unie.

"Už dlouhá léta dokumentuje Amnesty International systematickou diskriminaci romských dětí v českých školách. Česká vláda však dosud nepodnikla efektivní kroky k prevenci a řešení tohoto problému," konstatoval Nicolas J. Berger, ředitel úřadu Amnesty International pro evropské instituce.

"Svým rozhodnutím zahájit proceduru pro porušení zákona vyslala Evropská komise České republice a dalším státům jasný signál, že systematická diskriminace Romů nebude tolerována."

Dmytro Potěchin:Jak jsem přežil věznění v Doněcku

27. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

7. srpna, několik hodin poté, co přicestoval do proruskými separatisty ovládaného Doněcku, vytáhl tam Dmytro Potěchin, aktivista z Kyjeva, před Liverpoolským hotelem svůj fotoaparát. Byla to velká chyba, píše deník Financial Times. Objevil se vzbouřenec se samopalem a požadoval Potěchinův občanský průkaz. Povšiml si, že má Potěchin trvalé bydliště v Kyjevě, tak ho sebral, dal mu na hlavu pytel a odvedl ho do prázdného hotelu, kde byl Potěchin vězněn přes noc.

Po krátkém výslechu následujícího dne byl Potěchin odveden do tzv. "izolátoru", do suterénu v kulturním středisku v Doněcku, které vzbouřenci proměnili ve svou bezpečnostní základnu a vězení. Byl tam pak vězněn 48 dní, násilně nucen k práci, byl zastrašován a ponižován.

Bývalý britský generální prokurátor:

Obávám se, že Británie zruší svůj podpis pod mezinárodní konvenci ochraňující lidská práva

27. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Dominic Grieve, bývalý britský generální prokurátor, jehož konzervativní premiér David Cameron odstranil z funkce za jeho tvrdošíjnou podporu Evropské konvence o lidských právech, varoval, že se obává, že britský premiér zneužije výročního sjezdu Konzervativní strany příští týden k tomu, aby oslabil britské dodržování této konvence.

Naivita, nebo demagogie?

27. 9. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

V současnosti se ve sdělovacích prostředcích propírá to, že mají být zrušeny poplatky u lékařů a v lékárnách. Je zajímavé, že tyto komunikační prostředky vedou dialog většinou s těmi, kteří se zrušením nejsou spokojeni, protože se na jeho zavedení a udržování podíleli. Argumenty při jeho zavádění byly různé, často málo přesvědčivé nebo rovnou hloupé.

Maďarsko pod tlakem z Moskvy suspendovalo dodávky zemního plynu Ukrajině

27. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Maďarsko oznámilo, že zastaví své dodávky zemního plynu Ukrajině. Maďarský premiér Viktor Orbán varoval, že Maďarsko nemůže riskovat, že by přišlo o vlastní dodávky plynu z Ruska.

"Maďarsko se nemůže dostat do situace, v níž, v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu, by nemělo přístup k požadovaným zdrojům energie," uvedl Orbán v reakci na hrozby z Moskvy.

Na okraj kolapsu blízkovýchodního mírového procesu

27. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Palestinsko-izraelský konflikt byl velmi dlouho vnímán coby hlavní téma blízkovýchodní politiky, k němuž se prakticky všechna ostatní témata nějakým způsobem vztahují. Tak byl tento konflikt chápán také americkým ministerstvem zahraničí, jehož dosluhující podnájemník John Kerry si vytyčil jako osobní cíl "vyřešit" jej v trojstranných rozhovorech.

Reflexe mediální reflexe a maskovaný soukromý zájem

26. 9. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 32 minut

poznámky každoročního účastníka konference Mediální reflexe, pořádané Radou pro rozhlasové a televizní vysílání ve dnech 23. - 24. 9. 2014 v Telči jako doplněk reportáže a kritického hodnocení téhož v článku Bohumila Kartouse.

Konference, kterou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání pořádala v Telči, přinesla reflexi mediálního vnímání politiky posledního roku a naznačila problémy, se kterými se potýká nejen RRTV jako nezávislý regulátor, ale i jednotliví provozovatelé rozhlasového a televizního vysílání. Fakt, že se většinou hovořilo o televizi, vyplýval z její významnější role při prezentaci a konfrontaci politiků, nikoliv proto, že by už byl rozhlas mrtev. Hovořilo se o ochraně dětí, ochraně znevýhodněných i ochraně diváků před manipulacemi. Kupodivu, politiků zde bylo poskrovnu. Přijel bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS), bývalý starosta města Telč, senátor a ministr kultury ČR Václav Jehlička (KDU-ČSL, v současnosti TOP 09), nyní člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, bývalá poslankyně KSČM a dnes členka Rady České televize Ivana Levá, náměstkyně ministra kultury a členka RRTV Kateřina Kalistová (ČSSD) a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD).

Politici až na Langera většinou mlčeli a poslouchali...

Důsledky rozšiřování Černomořské flotily, aneb Výzva NATO na jižním křídle

26. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Zcela nezávisle na ukrajinské krizi a již v únoru 2013 byl oznámen ruský úmysl dosáhnout trvalé vojenské přítomnosti ve Středozemním moři ZDE. Motiv získání přístupu k teplým jižním mořím se v imperiálních snech ruských elit s až nudnou pravidelností vrací od 18. století a jeho vzkříšení tedy těžko může překvapit. Jinou věcí je však nová dynamika plánů, kterou odstartovala anexe Krymu.

Fízl a demokratura

26. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Na široce medializovaném sporu poslance Kalouska a poslance Ondráčka o to, zda Kalousek smí říkat Odráčkovi na půdě Sněmovny "komunistický fízl", lze jasně vidět, co nám zbylo z boje proti minulému režimu -- a taky to, komunisté jsou ještě 25 let po listopadu 1989 silnou sněmovní frakcí. Je to podobné, jako by si poslanec 25 let po konci války, tedy v roce 1970, všiml, že jeho poslanecký kolega pracoval v protektorátní policii a začal z toho dělat aféru.

Je důvod slavit?

26. 9. 2014 / Ivan Jordák

čas čtení 6 minut

Před dvaceti pěti lety se dala naše republika dohromady s kapitalismem. Za dvacet pět let se v manželství slaví většinou stříbrná svatba. Neboť za nutné považujeme vyjádřit, že se již náš svazek ustálil, nabyl trvalosti, splnil vše, co jsme od něj očekávali. Budeme tedy obdobně slavit také nyní v případě tohoto výročí státu? ptá se Ivan Jordák.

Dávivý reflex českých komentátorů

26. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Čeští komentátoři ohýbají mezinárodní právo tak, aby byla americká vzdušná kampaň proti Islámského státu pro obecenstvo přijatelná. Nejde samozřejmě o nic nového -- pouze kulisy a události se mění, jádro však zůstává. Problém zeje ale v tom, že pokud na ostatních vyžadujeme, aby plnili mezinárodní normy, musíme tak činit v první řadě my sami. Vojenský zákrok proti Islámskému státu, ať mohou být jeho katani ke svým obětem sebekrutější, proto musí dané normy splňovat.

Ještě stručně k TTIP a "transatlantické vazbě"

26. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Existuje celá řada důvodů, proč si přát, aby vazby mezi USA a Evropou zůstaly nadále především v rovině regionálního vojenského spojenectví, méně již v rovině takových dohod, jako současná podoba TTIP. Spojené státy a Evropa jsou dva do značné míry odlišné světy a tak by to mělo nadále zůstat. Pro příklady důležitých rozdílů netřeba chodit příliš daleko.

Za asymetrii živé hmoty možná mohou polarizované elektrony

26. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Organické molekuly v živých organismech mají sklon vyskytovat se v jediné ze dvou možných verzí. DNA je vždy pravotočivá, zatímco aminokyseliny používané ke stavbě buněk jsou vždy levotočivé. Časopis Nature přináší informaci o studii, která tuto asymetrii možná vysvětluje.

Chystá se Porošenko k útoku, nebo k obraně?

26. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Vladimir Muchin ZDE upozorňuje na dekret č. 744/2014 vydaný ve středu ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Muchin analyzuje veřejné části rozhodnutí Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny z 28. srpna ZDE, dopouští se však přitom nepřesností a dospívá ke spekulativním závěrům.

V Británii nyní žije skoro 14 000 lidí starších 100 let

26. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

V roce 2013 žilo podle britského Státního statistického úřadu 13 780 lidí starších 100 let. V roce 1983 jich bylo jen 3040. Britský státní statistický úřad předpovídá, že do deseti let bude v Británii žít 34 000 lidí starších 100 let a do dvaceti let pak 84 000.

V současnosti žije v Británii také více než půl milionu lidí starších 90 let.

Nejvyšší počty starých lidí má Japonsko, kde nyní žije na každých 100 000 obyvatel 1266 osob starších 90 let. Po Japonsku mají největší počty starých lidí evropské země s výjimkou postkomunistických zemí. Z evropských zemí se vysokého věku dožívají Švédové a Francouzi. Ve Švédsku žije na každých 100 000 obyvatel 1004 lidí starších 90 let, ve Francii 994. Rusko má jen 212.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Domorodci informačního věku

25. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Informační revoluce, kterou svět prošel v několika málo posledních dekádách, nesplnila obrovské emancipační naděje, jež do ni vkládali někteří sociální teoretici. Rychlá změna sociálního prostředí ze stavu informačního nedostatku typického pro období starého režimu v současnou informační přesycenost a její dopady na publikum nebyly dosud solidně domyšleny. Toto je jeden možných velmi přibližných rozvrhů takového domyšlení.

Muslimové: Omlouváme se, že jsme vynalezli algebru

25. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Muslimové na celém světě zveřejňují na sociálních sítích sarkastické poznámky ve snaze postavit se proti vlně nepřátelství vůči islámu.

Nejprve se globálně rozšířil na Twitteru hashtag #NotInMyName, pod nímž muslimové odsuzují teroristické organizace a jejich činy. "Al Kajda, Taliban, Isis a 11. září - ty mě nereprezentují, protože moje náboženství nevyučuje nenávist a vraždění," jso typické výroky muslimů na Twitteru. Za poslední týden byl tento hashtag použit více než 50 000 krát a jeho užívání se dále šíří. Někteří muslimové s tím ale nesouhlasí: "Mám už plné zuby, že se muslimové mohou přetrhnout s omluvami ve snaze dokázat, že jsou taky lidi, islamofobům kampaněmi, jako je #NotInMyName," napsal jeden komentátor.

Velmi rychle se pak rozšířily ironické poznámky, pod hashtagem #MuslimApologies, Muslimské omluvy. Tento hashtag byl za posledních 48 hodin použit téměř 30 000 krát:

"Omlouváme se za algebru, za kamery, univerzity, nemocnice, jo a taky za kávu," píše jeden muslim. Jiný dodává: "Strašně se omlouvám za kávu, šeky, padáky, chemii, očkování, mýdlo, šampón, kamery," napsal jiný a třetí: "Hluboce se omlouvám, že to byla muslimka, Fatima Muhammad Al-Fihri, která založila první univerzitu na světě."

Pak se výroky proměnily v ironickou absurditu: "Omlouvám se, že si sundal boty," nebo: "Omlouvám se, že jsme vynalezli a objevili všechno, bez čehož si dnes nedokážete představit život," napsal další. Někteří se omlouvají za fotbalistu Zinedina Zidanea a jiní se ptají: "Požádal někdo křesťany, aby se omluvili za Hitlera?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Odzbrojit jazyk, řekl Genscher

25. 9. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 9 minut

Pan Pavel Urban podrobil zkoumání formulaci petice Evropané proti válce, která označila sankce proti Rusku za neopodstatněné. Nuže připouštím, že formulace vystihla jejich charakter neobratně. Správnější by bylo uvést, že sankce jsou hloupé a ve svém důsledku kontraproduktivní. Protože však téma petice má souvislosti širší, dovolím si ještě několik následujících řádek.

Téměř polovina elektrické energie vyrobené ve Skotsku nyní pochází z obnovitelných zdrojů

25. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Skotské ministerstvo energetiky a klimatických změn konstatovalo, že v roce 2013 pocházelo 46,4 procent elektrické energie spotřebované ve Skotsku z obnovitelných zdrojů. V roce 2012 to bylo 39,9 procent. Uvedlo také, že množství elektrické energie, vyrobené z obnovitelných zdrojů ve Skotsku v první polovině roku 2014 ve srovnání s první polovinou roku 2013 stouplo o dalších 30 procent. Množství elektrické energie, vyrobené větrnými elektrárnami, stouplo o 20 procent a množství elektrické energie vyrobené vodními elektrárnami stouplo o 50 procent.

Skotská vláda s uspokojením konstatovala, že Skotsko úspěšně plní svůj plán vyrábět 50 procent veškeré elektrické energie z obnovitelných zdrojů do roku 2015.

Přestože Skotsko tvoří počtem obyvatel méně než desetinu obyvatel Velké Británie, Skotsko v současnosti vyrábí 32 procent veškeré britské elektrické energie z obnovitelných zdrojů a je vývozcem elektrické energie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Amnesty International Porošenkovi: Nelze amnestovat ty, kdo se v konfliktu na Ukrajině dopustili mučení

25. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní právo zakazuje amnestie nebo podobná opatření pro činy spáchané v kontextu konfliktu, které představují zločin proti mezinárodnímu právu, včetně vážného porušování lidských práv nebo mezinárodního humanitárního práva, opatření, která brání zjištění pravdy, konečnému soudnímu zjištění viny nebo neviny a plné nápravě škody pro oběti.

Návrh zákona o amnestii prošel ukrajinským parlamentem 16. září 2014 a očekává se, že ho prezident Petro Porošenko brzy podepíše. Neměl by se však stát nástrojem, který zabrání obětem v dosažení spravedlnosti, uvedla mezinárodní organizace Amnesty International.

Human Rights Watch: Rusko zabránilo aktivistům za práva menšin v cestě na jednání v OSN

25. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Ruské úřady by měly okamžitě začít vyšetřovat jednání činitelů, kteří zabránili ruským aktivistům hájícím práva etnických menšin v cestě na jednání v OSN, konstatuje organizace Human Rights Watch.

Aktivisté, kteří měli vystoupit na světové konferenci OSN pro práva menšin v New York dne 22. a 23. září 2014, uvedli, že 18. a 20. září pracovníci ruské pasové kontroly poškodili na letišti v Moskvě jejich pasy a zabránili jim tak cestovat do USA. Jiným aktivistům za práva menšin bylo zabráněno v cestě na tuto konferenci OSN zbytečnými mnohonásobnými kontrolami.

18. září sdělili pracovníci pasové kontroly na moskevském letišti Šeremetěvo Rodionu Suljandzigovi, členu globální koordinační skupiny OSN pro práva menšin a řediteli Centra podpory pro práva menšin severu, že nemůže cestovat do zahraničí, protože má poškozený pas.

Human Rights Watch: Rusko musí uznat, že proruští vzbouřenci na Ukrajině porušovali lidská práva

25. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Některé ruské jednotky byly staženy z Ukrajiny, avšak zločiny povstalců zůstávají nepotrestány, upozorňuje na twitteru Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch pro Evropu, s poukazem na níže uvedený článek Ole Solvanga, dokladující, že hrubého porušování válečného práva se v konfliktu na Ukrajině dopouštěly obě válčící strany. Stroehlein na Twitteru také zdůrazňuje, že "Jestliže vám jde o lidská práva jen tehdy, když je porušují vaši nepřátelé, zjevně vám o lidská práva vůbec nejde". - To je důležitý vzkaz, odhalující hrubé pokrytectví nekritických stoupenců proruských povstalců v České republice. (JČ)

Během tiskové konference v Moskvě kritizoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ukrajinské vládní jednotky za to, že porušují válečné právo, s odkazem na zprávu organizace Human Rights Watch, kterou jsem napsal o tom, jak ukrajinské vládní jednotky protizákonně používají neřízené rakety v obydlených oblastech, konstatoval činitel organizace Human Rights Watch Ole Solvang v listě The Moscow Times.

Vzhledem k tomu, že je Lavrov znepokojen porušováním válečného práva, existují další problémy, o nichž by měl hovořit, a další veřejnost, k níž by měl mluvit.

Nedávno jsem byl přítomen, když místní úřady začinaly exhumovat 14 mrtvol z hromadného hrobu ve Slavjansku. Místní úřady identifikovaly některé mrtvoly jako osoby, které byly zatčeny a usmrceny Moskvou podporovanými povstalci, když město Slavjansk ovládali od poloviny dubna do začátku července. Když povstalci ze Slavjansku uprchli, novináři nalezli v budově tajné policie, kterou vzbouřenci používali jako své ústředí a svou věznici, příkazy k popravám.

Robert Fisk: Americké letecké údery proti Isis zřejmě umožní přežít Assadově režimu

25. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Ve chvíli, kdy Amerika rozšířila svou válku proti Isis do Sýrie, prezident Bashar al-Assad získal více vojenské a politické pomoci než jakákoliv jiný šéf jiného arabského státu. S americkými bombami a raketami, které nyní vybuchují po celé východní a severní Sýrii může nyní Assad počítat s Amerikou, Ruskem, Čínou, Íránem, milicemi Hezbollah, Jordánskem a celou řadou bohatých států v Perském zálivu. Ti všichni udrží jeho režim při životě.

V Damašku nyní může prezident Assad uvažovat nad tím, že Američané, nejmocnější národ na světě, kteří ho chtěli loni rozbombardovat, se nyní snaží rozbombardovat jeho nejúhlavnější nepřátele. Sunnitští Saúdští Arabové, jejichž "charitativní" dary financují sunnitský "Islámský stát", nyní zjišťují, že jejich vlastní vláda údajně pomáhá Spojeným státům tento "Islámský stát" zničit. Zatímco šiitský Írán a jeho spojenci z organizace Hezbollah bojují proti sunnitským katům a hrdlořezům při pozemních bojích, americké bomby a rakety pršé z nebe a snaží se zničit nepřátele před nimi.

Soud ve Štrasburku zkoumá stížnost ruského novináře, že odposlouchávání mobilů porušuje lidská práva

24. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Po odhaleních whistleblowera Edwarda Snowdena, že americká a britská výzvědná služba sleduje miliony mobilních telefonů občanů nejrůznějších států světa, se ve středu začal zabývat Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku odposloucháváním mobilních telefonů občanů, které provádí ruská tajná služba FSB, a to na základě žaloby novináře Romana Zacharova z Petrohradu.

Podle ruských zákonů má ruská tajná služba FSB právo odposlouchávat domácí telefonní rozhovory a sbírat emaily, esemesky a další data. Ruské zákony nutí poskytovatele mobilních telefonních služeb, aby ve svých firmách instalovaly speciální zařízení, které tajné službě FSB umožňuje prostřednictvím systému "Sorm" na dálku odposlouchávat telefonní hovory. Ruské výzvědné služby nemají povinnost o osobách, které sledují, informovat telefonní společnosti.

Cameron: Londýn sníží státní financování pro Skotsko

23. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Přestože tři šéfové britských politických stran přislíbili před referendem o nezávislosti Skotska, že zachovají tzv. Barnetovu formuli, která upravuje financování Skotska z britských státních zdrojů, ve snaze přimět skotské voliče hlasovat proti nezávislosti, premiér David Cameron se nyní vyjádřil, že financování pro Skotsko bude během času sníženo. Podle anglických zdrojů, které skotské zdroje zpochybňují, dostává Skotsko od britské vlády ročně ze státních zdrojů o 1600 liber více na jednoho obyvatele, než se investuje v Anglii. Angličtí konzervativní poslanci proti tomu protestují. Cameronova kancelář uvedla, že Barnetova formule bude sice zachována, avšak financování Skotska z Londýna bude během času sníženo, úměrně s tím, jak Skotsko získá vlastní daňové pravomoci.

Zdroj v angličtině ZDE

Proč se Chodorkovskij zřejmě nestane ruským prezidentem a proč je to v postkomunistickém prostoru velmi zajímavé

23. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Redakční komentář Nězavisimoj gazety ZDE se vyjadřuje velmi skepticky k Západem oslavovanému vstupu bývalého majitele firmy Jukos Michaila Chodorkovského do politiky. Redakce se nedomnívá, že by měl právě Chodorkovskij v Rusku před sebou nějakou politickou budoucnost, protože jeho plány nevyjadřují potřeby těch, kdo se jednoho dne postaví proti Putinovi.

Spor o správnou hospodářskou politiku uvnitř eurozóny pokračuje:

Nastupuje "Draghinomika"?

23. 9. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 10 minut

Velký ohlas se dostalo nedávnému projevu šéfa Evropské centrální banky (ECB), ve kterém naznačil nutnost změny kurzu evropské hospodářské politiky. Jenže na včerejším summitu zemí G20, německý ministr financí znovu zdůraznil nutnost politiky škrtů. Proti německé politice už ale stojí téměř celá eurozóna.

Mario Draghi svůj projev začal zostra. Jistě nikoliv náhodou se osou jeho vystoupení stala nepřijatelně vysoká nezaměstnanost v eurozóně.

Odcitujme úvodní část jeho vystoupení:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
28862